Cartea Neagră 2021: Unde-i votul electronic din Consiliul Municipal Chișinău

Cartea Neagră 2021: Unde-i votul electronic din Consiliul Municipal Chișinău

La cinci ani de la instalarea sistemului de vot electronic în sala de ședinţe a Consiliului municipal Chișinău, consilierii continuă să voteze prin ridicarea mâinii, chiar dacă sistemul este pe deplin funcţional.  O investigație realizată de Ziarul de Gardă, se arată că echipamentul și softul au costat 1,2 milioane de lei, dar nu sunt folosite din cauză că legislaţia nu prevede o astfel de procedură de vot. Cel puţin asta invocă secretarul Consiliului municipal. Un proiect de modificare a legislaţiei a fost depus în legislatura precedentă a Parlamentului și a rămas neexaminat, acum fiind nevoie de un alt proiect care ar permite consilierilor să folosească noul sistem. Deocamdată însă cei implicaţi nu par să se grăbească să miște lucrurile – din cauza pandemiei, consilierii, oricum, se întrunesc în altă sală decât cea dotată cu echipamentul respectiv. 

Prima promisiune: Vot electronic din 1 iulie 2016 

La 17 martie 2016, Consiliul municipal Chișinău (CMC) a aprobat o decizie prin care începea procedura de achiziţionare și implementare a votului electronic. Conform deciziei, începând cu 1 iulie 2016, votarea la ședinţele CMC urma să se facă „cu utilizarea mijloacelor electronice de înregistrare a prezenţei consilierilor și de numărare a voturilor”, lucru care însă nu s-a întâmplat nici până în prezent, cu excepţia câtorva testări. În termen de 45 de zile, municipalitatea urma să selecteze companiile care vor implementa proiectul, a cărui valoare estimativă era de 650 – 700 mii de lei. 

Procesul de achiziţie a sistemului a demarat însă abia la 26 august 2016, adică la mai mult de o lună de la termenul la care sistemul urma deja să fie pus în aplicare. Conform caietului de sarcini, municipalitatea cumpăra 3 loturi de bunuri: 

lotul nr. 1 – sistem de votare electronic, care presupune 51 de butoane de vot, 60 de microfoane pentru consilieri și unul pentru președintele CMC, un set de cel puţin 60 de cartele fără contact, o unitate de control care oferă posibilitatea de a comunica cu cel puţin 51 de terminale de vot și 51 de microfoane, dar și patru softuri informatice;

lotul nr. 2 – sistem de video streaming format din cumulator de canale, trei camere video pentru conferinţă și două softuri informatice; 

lotul nr. 3 – soluţia de streaming pentru comisii, format din două camere de luat vederi, video encoder, două stative pentru cameră de luat vederi, două microfoane, un stream server și un web portal pentru accesarea stream-ului live și arhivei de înregistrări.

La concursul de achiziţii au participat trei agenţi economici: „Netlink-Grup” SRL, „DAAC System Integrator” SRL și „IT – Lab Grup” SRL. Pentru că operatorii nu au prezentat autorizaţia de funcţionare, ci doar licenţa de activitate, concursul a fost anulat.  

Firma consilierului Vasile Chirtoca, câștigătoare a concursului repetat 

La concursul repetat, organizat la 25 noiembrie 2016, pe lângă cei trei operatori, cu o ofertă a venit și „Vec” SRL. Loturile nr. 1 și nr. 2 au fost adjudecate de compania „DAAC System Integrator” SRL, în conturile căreia urmau să intre aproape 1,3 milioane de lei. Pentru că nu avea bani, Primăria a renunţat, la procurarea lotului nr. 2. Iar „IT – Lab Grup” SRL a câștigat contractul de circa 386 mii de lei pentru lotul nr. 3. Primăria a cheltuit alte 137 de mii de lei pentru instalarea utilajului, astfel, nota de plată pentru un sistem a cărui implementare rămâne deocamdată în aer este de peste 1,25 milioane de lei.

 „DAAC System Integrator” SRL aparţine holdingului „DAAC Hermes”, controlat de consilierul municipal Vasile Chirtoca. Cu puţin peste două luni înainte de asta, firma în care Chirtoca deţine 50% din acţiuni câștiga o altă licitaţie organizată de Primăria mun. Chișinău, pentru livrarea unui set de servere, în valoare de 635 555 de lei. În 2016, Chirtoca se afla la primul mandat de consilier, intrând în componenţa CMC alături de comuniști. În 2019, a candidat deja cu Partidul Socialiștilor (PSRM), fiind nr. 2 pe lista electorală. 

„IT – Lab Grup” SRL, firmă care și-a adjudecat lotul nr. 3, îl are în calitate de fondator și administrator pe Alexei Cioban. Tot el figurează în calitate de fondator și al altor două SRL-uri, „IT Lab Services” și „IT-Lab Sistem”, dar și administrator al firmei „Gametech Plus” SRL, fondată de Chen Pinhas din Israel. În 2015, ZdG scria despre legăturile firmelor administrate de Cioban și licitaţiile de milioane de lei, organizate de societatea pe acţiuni deţinută de stat Moldtelecom.

Datele de la Agenţia Achiziţii Publice arată că singura licitaţie organizată de Primăria mun. Chișinău și câștigată de „IT – Lab Grup” SRL este cea pentru livrarea lotului nr. 3 a sistemului de vot electronic.

Au testat votarea electronică, apoi au revenit la votul prin ridicarea mâinii. 

După procurarea, cu întârziere, a sistemului de vot electronic, responsabilii de la Primărie au fixat un alt termen pentru punerea lui în aplicare – 1 aprilie 2017. Și de această dată promisiunea a rămas nerealizată. Ulterior, despre votul electronic s-a pomenit abia în campania electorală locală din noiembrie 2019. Pentru că sistemul nu era pe deplin funcţional, la finele lunii noiembrie municipalitatea a achiziţionat suplimentar de la „DAAC System Integrator” SRL anumite piese, în valoare de circa 6 mii de lei.

Abia la 19 decembrie 2019, consilierii municipali și-au exprimat votul prin intermediul sistemului electronic, exerciţiul fiind însă un test. Pentru asta, fiecare consilier a primit o cartelă corespunzătoare unui dispozitiv care este instalat la fiecare masă. Astfel, consilierii participanţi la ședinţă au fost înregistraţi automat. „Dacă doriţi să ieșiţi pentru câteva minute din sală, automat sistemul va citi acest lucru și veţi fi excluși din rândul participanţilor. Când vor fi supuse votului chestiuni de pe ordinea de zi, prin butonul verde consemnaţi «pro», butonul roșu – «contra» și galben – «abţinere». Astfel, toate rezultatele vor apărea pe ecran”, explica atunci Adrian Talmaci, secretar interimar al CMC. 

După ce au efectuat testul, consilierii au revenit la votarea prin ridicarea mâinii, nu înainte ca edilul Ion Ceban să dea un nou termen pentru punerea în aplicare. „Începând cu ziua de astăzi, vom testa funcţionalitatea votului electronic în CMC. Vom testa. Asta nu înseamnă că lucrurile vor fi considerate ca fiind funcţionale pe deplin. Regulamentul cu privire la utilizarea votului electronic este în proces de definitivare. Vă îndemn să fiţi îngăduitori în tot ce ţine de proces. Trebuie să testăm, astfel încât acest sistem să fie funcţional începând cu ianuarie 2020”, spunea atunci Ion Ceban. 

Au cumpărat echipament, dar nu au schimbat legislația

Nici acest termen nu a fost respectat. Astfel, la ședinţa din 10 martie 2020, unii consilieri municipali au cerut explicaţii. „Vă îndemn să punem problema votului electronic, care ne-a fost promis în campania electorală și nici până astăzi, la 121 zi de la validarea mandatului lui Ceban, nu îl avem. Până în prezent nu avem un răspuns de ce nu avem votul electronic. Îi cer lui Ceban să clarifice această chestiune”, a cerut Andrei Năstase, președintele fracţiunii municipale a PPDA. „Unde este sistemul de vot electronic promis de atâta timp cetăţenilor mun. Chișinău? Pe ce s-au cheltuit peste un milion de lei? Când orășenii vor avea posibilitate să vadă cine și pentru ce proiect a votat?”, a întrebat Dumitru Ivanov, consilier al fracţiunii municipale PAS.

 În replică, Adrian Talmaci a argumentat că sistemul de vot electronic, deși este instalat, nu poate fi folosit din cauza legislaţiei, care nu prevede o astfel de procedură. „Legislaţia Republicii Moldova, la CARTEA NEAGRĂ A RISIPEI BANILOR PUBLICI ÎN REPUBLICA MOLDOVA 2021 29 moment, nu prevede votul electronic. Pentru ca să putem implementa în CMC votul electronic, Primăria mun. Chișinău, la moment, elaborează un proiect de lege prin care vom solicita Parlamentului și Guvernului să introducă în Legea cu privire la statutul mun. Chișinău o normă cu privire la implementarea votului electronic. Ceea ce se referă la mecanism, utilajul care a fost cumpărat a fost testat în lunile ianuarie-februarie, au fost găsite anumite probleme care urmează a fi lichidate și sperăm că, la următoarea ședinţă, vom putea să-l testăm din nou. Dar, juridic, noi nu vom putea să ne bazăm pe aceste rezultate, deoarece legislaţia Republicii Moldova nu prevede votul electronic”, a spus Talmaci. 

Următoarea testare a sistemului nu a mai avut loc, deoarece Republica Moldova a intrat în situaţie de urgenţă, din cauza pandemiei COVID-19. De atunci, din cauză că sala de ședinţe din sediul Primăriei este prea mică, consilierii se întrunesc și votează, prin ridicarea mâinii, în sălile preturilor Buiucani și Centru. 

Problema implementării sistemului de vot electronic în CMC a ajuns în atenţia deputaţilor în primăvara anului 2020. Veronica Roșca și Radu Marian, parlamentari PAS, au înregistrat, la 21 aprilie 2020, un proiect de modificare a Legii privind administraţia publică locală și a Legii privind statutul municipiului Chișinău, care prevedea instituirea procedurii desfășurării ședinţelor CMC prin mijloace electronice. Iniţiativa nu a ajuns însă să fie examinată de Parlamentul precedent, ceea ce înseamnă că proiectul trebuie înregistrat din nou, în actuala legislatură, și repornită procedura de examinare și adoptare. 

***

Cartea Neagră a risipei banilor publici în Republica Moldova este un proiect implementat de Biroul pentru România și Republica Moldova al Fudației Friedrich Naumann, în parteneriat cu Asociația Presei Independente. Cea de-a treia ediție include cazuri de la diferite niveluri ale administrației publice din Republica Moldova și din diferite regiuni ale țării. În total, în cele 70 de pagini, vei descoperi investigații jurnalistice independente care se referă la instalarea centralelor de biomasă în instituții publice, angajări fictive în instituții de stat, repartizarea neconformă a locuințelor sociale și alte subiecte de interes public. 

Cu sprijinul și acceptul Asociației Presei Independente, AGORA ți-o oferă în dar. Toți cititorii AGORA, care s-au abonat la newsletterul „Porția de știri” vor primi absolut gratuit CARTEA NEAGRĂ, versiunea PDF. Procedura pentru ca s-o primești și tu este extrem de simplă: imediat ce îți faci cont pe site (agora.md/login) primești un mail de confirmare, care va conține și PDF-ul. Mai mult, celor care devin membri abonați AGORA le expediem cartea în format hard copy acasă. 

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Cartea Neagră 2021: Încălzirea pe biomasă: Istoria unui eșec moldovenesc alimentat cu milioanele japonezilor

Cartea Neagră 2021: Încălzirea pe biomasă: Istoria unui eșec moldovenesc alimentat cu milioanele japonezilor

CARTEA NEAGRĂ a risipei banilor publici 2021: Descarcă gratuit versiunea PDF a publicației

CARTEA NEAGRĂ a risipei banilor publici 2021: Descarcă gratuit versiunea PDF a publicației

CARTEA NEAGRĂ a risipei banilor publici: Descarcă gratuit versiunea PDF a publicației

CARTEA NEAGRĂ a risipei banilor publici: Descarcă gratuit versiunea PDF a publicației

Advertoriale
Promoție de la Victoriabank. Aveți zero lei comision la efectuarea transferurilor online în MDL dintr-un cont curent în altul

Promoție de la Victoriabank. Aveți zero lei comision la efectuarea transferurilor online în MDL dintr-un cont curent în altul

Fagura.com anunță atragerea unei investiții de 100k euro de la V7 Capital

Fagura.com anunță atragerea unei investiții de 100k euro de la V7 Capital

Fabrica de mobilă TANDEM începe anul cu OFERTЕ SPECIALЕ. Doar luna ianuarie aveți reduceri de -25% la produsele preferate

Fabrica de mobilă TANDEM începe anul cu OFERTЕ SPECIALЕ. Doar luna ianuarie aveți reduceri de -25% la produsele preferate

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Cartea Neagră: Cum o parte din banii europeni donați Găgăuzei pentru echipament medical au ajuns la o firmă creată urgent de un activist pro-rus
 • 2
  Ceban și-a invitat prietenii de pe Facebook la el acasă: „Nu am garaj și nici beci de lux” (VIDEO)
 • 3
  Satele Palanca și Tudora, acoperite de un fum dens. Care este motivul
 • 4
  Constantin Botnari, zis și „Borsetka” spune că nu se ascunde de Interpol: „Sunt la Londra” (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.