Rezultatele financiare preliminare ale sectorului bancar moldovenesc arată că în 2021 acesta a înregistrat o dinamică pozitivă la anumite capitole. Astfel, pe parcursul a 11 luni, portofoliul de credite s-a majorat cu peste nouă miliarde de lei (20%) până la 54,7 miliarde de lei. În structura activelor, ponderea cea mai mare a fost deținută de „Credite și avansuri”, 46,5 la sută.
Creșterea portofoliului de credite pe sectorul bancar pe parcursul celor 11 luni ale anului 2021 se datorează, în mare parte, creșterii portofoliului creditelor acordate pentru procurarea/construcția imobilului cu 40,9 la sută și al creditelor de consum cu 37,9 la sută.
Actualmente, calitatea acestora este favorabilă. Creditele pentru procurarea/construcția imobilului și creditele de consum clasificate în categorii neperformante dețin ponderi mici în totalul creditelor acordate în ramurile respective, constituind 2,8 la sută și respectiv 5,5 la sută.
Indicatorul calității portofoliului de credite a înregistrat o îmbunătățire comparativ cu finele anului precedent, urmare ritmului de creștere mai mare a portofoliului de credite față de creșterea creditelor neperformante. Astfel, ponderea creditelor neperformante în totalul creditelor a constituit 6,3 la sută, fiind în micșorare cu 1,0 p.p. față de finele anului precedent.
În pofida faptului că pe parcursul anului 2021 anumiți indicatori ai sectorului bancar au înregistrat o dinamică pozitivă, persistă în continuare riscul unor efecte adverse. Astfel că, pentru anul 2022 Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit șase priorități pentru domeniul supravegherii bancare. Acestea se referă la riscul de credit, guvernanța internă, managementul riscului și procesul intern de evaluare a adecvării capitalului la riscuri (ICAAP), procesul de evaluare a adecvării lichidității interne (ILAAP), riscul asociat tehnologiilor informațiilor și comunicațiilor (TIC), combaterea spălării banilor și finanțării terorismului și riscurile asociate utilizării sistemelor de plăți.
„Prioritățile cuprind un spectru larg de acțiuni care vor asigura continuitatea reformelor inițiate în anii trecuți și vor conduce inevitabil la o fortificare și mai mare a sistemului bancar. Este imperios să continuăm aceste procese în beneficiul dezvoltării țării noastre și a cetățenilor noștri”, a declarat în context guvernatorul BNM, Octavian Armașu.
Potrivit regulatorului, prin stabilirea celor șase priorități, BNM țintește alinierea sectorului bancar moldovenesc la cerințele și practicile europene și internaționale care vor conduce la consolidarea permanentă a sectorului bancar.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
