În luna decembrie 2021, prețurile mondiale la alimente au scăzut. Aceasta din contul ieftinirii semnificative la nivel internațional al uleiurilor vegetale și zahărului. Despre aceasta raportează Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Indicele FAO al prețurilor la alimente urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale mărfurilor alimentare comercializate în mod curent.
În medie pe întregul an, în 2021, indicele FAO al prețurilor la alimente a fost de 125,7 puncte, cu până la 28,1% mai mult decât în anul anterior. În luna decembrie, indicele a fost în scădere cu 0,9% față de noiembrie, dar mai mare cu 23,1% față de decembrie 2020.
„În mod normal, se așteaptă că prețurile ridicate vor ceda locul unei producții mai mari, dar costul ridicat al inputurilor, pandemia globală în curs și condițiile climatice, din ce în ce mai incerte, lasă puțin loc pentru optimism cu privire la revenirea la condiții stabile pe piața produselor alimentare, chiar și în 2022”, a subliniat economistul superior al FAO, Abdolreza Abbassian.
Indicele FAO al prețurilor la cereale a scăzut cu 0,6% față de noiembrie, deoarece scăderea cotațiilor de export de grâu, pe fondul aprovizionării îmbunătățite în urma recoltelor din emisfera sudică, a compensat destul de mult prețurile mai ridicate ale porumbului, determinate de cererea puternică și îngrijorările legate de ariditatea persistentă din Brazilia.
Totuși, pentru întregul an, indicele FAO al prețurilor la cereale a atins cel mai înalt nivel anual din 2012 și a fost în medie cu 27,2% mai mare decât în 2020, fiind în creștere cu 44,1% pentru porumb și cu 31,3% pentru grâu și cu valori mai scăzute cu 4,0% pentru orez.
Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a scăzut cu 3,3%, datorându-se cotațiilor mai slabe pentru uleiul de palmier și uleiul de floarea soarelui, reflectând cererea globală redusă de import, care ar putea fi legată de preocupările privind impactul creșterii cazurilor de COVID-19. Pentru 2021, în ansamblu, indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a atins un maxim istoric, în creștere cu 65,8% față de 2020.
Indicele FAO la prețul zahărului a scăzut cu 3,1% față de noiembrie, atingând cele mai joase valori din ultimele cinci luni, reflectând îngrijorările privind un eventual impact al variantei Omicron al virusului COVID-19 asupra cererii globale. Scăderea a fost influențată și de deprecierea Realului brazilian, dar și de prețurile mai mici ale etanolului. Pentru 2021, în ansamblu, acest indice a crescut cu 29,8% față de anul precedent, având cel mai ridicat nivel din 2016.
Indicele FAO al prețurilor la produsele lactate a fost singurul care a crescut în decembrie, cu 1,8% față de luna precedentă, deoarece cotațiile internaționale pentru unt și laptele praf au crescut pe fondul producției mai scăzute de lapte în Europa de Vest și Oceania. Prețurile la brânzeturi au scăzut marginal, reflectând preferințe pentru producătorii de lactate din Europa de Vest. În 2021, indicele FAO al prețurilor la produse lactate a fost în medie cu 16,9% mai mare decât în 2020.
Vezi și aceste știri

Centrul GDM anunță că va depune o plângere la Poliție în urma declarației emisă de Mitropolia Moldovei

Un cuplu iranian care s-a filmat dansând în centrul Teheranului în sprijinul protestelor, condamnat la peste 10 ani de închisoare (VIDEO)

R. Moldova, condamnată din nou la CtEDO pe cazul privării ilegale de libertate a omului de afaceri Valentin Eșanu (DOC)
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
