OPINIE | Moldova în „oceanul furibund” al viitoarelor schimbări din 2022

OPINIE | Moldova în „oceanul furibund” al viitoarelor schimbări din 2022
colaj AGORA

Anul 2021 a fost unul deloc ușor și semnificativ pentru Republica Moldova. Pentru prima dată în istoria Moldovei independente, majoritatea pro-europeană a reușit să ajungă la putere și să creeze o bază pentru demararea unui nou ciclu de dezvoltare democratică și de promovare a unor reforme autentice pe calea integrării europene. Chiar și cei mai duri critici nu pot nega faptul că linia moldovenească a politicii externe a primit „un nou suflu”. Moldova a ieşit din izolarea internaţională în care s-a aflat în ultimii ani. Conducerea țării duce o politică externă deschisă și pozitivă. A existat o tendință de consolidare a unei cooperări promițătoare, semnificative și pragmatice cu statele vecine precum România și Ucraina. Dialogul politic cu UE sa extins în toate domeniile de cooperare de interes reciproc. Se construiește un dialog cu Rusia în scopul reducerii riscurilor și vulnerabilităților în cele mai sensibile segmente, cum ar fi cel economic și energetic. Moldova este implicată activ în viața internațională, contactele bilaterale la cel mai înalt nivel au devenit mai frecvente, s-au intensificat activitățile în cadrul organizațiilor internaționale și structurilor regionale.

În ultimul an, cu toții am asistat la numeroase schimbări în politica mondială. Multe dintre aceste schimbări vor avea un impact direct asupra Moldovei în 2022. Dintre acestea putem evidenția cele mai semnificative evenimente.

În primul rând ar fi venirea la putere în Statele Unite ale Americii a lui Joe Biden, care pledează pentru o atitudine mai dură față de Rusia, inclusiv față de problema ucraineană, care într-un fel sau altul va avea impact și asupra problemei Transnistrene. Un alt eveniment nu mai puțin important este plecarea de pe scena politică a Agelei Merkel, căreia Moldova îi datorează mult, în special, sprijinul constant al Cancelarului Federal pentru integrare și reforme europene. Fără îndoială, după plecarea dnei Merkel, noul guvern federal va continua să susțină cursul pro-european al Republicii Moldova, continuarea reformelor și modernizarea statului, iar asistența respectivă va lăsa o amprentă semnificativă asupra istoriei dezvoltării pro-europene a Moldovei.

Anul care trece a fost destul de dificil pentru țările din bazinul Mării Negre. Trebuie remarcată și escaladarea continuă a conflictului din estul Ucrainei și militarizarea regiunii Mării Negre. Un proces la fel de semnificativ a fost redresarea progresivă a economiei mondiale după pandemie,  ceea ce a cauzat o creștere treptată a cererii de energie și materii prime și a dus la o creștere fără precedent a prețurilor la energie. Aceasta a influențat politica energetică a Moldovei, care și-a concentrat eforturile pe găsirea de soluții optime pentru depășirea crizei gazelor.

Pe acest fundal, se poate presupune că anul 2022 nu va fi mai puțin dificil pentru Republica Moldova. Folosind tonul patetic, la care a apelat președinta în raportul său privind rezultatele a 100 de zile de muncă a Guvernului, trebuie menționat că așa-numita „navă fragilă” cu „cârma distrusă” reprezentată de Moldova își va continua navigarea, menținând în același timp angajamentul și ireversibilitatea cursului urmat - integrarea europeană și promovarea reformelor. 

În „oceanul furibund” al schimbărilor iminente, țara se va confrunta cu furtuni și un vânt puternic, care va crea multe dificultăți și încercări „căpitanului” și echipajului ei.

Consecințele pandemiei, creșterea prețurilor și sărăcia din ce în ce mai mare în rândul populației vor deveni principalele motive pentru creșterea nemulțumirii sociale, care vor fi folosite de flancul stâng și de adversarii politici ai guvernului pro-european pentru diverse tipuri de provocări și destabilizări de situație. Acest lucru va cere autorităților nu numai să caute răspunsuri pe măsură, ci și să elaboreze măsuri eficiente pentru depășirea crizei socio-economice interne.

În acest sens, asistența acordată Republicii Moldova din partea partenerului său strategic, România, cunoaște o intensificare. Baza pentru aceasta va fi Foaia de Parcurs pentru domeniile prioritare de cooperare, elaborată la sfârșitul anului 2021. Acest lucru va ajuta la depășirea multor dificultăți economice, energetice și sociale care le va ușura viața cetățenilor. Lansarea de noi proiecte comune va îmbunătăți capacitatea de răspuns și va asigura continuitatea măsurilor în multe domenii de interacțiune bilaterală și ireversibilitatea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

Cooperarea pragmatică cu Ucraina, unită cu Moldova printr-o aspirație europeană comună, va continua. Se vor acorda prioritate problemelor de comerț și interacțiune economică, securitate energetică, soluționare comună a problemelor râului Nistru, precum și implementarea de proiecte comune în promovarea aspirațiilor europene.

Anul 2022 va fi caracterizat de un declin suplimentar al securității regionale

Energia politicii revizioniste a Rusiei care vizează confruntarea cu Occidentul va cunoaște un avânt și mai mare. La începutul anului 2022, va fi prezentat un nou Concept de politică externă a Federației Ruse, care, cel mai probabil, se va dovedi a fi mult mai dur decât precedentul în materie de asigurare și protejare a intereselor naționale ale Rusiei de așa-numitele amenințări externe. Poziția față de Ucraina va fi, de asemenea, mai dură. În acest sens, tensiunea din relațiile dintre Rusia și Ucraina se va agrava și mai mult, ceea ce va duce la o destabilizare fără precedent a situației din regiunea Mării Negre. Încercările NATO de a „slăbi tensiunea Kremlinului” și de a contracara acțiunile macro-strategice ale Rusiei în regiune vor fi însoțite de măsuri imediate. În acest context, nu se preconizează progrese în reglementarea Transnistreană.

Relațiile dintre Republica Moldova și UE se vor caracteriza prin stabilitate, dat fiind că UE este cel mai mare donator de resurse financiare și de asistență tehnică pentru asistența externă pentru dezvoltare durabilă, precum și îmbunătățirea bunăstării statului și a populației Republicii Moldova. Implementarea Acordului de Asociere cu UE și DCFTA va continua, incluzând un proces mai larg de reglementare și apropiere legislativă, care va facilita integrarea economică ulterioară a Moldovei în piața internă a Uniunii Europene. Sprijinul de resurse al țărilor Parteneriatului Estic va crește. De asemenea, va fi intensificat Trio-ul Asociat, care, având în vedere deteriorarea situației din regiune, se va concentra mai mult pe probleme de securitate, dezvoltând măsuri comune pentru a contracara amenințările hibride și de securitatea cibernetică. Cooperarea sectorială se va intensifica în domeniile tranzițiilor verzi și digitale, comunicațiilor și comunicării strategice.

Dezvoltarea de noi principii, modele și mecanisme de cooperare internațională de către Moldova vor fi de o importanță nu mai mică. Interacțiunea culturală și umanitară cu diferite țări atât prin linii diplomatice, cât și la nivelul ONG-urilor va fi consolidată. Va exista o retragere treptată a eșecurilor din politica Republicii Moldova asociate cu obsesia trecutului și dilema divizării geopolitice între Est și Vest.

Rezumând această succintă notă analitică despre politica externă a Moldovei în 2022, aș dori să-mi exprim încrederea că „căpitanul navei” - M. Sandu și echipa ei vor fi în stare să treacă prin „furtuni și vânturi puternice”, să depășească toate încercările și să nu piardă direcția și să meargă în continuare înainte pe calea transformărilor și a reformelor pro-europene.

* Autori: Natalia Stercul, Sorin Șclearuc

Poți face diferența

Dacă îți iei un abonament cu doar 48 lei pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
OPINIE | Direcțiile de politică externă a Republicii Moldova după alegerile prezidențiale din 2020

OPINIE | Direcțiile de politică externă a Republicii Moldova după alegerile prezidențiale din 2020

ANALIZĂ | Cum poate susține Bucureștiul agenda pro-europeană și reformatoare în Republica Moldova

ANALIZĂ | Cum poate susține Bucureștiul agenda pro-europeană și reformatoare în Republica Moldova

ANALIZĂ | Summitul Partneriatului Estic 2021: Revitalizarea și Avansarea Parcursului European al Republicii Moldova

ANALIZĂ | Summitul Partneriatului Estic 2021: Revitalizarea și Avansarea Parcursului European al Republicii Moldova

Advertoriale
La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
 • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
Cele mai populare
 • 1
  Litvinenco, despre scoaterea în afara legii a Partidului Șor: Nu constituie un precedent periculos
 • 2
  GÂNDUL ZILEI: Mitropolia instigă la ură
 • 3
  Până la 295 milioane de euro, asistență macro-financiară pentru R. Moldova. Anunțul făcut de prim-ministra Danemarcei
 • 4
  Călărași: Percheziții la președintele raionului, la primarul orașului și la un șef de direcție, într-un dosar de corupție
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.