În perioada sărbătorilor de iarnă la punctele de trecere a hotarului R. Moldova se constată aglomerări. cele mai solicitate puncte rămân a fi la Leușeni, Sculeni, Criva, Otaci, dar și Aeroportul Internațional Chișinău. Polițiștii de Frontieră susțin că situația se va menține și în următoarel zile și vin cu un șir de recomandări pentru călători.
În perioada 30 decembrie - 3 ianuarie, au fost înregistrate 11.429 de traversări a hotarului R. Moldova. Comparativ cu perioada similară a anului precedent, fluxul de persoane s-a majorat de 2,6 ori sau a crescut cu 160%. Însă, comparativ cu perioada similară din 2019- 2020, înainte de pandemie, fluxul de persoane s-a micșorat de două ori sau 50%. În cazul Aeroportului Internațional Chișinău, fluxul de persoane este la nivelul perioadei de până la pandemie. Prin urmare, cursele avia directe sunt mai solicitate decât traversările terestre, constată Poliția de Frontieră.
„Recomandăm ca înainte de a porni la drum, fiecare călător să se informeze despre situația la frontieră și cum se circulă punctele de trecere a frontierei de stat. Prin urmare, dacă un punct este aglomerat, alegeți alt punct de traversare a hotarului”, îndeamnă reprezentantul PF, Valentin Fiodorov.
Este de menționat că Poliția de Frontieră pune la dispoziție imaginii de pe camerele de supraveghere din punctele de trecere a frontierei de sta. Prin urmare, călătorii pot accesa în regim live imaginile aici.
Mai mult, călătorii sunt atenționați ca la intrarea în R. Moldova să urmărească dacă țara din care veni nu se află în lista statelor din zona roșie. În acest caz, potrivit ultimelor decizii ale CNESP, persoanele vor trebuie să se autoizoleze în cazul în care nu pot prezenta un test negativ PCR. Aceasta chiar dacă are toată schema de vaccinare administrată.
La fel, cetățenii care nu pot prezenta certificat COVID, sau test negativ, chiar dacă vin din state din Zona verde, sunt obligați să completeze prealabil fișa epidemiologică care poate fi găsită online. Transportatorii de pasageri sunt obligați să asigure și să ajute la completarea prealabilă în format electronic a acestei fișe.
AGORA a pregătit mai multe informații despre condițiile de intrare în țara vecină. Accesați: La munte în România sau în Ucraina: Dacă și tu te pregătești de drum, nu uita de ce acte ai nevoie
„În cazul în care persoanele nu respectă termenul regimului de autoizolare și apar la ieșirea din țară, acestea sunt pasibile e răspundere contravențională”, atenționează reprezentantul PF, Andrei Gori.
În scopul fluidizării fluxului de traversări la hotarul țării, PF întreprinde un șir de măsuri în perioada sărbătorilor de iarnă. Astfel, cele mai solicitate puncte e trecere a frontierei au fost suplinite cu personal. În plus, infrastructura și echipamentul special este folosit la maxim în această perioadă. În plus, se menține colaborarea cu Serviciul Vamal și autoritățile de frontieră din statele vecine. Activitatea în regim sporit va fi continuată și în următoarele zile.
Poliția e Frontieră menționează că doar în noaptea e Revelion au activat circa 700 de polițiști de frontieră care au asigurat ordinea la frontiera de stat.
Vezi și aceste știri

CSP s-a întrunit în ședință după mai multe tentative eșuate. Anularea concursului pentru șefia PCCOCS, pe ordinea de zi (LIVE)

10 mii de lei pentru titularii de patentă care trec la regim de activitate independentă. Soluțiile Ministerului Economiei

Cutiile - transparente, procesul - nereglementat. Cine monitorizează strângerile de fonduri anonime din magazine și localuri (LONGREAD)
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
