
Anul 2021 a fost cu bune și cu rele pentru Chișinău și în special pentru centrul istoric al acestuia. Modificări ale componenței consiliilor, avize pentru blocuri noi în nucleul istoric, moratoriu declarativ, demisii și modificări a cadrului legal - toate acestea s-au întâmplat în 2021.
Chiar dacă am fi zis că nucleul istoric nu prea interesează pe multă lume, anul a început cu o modificare a componenței Consiliului Național al Monumentelor Istorice (care avizează tot ce se construiește în centrul orașului). Modificarea s-a făcut cu scandal și a trezit nemulțumirea asociațiilor de profil printre care și a ICOMOS-ului.
De ce a trezit atâta vehemență? Pentru că decizia s-a luat netransparent, cu modificări absolut inutile în Hotărâri de Guvern și încălcând câteva legi printre care și Legea Ocrotirii Monumentelor din 1993. Deciziile în detrimentul patrimoniului construit nu s-au lăsat mult așteptate fiind luate chiar în prima ședință. Până la alegerile parlamentare din iulie 2021 ședințele au avut loc, avizându-se astfel o serie de proiecte, legalitatea cărora poate fi pusă sub semnul întrebării. Blocuri de 25, 15, 10, opt etaje în centrul orașului.
2022 - Chișinăul nou, Chișinăul vechi?
Poți face diferența
Dacă îți iei un abonament cu doar 48 lei pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent.
Vezi și aceste știri

OPINIE | Previziunile EduTolk pentru educația din 2022: Învățarea nu mai este doar în cărți sau între patru pereți ai școlii (VIDEO)

OPINIE | Moldova în „oceanul furibund” al viitoarelor schimbări din 2022

OPINIE | Restaurarea monumentelor de arhitectură: Fără reguli și fără susținere financiară (FOTO)
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
