În municipiul Chișinăul pasajele subterane se împart în două mari categorii: renovate și nu prea. În timp ce unele treceri au căpătat viață în ultimii ani, altele îi fac pe trecători să își ascundă scârbiți nasurile sub măști sau chiar să le ocolească punându-și, astfel, viețile în pericol. Jurnaliștii AGORA au petrecut câteva ore în mai multe pasaje subterane pentru a putea surprinde crâmpeie din realitate.
Totuși, există și pasaje subterane care, în urma renovării, s-au schimbat în totalitate devenind atractive și prietenoase pentru locuitorii orașului.
Această imagine a fost realizat în pasajul subteran din preajma Aeroportului internațional Chișinău, inaugurat după renovare în luna mai a anului 2019. Lucrările au fost realizate de compania Avia Invest, condusă pe atunci de deputatul Partidului Șor, Petru Jardan. De altfel, formațiunea politică condusă de Ilan Șor și-a asumat laurii pentru proiect.
Asta după ce în luna martie 2018, autoritățile municipale au anunțat transformarea pasajului subteran de lângă Spitalul Municipal Nr. 1 după standardele din orașele europene: reconstrucția scărilor, pereților, iluminarea pasajului, dotarea cu rampe de acces. Costul eventualelor lucrări de reabilitare au fost estimate la aproximativ 3 milioane de lei.
Un alt pasaj subteran renovat este cel de pe bulevardul Constantin Negruzzi, decorat cu grafică urbană. Acum doi ani Primăria a desemnat câștigătorul concursului de idei „Caractere urbane". Astfel, din cele 5 schițe admise la concurs, Comisia de profil a decis că lucrarea lui Eugen Prodan, care reprezintă o grafică urbană este cea câștigătoare.
În anul 2021 și trecerea subterană de pe strada Alecu Russo a fost repartă și decorată cu imagini tematice din orașul Kiev și Moscova. Totodată, în scopul securizării obiectivului, au fost instalate camere de supraveghere.
În alte două subterane din capitală, cea de la intersecția bd. Dacia cu str. Teilor și de pe viaduct, au fost amplasate imagini cu orașul Budapesta și Istanbul.
În capitală sunt 20 de treceri pietonale subterane, iar jumătate dintre ele au nevoie urgent de reparaţii. Subteranele au fost reparate în urma colaborării dintre Primăria Municipiului Chișinău și mai mulți agenți economici.
Vezi și aceste știri

Chișinău: Două pasaje subterane din sectorul Rîșcani și Centru sunt în reparație, iar altele trei urmează să fie reabilitate

Evadări prin beciuri subterane, eclipsă de soare și studii în România fără examenul de BAC. Cum și-au distrat clienții de 1 aprilie unele companii din Moldova

Care sunt cele opt pasaje subterane din Chișinău care vor fi reabilitate în 2018
Advertoriale

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe

Grupul ProCredit se alătură Alianței Bancare Net-Zero şi se angajează să stabilească obiective de reducere a emisiilor, cu ajutorul Standardului Net-Zero al inițiativei „Obiective bazate pe știință”
