Clădirile abandonate sunt o altă față a orașului Chișinău, care este scoasă la suprafață, de multe ori, doar cu ocazia campaniilor electorale, când apar și promisiunile privind restaurarea lor. Din păcate, de multe ori aceste promisiuni rămân doar pe hârtie, ajungând într-o stare de degradare avansată și un loc unde se adună oamenii străzii, alături de multe deșeuri.
O primă clădire de acest tip se află pe str. 31 august 1989, și este cunoscută sub denumirea de „Vechea fabrică de tutun”. Într-adevăr, în perioada anilor 1924 – 1940 și respectiv între 1941 – 1944, Chișinăul a avut o fabrică de tutun situată actualmente pe str. 31 august 1989, 67. Grav avariată din cauza bombardamentelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în perioada sovietică, clădirea fostei fabrici a fost reparată și transformată în fabrică de încălțăminte.
Câteva străzi mai la deal, mai exact pe A. Mateevici, 85 se află fosta clădire a gimnaziului de fete. Între 1892 și 1918, clădirea a fost sediul liceului pentru fete fondat de baroneasa Iulia A. von Gheiking, iar din 1918, a devenit sediu al filialei liceului industrial din capitală. În perioada sovietică, aici s-a aflat inițial sediul Sovietului Comisarilor Norodnici (Guvernul) ai RSSM iar ulterior fosta școală medie nr. 5.
Spațiul și stelele au putut fi cercetate și de la Chișinău, grație fostului Observator. Mai exact, în urmă cu 30 de ani, clădirea Observatorului Astronomic găzduia inițial cercetătorii, studenții și profesorii dedicați domeniului cercetării spațiale, ca mai apoi să devină sediu al Liceului Real din Chișinău. Ulterior a fost abandonată, fiind vandalizată de mai multe ori, ajungând să fie într-o stare de degradare avansată.
O contribuție importantă la istoria Chișinăului a adus-o și comunitatea evreiască, un exemplu fiind sinagoga de pe strada Rabbi Țirilson, 8. Probabil unica clădire care are o șansă la restaurare, fiind construită în anii 1910. Inițial, era parte a unui complex religios, ce includea o sinagogă și azil pentru bătrâni. În perioada sovietică, clădirea a fost naționalizată, fiind răscumpărată de comunitatea evreiască în anul 2010.
Stadionul Republican de pe str. Ismail, a servit mereu drept o temă de dispută între autorități, mai ales în cazul transferării acestui teren către Ambasada SUA. Construit în perioada anilor 1950 – decembrie 1951, Stadionul Republican a fost locul unde cândva se desfășurau diverse competiții sportive. În anul 1974, zona a fost extinsă pentru a face față unei capacități de până la 21.580 de locuri. În anul 2007, Stadionul a fost demolat, întrucât nu mai corespundea standardelor de atunci, acțiunea fiind supervizată personal de prim-ministrul de atunci, Vasile Tarlev.
Vezi și aceste știri

Muzică live peste gunoiul de sub preș: Cum arată subteranele în care vântul modernizării încă nu a ajuns (VIDEO NO COMMENT, FOTO)

Clădirile Porțile Orașului - altădată simbol al orașului cu „umeri albi din piatră”, azi - monument al nepăsării (VIDEO NO COMMENT)

Își transmit dragostea de la mii de kilometri. Forfotă la expedierea sau primirea coletelor în capitală (NO COMMENT)
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
