Președinta R.Moldova, Maia Sandu, a convocat la 4 decembrie, în regim de urgență, Consiliul Suprem de Securitate. Subiectul discutat la întrunire ține de situația din sectorul energetic al țării în contextul preșurilor la gazele naturale e pe piața europeană.
Membrilor CSS le-au fost comunicate informații despre nivelul plăților efectuate până în prezent pentru consumul de gaze naturale, despre evoluția pentru anul 2022 a prețurilor la gazele naturale importate, despre perspectivele pentru luna ianuarie și soluțiile de depășire a unei potențiale crize.
CSS a recomandat Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor către consumatori.
Precizăm că Președinția subliniază problema creșterii semnificative din ultima perioadă, pe piața europeană, a prețurilor de achiziție la gazele naturale.
Menționăm că preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au înregistrat la 5 ianuarie o creştere de peste 30%, în condiţiile în care livrările limitate din Rusia au relansat îngrijorările cu privire la o posibilă criză energetică într-un moment în care continentul se îndreaptă spre o perioadă cu temperaturi scăzute.
De altă parte, datele arată că preţurile europene de referinţă la gaze naturale au scăzut în ultima zi a anului 2021, pentru a zecea zi consecutiv, pe fondul vremii calde pentru această perioadă a anului și a livrărilor americane de gaze lichefiate. Aceasta dă speranță că trendul se va schimba în direcţia unor preţuri mai mici la metan, scrie mold-street.com.
Astfel, pe 31 decembrie 2021, la hub-ul de gaze din Ţările de Jos cotaţiile la gaze cu livrare în luna următoare au scăzut până la 70 de euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel înregistrat după data de 10 noiembrie.
Recalculat în dolari pe mia de metri cubi, așa cum achită Republica Moldova, apoi prețul stabilit în ultima zi a anului 2021 a fost de peste 830 de dolari pentru o mie de metri cubi. Deși este două ori și ceva mai mic decât a fost pe 21 decembrie 2021, când cotațiile au ajuns apogeul, acest tarif este cu 550% mai mare decât era la începutul anului trecut.
De altă parte precizăm că, consumatorii casnici ar trebui să plătească din 2022, 10,19 lei pentru un m3 de gaz consumat. Aceasta fără TVA inclus. Sau 11 lei pentru m3 de gaze naturale, cu TVA inclus.
La determinarea prețurilor la gaze naturale, furnizate de MoldovaGaz, s-a ținut cont de următorii parametri - volumul total de gaze naturale furnizate - 1,177 miliarde m3, prețul mediu de gaze naturale prognozat pentru anul 2022 - 413,15 dolari pentru mia m3, cursul de schimb valutar, cheltuieli de transport a gazelor naturale, cheltuieli suportate de furnizor pentru distribuție.
Vezi și aceste știri

Ce va fi cu prețul gazelor în 2022: de la 660 dolari în ianuarie la 500 dolari în luna mai

Preţurile gazelor naturale în Europa, în scădere datorită majorării livrărilor şi iernii blânde

Prețurile europene la gazele naturale, în descreștere a patra zi consecutiv. Iată cauzele

Ultima oră! Un m3 de gaze va costa 10,19 lei fără TVA. ANRE a aprobat prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către MoldovaGaz

R. Moldova, pe locul trei în topul țărilor din lume la capitolul majorării salariului minim

Ucraina, cea mai minată țară din lume: Pe 40% din teritoriul statului vecin s-ar afla mine și explozibil capcană
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
