„Flurona” a ajuns și în peninsula Iberică, după ce regiunea spaniolă Catalonia a confirmat luni, 3 ianuarie, mai multe cazuri de infectare simultană cu gripă și COVID-19. Sunt primele cazuri de acest tip, descoperite în Spania, notează Digi24.
Deşi nu este o situaţie des întâlnită, într-o perioadă cu circulaţie virală intensă poate surveni coexistenţa a doi patogeni într-un organism, explică un medic spaniol, Gemma Craywinckel, precizând că deocamdată nu s-a observat ca aceste cazuri să fie mai grave decât COVID-19 singur.
Preocupantă este în schimb posibilitatea saturării sistemului sanitar de înmulţirea cazurilor de COVID-19, care se traduce printr-o creştere constantă a internărilor, inclusiv la ATI, şi a deceselor, mai spune Gemma Craywinckel.
Spania trece în prezent prin al şaselea val de COVID-19, mai virulent decât cele precedente şi alimentat de noua variantă Omicron a coronavirusului, înregistrând pe o perioadă de 14 zile (actualizată ultima dată joi) o rată de incidenţă de 1.775 de infectări la o sută de mii de locuitori. Capacitatea la ATI este ocupată în proporţie de 19% pe ansamblul Spaniei şi de peste 37% în regiunea Catalonia.
Primul caz din lume de "Flurona" a fost raportat oficial în Israel. Este vorba despre o femeie nevaccinată, care a născut recent. Deşi acesta a fost primul caz documentat al unei persoane infectate simultan cu ambele virusuri, experţii în sănătate cred că există şi altele care nu au fost diagnosticate.
„Există posibilitatea să apară infecții concomitente, acest caz a atras atenția pentru că este primul caz foarte bine documentat. Având în vedere că ne aflăm în sezon de gripă sezonieră există posibilitatea să apară și astfel de cazuri concomitent cu Covid. Nu ar fi ceva ieșit din comun să apară infecții concomitente, asta înseamnă o gazdă cu imunitatea deficitară. Pot apărea oricare dintre complicațiile acestor boli”, a declarat Simin Florescu.
Medicul a subliniat însă că ar trebui să fie mai puține cazuri de co-infecții pentru că avem vaccinuri pentru ambele. Ea a remarcat însă că vaccinarea este redusă, iar asta va duce la o explozie a cazurilor de infectare cu Covid și apariția de cazuri de infectare concomitentă Covid-gripă.
„Pentru gripă, vaccinarea e în uz de foarte mulți ani, nu ar trebui să se oprească în anii pandemici. Este recomandată vaccinarea pentru ambele tipuri de infecții, ambele sunt infecții respiratorii”, a afirmat medicul.
Vezi și aceste știri

Boris Gîlcă presupune că în R. Moldova ar fi prezentă varianta Omicron și anticipează că vor fi reactivate spitalele cu profil COVID

Maia Sandu a fost imunizată cu doza booster de vaccin anti-COVID-19. Preparatul Pfizer, administrat la distanță de șase luni după AstraZeneca
