
EDITORIAL | 10 lecții ale anului 2021: Convenția de la Istanbul a fost ratificată și asta n-a durut
În Moldova nu uimești pe nimeni cu istoriile despre femeile bătute. Înțelepciunea populară acceptă abuzul casnic și ne învață chiar că acesta este parte integrantă din viață. De unde și toate vorbele de duh despre bătaia femeilor. Problema violenței împotriva femeilor și fetelor nu a fost, din păcate, niciodată de importanță majoră pentru autoritățile moldovenești. Lipsa ei de pe agendă i-a diminuat din importanță și în rândul populației. Te bate? Rabdă. În țară sunt probleme mai importante de soluționat.
・
2021 a fost neașteptat de îngăduitor față de femei. În octombrie, după patru ani de tergiversări, a fost, în sfârșit, ratificată Convenția de la Istanbul. Guvernarea precedentă a văzut în Convenție un mare pericol pentru valorile tradiționale ale moldovenilor și s-a opus cu vehemență ratificării ei. PAS, din fericire, a fost mai deschis la minte și a făcut o mișcare frumoasă, cu atât mai așteptată din partea unei guvernări care are pe pozițiile cheie femei.
În fiecare zi o femeie sau o fată devine victimă a violenței în bază de gen. În cifre, totul arată foarte rău. Atât de rău, încât 76% de femei consideră că violența împotriva femeilor este un lucru obișnuit, dintre acestea 28% o consideră drept foarte obișnuit. Două din cinci femei (40%) spun că au fost supuse violenței fizice și/sau sexuale din partea partenerului sau non-partenerului de la vârsta de 15 ani.
Autor:
Convenția de la Istanbul, ratificarea căreia, cert, ne pune în rând cu statele în rând cu care nu ți-e rușine să te afli, este, însă, doar un document. Iar un document nu are niciun efect, dacă nu este implementat. Or, de la ratificare și până la implementare avem de parcurs un drum lung și plin de provocări, în condițiile în care victimele violenței încă nu văd în stat un protector, ci mai degrabă un alt abuzator, iar cei care ar trebuie să asigure funcționarea Convenției sunt slab instruiți sau dezinteresați și nu au deocamdată resurse să poată oferi acestor femei o altă perspectivă asupra situației lor. Suntem în aceași cameră cu lumina stinsă în care ne aflăm de ani de zile: nu credem că cineva ne poate ajuta, indiferent de problema noastră.
Doar 8% din femeile care au trecut prin violență și 3% care au trecut prin viol raportează cazul la poliție sau organizațiilor.
Autor:
Violența împotriva femeilor și fetelor este o adevărată criză umanitară în Moldova. Avem de recuperat, la nivel de țară, ani și ani de indiferență față de soarta sutelor de mii de femei și fete în situații de risc. Ratificarea Convenției de la Istanbul este doar o motivație în plus, nu și soluția definitivă. Trebuie să fim pregătiți să vorbim cu fiecare ocazie despre dauna violenței și să semnalăm orice act de abuz și violență împotriva femeilor și fetelor.