Ultimatum cu iz penal de la Tiraspol, în schimbul accesului la terenurile din Dubăsari

Ultimatum cu iz penal de la Tiraspol, în schimbul accesului la terenurile din Dubăsari

În zilele toride de vară este nevoit să aștepte circa 40 de minute la punctul intern de control instalat de Tiraspol la ieșirea din satul Doroțcaia, raionul Dubăsari. Pentru fiecare trecere, mai trebuie să achite și o taxă de 200 de lei așa-ziselor autorități din regiunea transnistreană, doar pentru a-și putea strânge roada sau a-și prelucra terenurile agricole, amplasate după traseul Tiraspol - Rîbnița. Vorbim despre Valeriu Băcioi, un fermier de 52 de ani din satul Doroțcaia, care cel puțin până pe 30 iunie curent nu va mai avea acces la cele peste 1.300 de hectare de teren, ca urmare a interdicției impuse la 29 decembrie 2021 de Tiraspol. Are noroc că alte 120 de hectare care-i aparțin sunt în localitatea de baștină.

Valeriu Băcioi practică agricultura din anul 2005.

„Noi semănăm și cultivăm atât culturi din grupa întâi, cât și din grupa a doua. Este vorba despre grâu, orz, rapiță, floarea-soarelui și porumb. Astfel, cele mai aglomerate luni sunt august, septembrie, octombrie și noiembrie”, ne-a spus fermierul.

Una dintre problemele stringente cu care se confruntă agricultorul și cei peste 5.000 de fermieri care dețin terenuri dincolo de traseul Tiraspol-Rîbnița constă în faptul că pentru fiecare trecere zilnică cu autocamioanele ce depășesc 18 tone, prin același punct de control neconstituțional, trebuie să achite o taxă de 200 de lei, care se varsă în bugetul regiunii transnistrene. În cazul în care se deplasează cu tractorul și remorca nu depășește șase tone, atunci nu achită nicio taxă. 

„Când intru la vamă, plătesc 200 de lei și-mi dau un cec de-al lor. Erau cazuri când efectuam și șase ture în decursul unei zile. Achitam în total peste 1.000 de lei. Anterior, pentru a avea acces la terenuri, achitam doar o taxă lunară de 300 de lei. Însă, de la începutul acestui an, lucrurile s-au schimbat. Stăm aproximativ 40 de minute la punctul de control ca să trecem în partea cealaltă și când revenim în sat, de asemenea trebuie să așteptăm circa 40 de minute. Ni se solicită să prezentăm pașapoartele tehnice ale vehiculelor și asigurările. Șoferii nu vor să se mai deplaseze în partea cealaltă. Rămâneți voi cu transnistria voastră”, ne mai spune Valeriu Băcioi.

Imaginea din satelit a punctului de control, instalat de Tiraspol, la ieșirea din satul Doroțcaia

Câmpia pe care sunt amplasate terenurile agricultorilor este împărțită geografic în două părți. O parte din terenuri se află la sud de orașul Dubăsari, în vecinătatea satelor Pîrîta, Coșnița și Doroțcaia, iar cealaltă parte este amplasată la nord de orașul Dubăsari, în apropierea satelor Cocieri și Ustia.

Astfel, în partea de sud a câmpiei, circa 50 la sută din terenuri se află pe malul stâng al Nistrului, după traseul Tiraspol-Râbnița (M4). Însă, în partea de nord a câmpiei, circa 90 la sută din terenuri se află pe malul drept al Nistrului, iar cealaltă parte, pe malul stâng, după traseu.

Ce pretext au acțiunile Tiraspolului și cum sunt justificate acestea?

Ultima hotărâre a Tiraspolului din 29 decembrie 2021, prin care fermierilor le-a fost limitat accesul la propriile terenuri, a venit la o zi distanță, după ce vameșii moldoveni au reținut în cadrul postului vamal Căușeni un lot de plăcuțe de înmatriculare neutre și adițional, un alt lot de plăcuțe de înmatriculare cu simbolică transnistreană nerecunoscută, care au fost importate pe teritoriul țării de către o companie din regiunea transnistreană și care au fost transportate cu același autovehicol. 

Reprezentanților companiei li s-a comunicat că nu există impedimente pentru a autoriza introducerea plăcuțelor cu numere de înmatriculare de model neutru pe teritoriul țării, însă, Tiraspolul ar fi condiționat preluarea plăcuțelor cu numere de înmatriculare neutre doar împreună cu plăcuțele care conțin simbolica neautorizată. Doar că, importul acestei categorii de plăci auto nu se încadrează în prevederile legislației naționale și în angajamentele internaționale la care Republica Moldova este parte.

Anume în urma acestor măsuri întreprinse de organele vamale ale Republicii Moldova, Tiraspol a sistat punctele moldovenești de eliberare a numerelor neutre și a limitat accesul fermierilor din Dubăsari la terenurile agricole, justificându-și acțiunile prin faptul că Chișinăul, din 2018 până în prezent, nu a executat prevederile punctului 5 din Decizia protocolară.

Iată ce stipulează acest punct: 

„După reînnoirea „Mecanismului din 2006” și acordarea de oportunități de utilizare a terenurilor de către persoanele fizice și juridice interesate, partea moldovenească se angajează să inițieze în fața autorităților competente din Republica Moldova, problema revizuirii, în ordinea legală, a deciziilor privind cauzele penale împotriva funcționarilor și antreprenorilor din Transnistria, inițiate anterior în contextul adoptării și punerea în aplicare a punctului 2 a deciziei protocolare. 

Punctul doi prevede că „partea transnistreană confirmă încetarea ordonanței din 8 aprilie 2014 „Cu privire la aprobarea unui mecanism special temporar de furnizare și utilizare a terenurilor agricole din raionul Dubăsari”. 

Cu alte cuvinte, Tiraspolul a promis să renunțe la practica de a interzice accesul la terenuri, doar după ce Chișinăul va soluționa problema dosarelor penale ce vizează funcționari și antreprenori din regiunea transnistreană.

Redacția AGORA a transmis o solicitare către Procuratura Generală (PG) prin care a cerut informații despre câte cauze penale sunt deschise de către PG în privința funcționarilor și antreprenorilor din regiunea transnistreană, ce acuzații li se aduc, când a început și la ce etapă se află urmărirea penală.

Contactat telefonic, procurorul responsabil de comunicarea cu mass-media, Mariana Cherpec a declarat că solicitarea urmează a fi direcționată procurorului general interimar, Dumitru Robu, care o va repartiza conform competenței procurorului responsabil de acest domeniu. Vom reveni cu detalii când vom primi un răspuns la solicitare.    

Chișinăul cere Tiraspolului să renunțe la condiționalități și amenințări

Situațiile de criză în privința terenurilor agricole de după traseul Tiraspol-Rîbnița încep din anul 2001, Tiraspolul încercând sub diverse pretexte să preia sub control acel segment și să forțeze agenții economici și proprietarii de terenuri să respecte integral pretinse reguli regionale. 

În ultimii 20 de ani au fost provocate în repetate rânduri blocaje de acces la terenuri și a fost intensificată infrastructura posturilor ilegale de control în raionul Dubăsari, a căror prezență a sporit din anii 2004-2005, până în prezent. Ultima situație de criză, când fermierilor li se interzicea accesul la propriile terenuri, a avut loc în perioada 2014 - 2018. 

Atunci, proprietarilor de terenuri din Dubăsari le-a fost oferită posibilitatea să-și prelucreze terenurile în baza Deciziei protocolare care a fost semnată la 25 noiembrie 2017, la Bender, de către fostul șef de la Reintegrare Gheorghe Balan și reprezentantul așa-zisului Minister al Afacerilor Externe din regiunea transnistreană Vitali Ignatiev. 

În urma semnării deciziei protocolare, la 1 august 2018, Guvernul Filip se lăuda că Executivul a reușit să asigure accesul la aceste terenuri pentru o perioadă de 20 de ani. În realitate, însă, în dialogul cu Tiraspolul, Chișinăul nu a impus un termen limită de valabilitate a acelei Decizii protocolare și nu stabilit o perioadă anume în care fermierii vor avea acces la terenuri.

„Din anul 2018, agricultorilor li se emit înscrisuri în baza actelor cadastrale emise de către organele Republicii Moldova, prin care se confirmă dreptul de proprietate sau de arendă asupra terenurilor. În lipsa înscriselor, trecerea prin așa-numitele posturi neautorizate este restricționată”, declară reprezentanții Biroului de Reintegrare. 

Deși, după 1 august 2018 accesul majorității fermierilor la terenuri a fost restabilit, infrastructura posturilor neautorizate ale Tiraspolului așa și nu a fost evacuată, iar solicitările de pretinse plăți nejustificate și controale detaliate au continuat să se facă la posturile amplasate nu doar la intrarea în satul Doroțcaia, dar și la intrarea în satele Coșnița și Lunga.

În acest context, la data de 27 octombrie 2021, la sediul din orașul Bender al Misiunii OSCE în Moldova a avut loc o nouă reuniune de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană.

Pe lângă obligarea achitării plăților nejustificate pentru autocamioanele cu masa totală ce depășește 18 tone, despre care a menționat și fermierul Valeriu Băcioi, au fost scoase la iveală și alte impedimente impuse de reprezentanții regiunii transnistrene, precum: solicitarea plăților de vinietă pentru automobilele cu înmatriculare moldovenească și neasigurarea circulației nestingherite pe cale terestră a agenților economici ce transportă mărfuri de primă necesitate pentru locuitorii din raionul Dubăsari pe perioada blocării circulației feribotului.

„S-a solicitat renunțarea la asemenea acțiuni unilaterale și soluționarea lor necondiționată, din considerente umanitare, însă Tiraspolul a refuzat să se angajeze într-un dialog constructiv și s-a eschivat de la identificarea unor soluții de durată. A fost subliniat faptul că negocierile presupun reglementarea problemelor pe bază de reciprocitate, or, Tiraspolul nu se ține de acest principiu”, se arată într-un comunicat al Biroului de reintegrare.

În ultima notă informativă, din 30 decembrie 2021, Chișinăul a invitat Tiraspolul să revină la masa dialogului constructiv și consecutiv, axat pe implementarea durabilă a angajamentelor asumate, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului și excluderea tacticilor cu caracter unilateral, prin care se impun condiționalități inadmisibile.

Ce acțiuni au întreprins autoritățile pentru a-i ajuta pe fermieri?

Chiar dacă, la 5 august 2021 o delegație a Biroului pentru Reintegrare a constatat că fermierii se confruntă cu dificultăți în procesul de recoltare a roadei pe terenurile amplasate după traseul Tiraspol-Râbnția, o zi mai târziu, la data de 6 august, ex-vicepremiera pentru Reintegrare în Guvernul Chicu, Olga Cebotari, în cadrul prezentării raportului de activitatea pentru perioada 9 noiembrie 2020 - 6 august 2021, se lăuda că printre reușitele sale se numără oferirea accesului la terenurile arabile și rezolvarea problemelor fermierilor din raionul Dubăsari.

La data de 23 septembrie 2021, prim-ministra Natalia Gavrilița în comun cu ex-viceprim-ministrul pentru Reintegrare Vlad Kulminski au efectuat o vizită de lucru în raionul Dubăsari.

În cadrul unei întruniri cu fermieri și agenții economici de acolo, a fost menționat faptul că proprietarii de terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol vor beneficia de un coridor verde prin posturile vamale interne de control și nu vor mai întâmpina dificultăți la transportarea recoltei.

Astfel, la data 6 octombrie, 2021 a fost modificat regulamentul privind transportarea mărfurilor prin posturile vamale interne de control. Drept urmare, au fost introduse următoarele schimbări: 

„Producția agricolă cultivată de către deținătorii de terenuri agricole amplasate după traseul Tiraspol–Rîbnița, transportată prin posturile vamale interne de control, este scutită de plata TVA, cu condiția prezentării în original a certificatului privind deținerea terenurilor în posesie (cu indicarea suprafeței acestora), eliberat de către Primăria localității, precum și a actului în original privind cantitatea producției prognozată a fi recoltată, eliberat în modul stabilit de către Consiliul raional Dubăsari”. 

În prezent, fermierii beneficiază de subvenții în agricultură în baza regulamentului de acordare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, care se extind asupra tuturor producătorilor agricoli care activează pe teritoriul controlat de autorităţile Republicii Moldova, inclusiv pe teritoriul raionului Dubăsari, situat după traseul Rîbniţa–Tiraspol, şi care nu se află în proces de insolvabilitate/lichidare.

Menționăm că până la 1 august 2018, când fermierilor din Dubăsari li s-a permis din nou să aibă acces la propriile terenuri, Guvernul a achitat compensații parțiale și plăți de suport în valoare de aproape 52 de milioane de lei, din cauza pierderilor suportate de către agricultori, în urma blocajelor create intenționat de către Tiraspol. 

Rusia, condamnată la CtEDO 

La 17 iulie 2018, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat Federația Rusă pentru încălcarea dreptului la proprietate a fermierilor moldoveni din stânga Nistrului. Atunci, 1.646 de cetățeni și trei societăți comerciale, Posedo-Agro S.R.L., Agro-Tiras S.R.L. și Agro-S.A.V.V.A. S.R.L. s-au plâns în fața Curții pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, invocând pierderea accesului la loturile de teren agricol pe care le dețin în proprietate și/sau în arendă.

CEDO a obligat guvernul rus să achite, în calitate de despăgubiri un prejudiciu material în valoare de 115.300 de euro societății reclamante Agro-Tiras S.R.L., 80.500 de euro societății reclamante Agro-S.A.V.V.A. S.R.L. și 50.000 de euro societății reclamante Serghei Popa FP, iar în calitate de prejudicii morale, câte 1.500 de euro fiecărui reclamant.   

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Tiraspolul anunță anularea accesului fermierilor la terenurile din Dubăsari. BPR: „Argumentul este neîntemeiat și cu o conotație politică”

Tiraspolul anunță anularea accesului fermierilor la terenurile din Dubăsari. BPR: „Argumentul este neîntemeiat și cu o conotație politică”

Biroul Politici de Reintegrare, după anunțul Tiraspolului: Un lot de plăcuțe de înmatriculare cu simbolică transnistreană nerecunoscută a fost reținut în vama Căușeni

Biroul Politici de Reintegrare, după anunțul Tiraspolului: Un lot de plăcuțe de înmatriculare cu simbolică transnistreană nerecunoscută a fost reținut în vama Căușeni

Tiraspolul sistează activitatea punctelor moldovenești de eliberare a numerelor neutre. Reacția Biroului de Reintegrare: „Nu lucrăm pentru jurnaliști. Noi decidem când răspundem”

Tiraspolul sistează activitatea punctelor moldovenești de eliberare a numerelor neutre. Reacția Biroului de Reintegrare: „Nu lucrăm pentru jurnaliști. Noi decidem când răspundem”

Advertoriale
La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

EMISIUNI
 • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
  Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
 • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
Cele mai populare
 • 1
  Donald Trump revine în politică și începe campania pentru președinția SUA în 2024
 • 2
  R. Moldova, pe locul trei în topul țărilor din lume la capitolul majorării salariului minim
 • 3
  Cehia are un nou președinte. Mesajul Maiei Sandu către fostul general Petr Pavel
 • 4
  Ion Ceban se adresează la CSE: Cere aprobarea unei decizii pentru acoperirea datoriilor la Apă Canal
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.