Potrivit documentului aprobat de Cabinetul de miniștri, până la finele anului 2022, instituțiile vor putea angaja personal pe funcțiile vacante, dar în același timp vor menține lunar numărul de posturi vacante per instituție indicate în anexele proiectului.
De altă parte, se permite, în perioada moratoriului, angajarea personalului strict necesar pentru realizarea misiunii autorității publice sau în cazul reorganizărilor, cu depășirea numărului de funcții vacante indicat, prin coordonarea cu Ministerul Finanțelor.
Cele menționate nu se referă la funcțiile pentru care, la data aprobării hotărârii, a fost anunțat concurs.
Totodată, se recomandă unităților administrativ-teritoriale, autorităților publice independente și Casei Naționale de Asigurări Sociale să suspende încadrarea personalului pe funcțiile vacante înregistrate la aceeași dată.
Autorii proiectului spun că în anul 2022, cheltuielile de personal se estimează la 20,7 miliarde lei, cu o creștere de 1,5 miliarde lei față de cheltuielile aprobate pe anul 2021. Alocațiile respective includ majorarea valorilor de referință utilizate la calcularea salariilor în sectorul bugetar în mediu cu 5,9%, majorarea claselor de salarizare a cadrelor didactice din cadrul structurilor de asistență psihopedagogică, precum și a altor angajați din sectorul bugetar.
Prin urmare, implementarea acestora ar fi posibilă doar în condițiile eficientizării și stabilirii unui regim strict de utilizare a cheltuielilor publice.
Reamintim că moratoriul privind încadrarea personalului din sectorul bugetar pentru funcțiile vacante a fost instituit la 30 noiembrie 2018.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.