Oamenii legii din Kazahstan au reținut aproximativ două mii de participanți la acțiunile de protest din în timpul raidurilor din Almata. De asemenea, numărul polițiștilor care au murit în confruntările cu participanții la manifestații a ajuns la 13. În contextul celor patru zile de proteste autoritățile din Kazahstan au luat un șir de decizii, transmite TASS.
Guvernul kazah a impus un plafon de șase luni pentru gazul lichefiat și benzina, precum și un moratoriu asupra creșterii tarifelor la utilități.
„Au fost stabilite plafoane de preț pentru 180 de zile pentru vânzările cu amănuntul de gaz petrolier lichefiat pentru realimentarea vehiculelor la benzinăriile din Kazahstan”, se arată în decretul, publicat la 6 ianuarie pe site-ul Cabinetului de Miniștri.
În plus, guvernul a impus un moratoriu de 180 de zile privind majorarea tarifelor la utilități (căldură, gaz, electricitate, alimentare cu apă și canalizare) și, de asemenea, a interzis exportul de animale mari și mici în străinătate timp de șase luni pentru a stabiliza prețurile la carne și legume, precum și cartofi și morcovi.
Protestele din Kazahstan au început pe 2 ianuarie în orașele Zhanaozen și Aktau, regiunea Mangistau (sud-vestul țării), unde locuitorii s-au adunat împotriva prețurilor mari la gazul lichefiat. Două zile mai târziu, au izbucnit revolte în Almata (sud-est) și în alte orașe din întreaga republică, au avut loc ciocniri cu poliția.
Președintele Kazahstanului, Kassym-Zhomart Tokayev, a introdus starea de urgență în toată țara timp de două săptămâni, iar guvernul a fost demis.
La 6 ianuarie, forțele colective de menținere a păcii ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) au fost trimise în Kazahstan. Secretariatul Organizației a menționat că unitățile avansate din partea rusă „au început deja să îndeplinească sarcinile atribuite”.
The building of the branch of the ruling Nur Otan party in #Almaty after the pogroms. #Kazakhstan #Казахстан #Алматы pic.twitter.com/wSyNf5VfDy
— David Galstyan (@Aeternum7) January 5, 2022
Solicitat de AGORA, purtătorul de cuvând al Ministerului de Externe a declarat că până în prezent niciun cetățean al R. Moldova din Kazahstan nu apelat la autorități pentru ajutor.
În Kazashtan sunt stabiliți aproximativ 21 de mii de moldoveni.
Vezi și aceste știri

Rusia a trimis militari în Kazahstan pentru „stabilizarea și normalizarea” situației din țară

Kazahstan: Președintele Tokaev a decretat stare de urgență pe întreg teritoriul țării: „Am intenția să acționez cât mai ferm posibil”

MAEIE îndeamnă cetățenii R. Moldova să se abțină de la călătorii în Kazahstan, după protestele care au luat amploare
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
