Extrădarea lui Cristian Rizea va fi posibilă odată cu adoptarea, de către instanțele judecătorești naționale, a unei decizii irevocabile pe marginea demersului de extrădare depus de către Ministerul Justiției din Republica Moldova, informează într-un comunicat Ministerul Justiției. Următoarea ședință de judecată în această cauză, a extrădării, e programată pe 28 ianuarie 2022.
Ministerul Justiției amintește că, după recepționarea cererii de extrădare de la autoritățile române, Ministerul Justiției din Republica Moldova a transmis, pe 23 noiembrie 2020, Judecătoriei Chișinău demersul de extrădare din Republica Moldova în România a lui Rizea Cristian, pentru examinare și emitere a unei decizii în acest sens.
Până în prezent, în cadrul Judecătoriei Chișinău au avut loc nouă ședințe de judecată pe marginea acestui dosar. De cele mai multe ori, însă, acestea au fost amânate la cererile avocaților lui Rizea Cristian. Motivul invocat al amânărilor a fost examinarea unor cauze conexe în contencios administrativ, care ar avea legătură cu dosarul de extrădare. Următoarea ședință de judecată pe cauza de extrădare este stabilită pentru 28 ianuarie 2022.
Vezi și: Cum a ajuns Rizea să acuze AGORA de FAKENEWS pe subiectul cetățeniei, deși nu aveam nicio știre ce îl viza. Explicăm epopeea deciziei magistraților
„Cu titlu de informare, aducem la cunoștință că Rizea Cristian a contestat în contencios administrativ, la Judecătoria Chișinău (sediul Râșcani), Decretul Președintelui Republicii Moldova privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova. Totodată, acesta s-a adresat cu două cereri separate către Președintele Republicii Moldova și Biroul Migrație și Azil al Ministerului Afacerilor Interne, prin care a solicitat acordarea azilului pe teritoriul Republicii Moldova”, transmite instituția.
Astfel, cauza de extrădare a lui Rizea Cristian va fi soluționată odată cu adoptarea, de către instanțele judecătorești naționale, a unei decizii irevocabile pe marginea demersului de extrădare depus de către Ministerul Justiției din Republica Moldova.
TE-AR PUTEA INTERESA: Mariana Rață îl dă în judecată pe Cristian Rizea pentru defăimare și calomnie
Totodată, Republica Moldova a informat astăzi Ministerul Justiției din România despre mersul examinării cauzei de extrădare a lui Rizea Cristian, actualizând informația vizând procedura în cauză, prezentată anterior.
Cristian Rizea, fost deputat român, a fost condamnat la patru ani și opt luni de închisoare peste Prut. Presa din România a scris anterior că Cristian Rizea este dat în urmărire internațională din data de 19 martie 2019. El a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru trafic de influență și spălare de bani, după ce a cerut și primit mită 300.000 de euro de la un om de afaceri. Fostul deputat fugise din țară cu două luni înainte de verdict. A fost reținut la Chișinău în noiembrie 2020, iar Ministerul Justiției de la București a transmis aici cererea de extrădare. În mai 2021, el a ieșit de după gratii, iar de atunci, tot face afirmații, pe care el le numește dezvăluiri, în legătură cu politica și presa de la noi.
VEZI ȘI: Cristian Rizea, după ce a fost eliberat din arest: Plahotniuc și Dodon au hotărât răpirea mea
Vezi și aceste știri

Autoritățile din România au înaintat o nouă adresare către R. Moldova privind stadiul cererii de extrădare a lui Rizea

Cum a ajuns Rizea să acuze AGORA de FAKENEWS pe subiectul cetățeniei, deși nu aveam nicio știre ce îl viza. Explicăm epopeea deciziei magistraților

După ce a fost exclus de pe lista electorală la parlamentare, Rizea se vrea primar la Bălți. Acesta a depus actele la CEC (VIDEO)
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
