Pericolul sau protocolul modei: Ținutele aleșilor între „haute couture” și „așa NU” (FOTO)

Pericolul sau protocolul modei: Ținutele aleșilor între „haute couture” și „așa NU” (FOTO)

Hainele pe care le purtăm vorbesc despre personalitatea pe care o avem și despre cine suntem. Dacă oamenii de rând își pot alege ținutele după bunul plac, demnitarii de stat sunt limitați în alegeri de un protocol vestimentar pe care trebuie să-l respecte. În cazul bărbaților situația este mai simplă: cămașa, cravata, sacoul și pantalonii fiind piesele de rezistență care nu suportă prea mari modificări, indiferent de tipul evenimentului la care trebuie să ajungă. La femei, însă, lucrurile se complică, întrucât doamnele nu trebuie doar să poarte niște haine, ci și să comunice prin intermediul alegerilor vestimentare pe care le fac. În condițiile în care în ultimii ani numărul femeilor care ajung în funcții de conducere este din ce în ce mai mare, am decis să analizăm, din perspectiva protocolului vestimentar, cât de corect se îmbracă actorii politicii din Republica Moldova. Pentru că ne-am dorit să avem o abordare cât mai obiectivă, am exclus din analiza noastră factorul uman și am studiat normele protocolului vestimentației politice direct din sursele teoretice. Am consultat atât manuale scrise de specialiștii moldoveni, cât și manuale internaționale de protocol vestimentar.

În activitatea politică vestimentaţia este unul dintre elementele principale care contribuie la formarea unei imagini profesionale şi obţinerea rezultatului scontat în domeniul politic. Potrivit protocolului vestimentar, caracteristicile principale ale stilului profesional, indiferent dacă este vorba de bărbaţi sau femei, au scopul de a inspirara încredere, de a reflecta seriozitate şi perspicacitate și de a manifesta inteligenţă.

Deși o vorbă veche spune că „suntem întâmpinați după haine și petrecuți după inteligența de care dăm dovadă”, în secolul vitezei oamenii își formează impresii despre alți oameni în primul rând în funcție de imaginea exterioară pe care o văd. Și cum „prima impresie nu poate fi creată de două ori”, este important ca, inclusiv vestimentația, să transmită mesaje corecte, să inspire și să insufle ideea de respect.

Vestimentația în politică, între teorie și practică: Măria sa - sacoul 

Teoria protocolului vestimentației politice spune că articolele de bază în garderoba unei femei care participă pe arena politică sunt costumul cu fustă. Prin costum se înţelege ansamblul sacoului şi al fustei, ambele făcute din acelaşi material. Regula spune că sacoul acoperă partea superioară a corpului, de aceea atrage atenţia în mod special. Pentru a transmite o imagine cât mai corectă, sacourile trebuie să fie întotdeauna croite pe corp (nici prea strâmte, nici prea largi).

Să analizăm un pic felul în care sunt purtate sacourile de doamnele politicii de acasă.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova

În aceste imagini Maia Sandu a respectat întocmai regulile impuse de protocolul vestimentar. Sacourile sunt croite pe corp, nu sunt nici prea strâmte, nici prea largi și sunt confecționate din aceeași stofă ca și fustele. 

Natalia Gavrilița, prim-ministra Republicii Moldova

Șefa Cabinetului de miniștri, Natalia Gavrilița, pe de altă parte, se pare că preferă sacourile mai scurte și nu întotdeauna alege ca piesele pe care le poartă să fie confecționate din aceeași stofă. 

Irina Vlah, Bașcana Găgăuziei

Din punct de vedere al protocolului vestimentar, aparițiile publice ale Irinei Vlah sunt, practic, fără cusur. Bașcana Găgăuziei face alegeri corecte, le adaptează în funcție de ocazia evenimentului la care merge și ține cont de regulile cromatice. Vlah pare să reușească să construiască ținute care inspiră bun gust și rafinament.

Marina Tauber, deputată în Parlamentul Republicii Moldova

Marina Tauber este una dintre prezențele excentrice din Parlamentul Republicii Moldova. Deputata preferă ținutele colorate și neordinare, iar, din punct de vedere al protocolului vestimentar, se întâmplă să comită și greșeli. 

De exemplu în poza din dreapta vedem o ținută construită incorect: rochia din dantelă se poartă exclusiv cu pantofi cu toc, fiind o piesă vestimentară de seară. De asemenea, regula spune că în cazul în care o femeie poartă o fustă sau o rochie, paltonul nu trebuie să fie mai scurt decât lungimea rochiei. 

Zinaida Greceanîi, deputată Partidul Socialiștilor din Republica Moldova

Zinaida Greceanîi respectă regulile protocolului vestimentar și în majoritatea aparițiilor face alegeri corecte, care corespund cu locul și ocazia evenimentelor la care participă. Socialista poartă în mare parte sacouri și fustă, ajustate cromatic, cu croieli simple, discrete, care îi armonizează silueta și îi pun în valoare personalitatea.

Cu pantalon sau fustă, costumul - costum să fie...

Așadar, costumele clasice, formate din două sau trei piese reprezintă o alegere frecventă în domeniul politic și nu doar. Pe lângă faptul că, în general, costumele conferă seriozitate, nu este de neglijat nici detaliul că, dacă sunt croite bine și alese pe potrivă, arată foarte bine sau pot ascunde și anumite defecte sau neajunsuri de siluetă. 

Specialiștii spun că atunci când vorbim despre costume formate din fustă și sacou, lungimea optimă trebuie să fie de 1 cm deasupra genunchiului, astfel încât doamna să aibă posibilitatea să se aşeze comod.

Totuși, un element extrem de important în ținutele diplomatice este ca acestea nu doar să fie comode, ci și să sublinieze armonios trupul persoanei care o poartă. Pentru asta e nevoie de piese selectate corect, în conformitate cu formele corpului. Una dintre prezențele publice care admite constant greșeli în acest sens este prim-ministra, Natalia Gavrilița. 

În imaginea din dreapta, Gavrilița a optat pentru o fustă cu croială liberă spre poale, care nu o avantajează în tandem cu acest sacou. De asemenea, pantofii ar fi trebuit să fie negri sau în culoarea costumului. 

În unele situaţii fusta poate fi substituită cu pantaloni, însă, în mediul politic, aceştia nu sunt prea bine văzuţi din punctul de vedere al protocololui vestimentar. Asta pentru că „pantalonii expun forma corpului într-o măsură mai mare decât fustele”. 

În lucrarea „Rolul decorului vestimentar în activitatea politică”, conferențiara universitară Valentina Stan notează că în cazul în care se alege incorect croiala şi combinaţia cu sacoul, „o femeie îmbrăcată în pantaloni poate crea aparenţa unei femei uşuratice care nu este luată în serios”. 

La acest capitol, contează desigur și ocazia sau evenimentul la care femeia-politician optează să poarte pantalon în loc de fustă.

Analizând aparițiile publice ale Irinei Vlah, putem observa cu ușurință că bașcana are o preferință aparte pentru costume formate din sacou și pantaloni. 

Nici președinta Maia Sandu nu face excepție la acest capitol.

În imaginea din drepta, președinta Maia Sandu a făcut o alegere vestimentară destul de periculoasă. Chiar dacă nu era la un eveniment oficial, pantalonii cu fundă nu sunt văzuți cu ochi buni din perspectiva protocolului vestimentației politice, întrucât aceștia oferă o senzație de relaxare, ușor romantică, de seară.

Specialiștii subliniază că stofa din care e făcut costumul este esenţială pentru păstrarea în timp a formei şi a destinaţiei acestuia. Este binevenită alegerea costumului din stofă de lână, pentru că aceasta crează imaginea unei prestanţe temeinice. În manualul „Funcţionarul public: principii şi norme comportamentale”, autorii notează că cele mai recomandate culori, potrivite costumelor pentru ţinuta unei femei publice sunt cele monocolore.

Negru: 

Bleumarin:

Gri (în toate variantele de nuanţe):

De asemenea se consideră corecte costumele de culoare bej, crem şi ultra elegantul grena închis. Pentru o ținută corectă, protocolul vestimentar spune că nuanțele care trebuie să domine în vestimentaţia funcţionarilor, trebuie să fie moderate, cu un ten mai închis. Astfel, din punct de vedere protocolar, costumele în culori prea țipătoare nu sunt tocmai o alegere potrivită atunci când ele sunt purtate de un funcționar de rang înalt.

În cazul în care conformaţia cere asortarea mai multor culori, experții nu recomandă utilizarea a mai mult de trei nuanțe. O altă regulă semnificativă este aceea că în partea inferioară se folosesc culori închise, iar în partea superioară, a trunchiului – culori mai deschise. 

Cea din urmă regulă este, de asemenea, încălcată uneori de femeile din politica moldovenească.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova:

Marina Tauber, deputată Partidul Șor:

Despre decolteu, pe îndelete...

Felul în care este expusă zona gâtului este un foarte puternic semnal al limbajului trupului, spune Eugenia de Reuss Ianculescu în lucrarea sa „Vestimentația și locui ei în afaceri”. În cazul femeilor implicate în politică, care conduc discuţii cu bărbaţi, gâtul descoperit le auto-plasează pe o poziție mai inferioară decât interlocutorii lor.

Una dintre regulile de bază ale protocolului vestimentației politice spune că primul lucru căruia trebuie să îi acordăm atenţie maximă este înţelegerea faptului cum trebuie să facem diferenţa dintre hainele potrivite pentru a fi purtate în exercitarea profesiei şi cele destinate exclusiv spaţiului privat. Teoria spune că fiecare bluză are un anumit stil de decolteu care este potrivit pentru anumite ocazii și care corespunde anumitor tipuri de siluete. Astfel, pentru persoanele care au gât lung, se recomandă purtarea unei bluze la baza gâtului, persoanele care au gâtul scurt ar trebui să poarte o bluză cu decolteu uşor coborât sau un decolteu în formă de litera „V”.

Apropo, decolteul în formă de „V” este destul de des întâlnit în aparițiile președintei Maia Sandu. Șefa statului folosește frecvent acest croi în special atunci când poartă rochii midi. 

Pe de altă parte, bluzele cu un decolteu rotund, la baza gâtului, închise cu un nasture la spate reprezintă modelul clasic pentru femeile din domeniul politic.

Natalia Gavrilița este un exemplu în acest sens. Șefa Cabinetului de Miniștri a folosit în nenumărate ieșiri publice bluzele cu decolteu rotund.

De menționat este și faptul că decolteul decupat rotund şi în formă de litera „V” este privit mai bine atunci când acesta nu coboară de punctul care formează adâncitura pieptului unei femei.

Protocolul vestimentar spune că o variantă elegantă o reprezintă și bluzele cu decolteu în formă de barcă:

Cât despre bluze, acestea se aleg în culori deschise, pastelate: alb, crem, roz, bleu, galben-pal. Aceste culori trebuie să se asorteze cu culoarea costumului, precum şi felul în care se potriveşte această culoare uneia sau altei persoane. Stofa bluzelor desigur, trebuie să fie naturală, pentru a asigura confortul pielii şi pentru a crea o imagine favorabilă.

Pantofii - sus pe toc...

Pantofii trebuie să fie simpli, fără cusături decorative, fără vârfuri ascuţite sau rotunde. Culoarea pantofilor trebuie să fie puţin mai închisă decât cea a fustei.

Protocolul vestimentar mai spune că, în special în cazul doamnelor, încălţămintea trebuie să fie aleasă cu multă grijă: pantofi de bună calitate, asortaţi cu geanta, întotdeauna curaţi, bine lustruiţi cu tocuri nu prea înalte dar nici prea joase, şi în foarte bună stare.

Mai jos prezentăm câteva modele de AȘA DA vs. AȘA NU:

Natalia Gavrilița, prim-ministra Republicii Moldova

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova

Marina Tauber, deputată Parlamentul Republicii Moldova

Zinaida Greceanîi, deputată Partidul Socialiștilor din Republica Moldova

Cât despre ciorapi și dresuri...

Pentru a corespunde normelor protocolului vestimentației politice, ciorapii vor fi de culoarea pielii, fără modele, ne-dantelaţi, ne-brodaţi cu flori sau cu alte figuri. Scopul lor este să nu iasă în evidenţă și să nu atragă în permanenţă atenţia. De asemenea, dresul va fi bine întins pe picior, iar posesoarea va avea grijă ca acesta să nu facă cute.

Un exemplu epic de politician care purta colanții într-un mod destul de excentric este fosta deputată a Partidului Liberal și ministră a Educației Corina Fusu:

Pe la casele mai mari...

Vestimentația este un aspect căruia i se acordă atenție sporită în viața politică la nivel mondial. Mai ales că ținutele primelor doamne sunt, deseori, subiect de știre. Drept exemplu pot fi aduse ținutele pe care le preferă prima doamnă a Franței, Brigitte Macron. Aceasta deseori combină pantalonii din piele cu pantofi sau bocanci, asortându-i în partea de sus cu sacouri formale. 

Deși regulile protocolului vestimentar nu agreează asemenea combinații, nu este de neglijat faptul că soția lui Macron știe să se îmbrace pe potriva formelor fizice pe care le are.

Totodată, atunci când se pune problema de a renunța la spiritul rebel, Brigitte Macron știe să facă lină această tranziție și construiește ținute elegante, exact așa cum cere buchia cărților de modă.

Fosta primă doamnă a Statelor Unite ale Americii Melania Trump a reușit cam de fiecare dată să impresioneze prin ținutele sale oficiale. Ea își adaptează stilul în funcție de eveniment, temperatură, dar și în funcție de siluetă. Și chiar dacă protocolul vestimentar nu vede cu ochi bune ținutele care presupun umerii dezgoliți, atunci când vine vorba de un eveniment de seară sau o ceremonie festivă, umerii descoperiți sunt acceptați. În varianta ideală, o rochie cu umerii goi ar trebui să fie însoțită de un sacou asortat, care să poată fi aruncat lenjer pe umeri sau, în cazul femeilor mai în vârstă - o eșarfă elegantă.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, are un stil sobru, pe care îl respectă în timp. Totuși, oficiala știe să își pună în valoare silueta și nu optează pe culori prea aprinse atunci când merge la întâlniri de rang înalt. 

Și bărbații se îmbracă bine câteodată...

Deși se spune că ținutele masculine sunt mai puțin pretențioase, pe scena politicii moldovenești s-au perindat, de-a lungul timpului, unii lideri care au manifestat un gust deosebit atunci când venea vorba de vestimentația lor. De exemplu fostul prim-ministru Iurie Leancă, care deseori dilua alb-negrul costumului clasic cu nuanțe mai vii, dar în același timp fine și pastelate. 

Nici accesoriile nu sunt de neglijat. Cravatele pentru care opta Leancă erau cam de fiecare dată piesa de rezistență a ținutelor sale.

Un alt fost premier care impresiona, inclusiv, prin ținutele sale vestimentare a fost Chiril Gaburici. Acesta avea grijă de felul în care arată și nu îi era frică să își scoată costumele din anonimat apelând la accesorii cum ar fi:

cravatele:

sau ciorapii:

Totuși, există și excepții. Unii dintre demnitari par să sfideze regulile protocolului vestimentar, alegând, ocazional, ținute care nu corespund cu locul în care se află și nici cu funcția pe care o dețin:

Din imaginea din dreapta putem obseva că ținuta pentru care a optat deputatul Dumitru Alaiba la una dintre ședințele Parlamentului este departe de putea fi numită oficială. Și chiar dacă alesul a comentat, ulterior, spunând că a ajuns întâmplător în acea zi la ședință, din punct de vedere al protocolului vestimentar, regulile au fost încălcate - culori prea țipătoare, tricou în loc de cămașă, pantaloni nepotriviți evenimentului și încălțăminte sport.

Ce e scris cu penița...

Istoria vestimentaţiei este la fel de veche ca şi istoria omenirii. Vestimentaţia a reflectat, de-a lungul traiectoriei sale, nu numai situaţia economică a popoarelor, dar şi atmosfera socială, politică şi artistică. Din momentul apariţiei atributelor vestimentare la ele au apelat toţi membrii societăţii umane, indiferent de rang sau poziţie socială.

Chiar dacă la etapa actuală se observă unele tendinţe de nerespectare strictă a decorului vestimentar, regulile pe care le-am moştenit de la generațiile precedente continuă să funcţioneze. Mesajul vestimentaţiei este destul de semnificativ, iar ținutele alese în concordanță cu principiile estetice, gen, vârstă, anotimp denotă simțul stilului și al bunului gust. 

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Maia Sandu la un an de mandat: „Știu că e greu. Nu există soluții rapide pentru aceste greutăți. Trebuie doar să lucrăm mai mult” (VIDEO)

Maia Sandu la un an de mandat: „Știu că e greu. Nu există soluții rapide pentru aceste greutăți. Trebuie doar să lucrăm mai mult” (VIDEO)

FOTO. Stilul doamnelor din Executiv, comentat de stilist: Pe cine a lăudat și pe cine a criticat

FOTO. Stilul doamnelor din Executiv, comentat de stilist: Pe cine a lăudat și pe cine a criticat

Gavrilița, despre salariile majorate ale judecătorilor Curții Constituționale: „Sunt justificate”

Gavrilița, despre salariile majorate ale judecătorilor Curții Constituționale: „Sunt justificate”

Bașcana Găgăuziei l-a atacat în judecată pe Igor Grosu. Irina Vlah cere prejudicii morale în valoare de 200 mii de lei (DOC)

Bașcana Găgăuziei l-a atacat în judecată pe Igor Grosu. Irina Vlah cere prejudicii morale în valoare de 200 mii de lei (DOC)

Marina Tauber și-a scos susținătorii în stradă, la Bălți, acolo unde au loc alegerile în turul doi (FOTO)

Marina Tauber și-a scos susținătorii în stradă, la Bălți, acolo unde au loc alegerile în turul doi (FOTO)

Zinaida Greceanîi, de la secția de votare: „După alegeri tot există viață”

Zinaida Greceanîi, de la secția de votare: „După alegeri tot există viață”

Fostul premier Iurie Leancă, candidează la funcția de senator în România

Fostul premier Iurie Leancă, candidează la funcția de senator în România

INTERVIU | Chiril Gaburici, președinte al Consiliului de Administrare Bemol: „Guvernul are nevoie de susținerea, implicarea și educarea societății și a agenților economici. Aceasta o facem și noi”

INTERVIU | Chiril Gaburici, președinte al Consiliului de Administrare Bemol: „Guvernul are nevoie de susținerea, implicarea și educarea societății și a agenților economici. Aceasta o facem și noi”

Aproape patru mii de cazuri pozitive de COVID-19, confirmate pentru a doua zi consecutiv

Aproape patru mii de cazuri pozitive de COVID-19, confirmate pentru a doua zi consecutiv

Advertoriale
Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Cetățenii pot renunța la compensațiile acordate de Guvern pentru plata facturilor la gazele naturale. Care este procedura
 • 2
  Republica Moldova se numără printre coautorii Rezoluției ONU privind „Negarea Holocaustului”
 • 3
  EXCLUSIV! Uzurpare și samavolnicie. Reprezentanții Tiraspolului care au îngrădit accesul la terenurile din Dubăsari sunt cercetați penal
 • 4
  Franța ridică din restricțiile anti-COVID, după intrarea în vigoare a pașaportului de vaccinare
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.