Torturi, bomboane, biscuiți, cereale și chiar produse lactate. Toate pot conține ulei de palmier, un ingredient care a apărut pe piața din Republica Moldova în anul 2004 și care, potrivit specialiștilor, poate avea impact negativ asupra sănătății. Importul și folosirea uleiului de palmier a căpătat amploare de îndată ce patiserii moldoveni, seduși de prețul mic al produsului, au început să îl utilizeze ca alternativă pentru unt, de exemplu, ingredient care (spre deosebire de uleiul de palmier) nu doar că are un termen de valabilitate limitat, ci necesită și condiții speciale de păstrare.
Printre principalele argumente împotriva uleiului de palmier se numără faptul că acesta reprezintă o materie primă ieftină, care poate fi achiziționată la un preț cu 30-40% mai mic decât grăsimea animalieră, dar și faptul că produsul are un termen de valabilitate ce poate fi prelungit.
Unii specialiști susțin că în componența a aproape 95% dintre produsele de pe rafturile magazinelor se regăsește uleiul de palmier.
Material dedicat membrilor AGORA
Citește acest material exclusiv și susține jurnalismul independent din Republica Moldova, luând un abonament de Fan sau Ambasador.
Vezi și aceste știri

Relatările unei jurnaliste australiene stabilită cu traiul în Rusia: Despre sancțiuni, cașcaval și uleiul de palmier

FAO: produsele alimentare s-au ieftinit la finalul anului 2021. La nivel mondial, au scăzut prețurile la ulei și zahăr, dar s-au scumpit lactatele
