OPINIE | 2021 - un an cu de toate pentru Chișinău. În 2022, facem distincție între nou și vechi?

Anetta Dabija
Anetta Dabija

Activistă în domeniul protecției patrimoniului construit și a urbanismului durabil

Documentează și cercetează subiecte legate de Chișinău și dezvoltarea urbană durabilă.

OPINIE | 2021 - un an cu de toate pentru Chișinău. În 2022, facem distincție între nou și vechi?

Anul 2021 a fost cu bune și cu rele pentru Chișinău și în special pentru centrul istoric al acestuia. Modificări ale componenței consiliilor, avize pentru blocuri noi în nucleul istoric, moratoriu declarativ, demisii și modificări a cadrului legal - toate acestea s-au întâmplat în 2021. 

Chiar dacă am fi zis că nucleul istoric nu prea interesează pe multă lume, anul a început cu o modificare a componenței Consiliului Național al Monumentelor Istorice (care avizează tot ce se construiește în centrul orașului). Modificarea s-a făcut cu scandal și a trezit nemulțumirea asociațiilor de profil printre care și a ICOMOS-ului. 

De ce a trezit atâta vehemență? Pentru că decizia s-a luat netransparent, cu modificări absolut inutile în Hotărâri de Guvern și încălcând câteva legi printre care și Legea Ocrotirii Monumentelor din 1993. Deciziile în detrimentul patrimoniului construit nu s-au lăsat mult așteptate fiind luate chiar în prima ședință. Până la alegerile parlamentare din iulie 2021 ședințele au avut loc, avizându-se astfel o serie de proiecte, legalitatea cărora poate fi pusă sub semnul întrebării. Blocuri de 25, 15, 10, opt etaje în centrul orașului.

Odată cu numirea noului ministru la Ministerul Culturii ședințele consiliului au fost stopate, Hotărârea de Guvern modificată și lansat un concurs pentru selectarea noilor membri ai Consiliului. Ce va fi mai departe, vom afla în 2022. 

Între timp Primăria s-a angajat să elaboreze Planul Urbanistic pentru centrul orașului (PUZ centrul istoric). Urma să fie elaborat studiul de fundamentare pentru PUZ. Deocamdată lucrurile s-au oprit. Dincolo de cadrul legal și documentații de urbanism a existat o tentativă de a institui moratoriu până în luna aprilie 2022. Inițiativa s-a soldat cu eșec și moratoriul a rămas doar declarativ. 

La sfârșit de an au fost votate în prima lectură modificarea Legii Ocrotirii Monumentelor din 1993. Modificările nu aduc schimbări radicale, ci reglementează mai clar regulile de protecție a patrimoniului construit. Printre modificări: 

- Ocrotirea monumentelor devine o activitate de interes public național; 

- Vor fi introduse zone de protecție pentru fiecare monument, care vor fi stabilite de către Ministerul Culturii;

- În cazul în care zona de protecție nu a fost încă stabilită, ea va fi de 100 de metri în zonele urbane;

- Zonele de protecție se vor include obligatoriu în documentațiile de urbanism.

Construcțiile noi nu sunt interzise în totalitate așa cum se zvonește. Dar: 

- Sunt interzise intervențiile prin construcții noi, care nu au o legătură funcțională cu aceste monumente și nici o argumentare istorico-arhitecturală;

- Intervențiile noi sunt acceptate doar în cazul în care acestea vor pune în valoare monumentul, vor respecta caracteristicile istorice a bunului protejat, regimul de înălțime, echilibrul compoziției sale și relația sa istorică cu mediul înconjurător (istorico-arhitectural sau natural), vor asigura vizualizarea liberă a componentelor/elementelor istorice ale monumentului.

Totodată, conform noii legi, Agenția de Inspectare și Restaurare devine Agenția de Inspectare. 

2022 - Chișinăul nou, Chișinăul vechi? 

Probabil că cele mai mari probleme din acest oraș încep de la faptul că centrul nostru așa și nu s-a ales cu niciun plan de dezvoltare. Centrul orașului, care mai e și centrul istoric, și centrul de business, și centrul administrativ, n-are un plan de dezvoltare. Tot haosul din domeniul construcțiilor din centrul orașului a continuat și în anul 2021 inclusiv și din cauza lipsei planificării urbane.

Mi-aș dori să vedem în 2022 cum încep să se stabilească niște reguli clare pentru centrul istoric al orașului. Dincolo de asta, îmi doresc mult să văd cum prinde contur ideea creării unui nou centru de dezvoltare al orașului nostru. Ideea unui nou pol de dezvoltare a orașului circulă de ceva vreme printre comunitatea de arhitecți, urbaniști, istorici și chiar administrație locală. Este vorba de dezvoltarea luncii Râului Bâc. Dacă va deveni sau nu această zonă „Chișinăul nou”, rămâne să vedem.

Sper foarte mult că vom începe să delimităm clar Chișinăul vechi de cel nou, iar acest lucru va fi posibil doar în cazul în care va apărea un nou centru de dezvoltare a acestuia. Am speranța că această idee va prinde contur din ce în ce mai mult de acum înainte.  

În noul an, ca reprezentantă a unei organizații obștești care pledează pentru promovarea patrimoniului construit, îmi doresc și planificăm să contribuim la restaurarea unui monument de arhitectură. Despre asta vă vom povesti mai detaliat în anul care vine. 

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
OPINIE | Previziunile EduTolk pentru educația din 2022: Învățarea nu mai este doar în cărți sau între patru pereți ai școlii (VIDEO)

OPINIE | Previziunile EduTolk pentru educația din 2022: Învățarea nu mai este doar în cărți sau între patru pereți ai școlii (VIDEO)

OPINIE | Moldova în „oceanul furibund” al viitoarelor schimbări din 2022

OPINIE | Moldova în „oceanul furibund” al viitoarelor schimbări din 2022

OPINIE | Restaurarea monumentelor de arhitectură: Fără reguli și fără susținere financiară (FOTO)

OPINIE | Restaurarea monumentelor de arhitectură: Fără reguli și fără susținere financiară (FOTO)

Advertoriale
Aveți nevoie de un televizor nou? LG vă propune o gamă variată de televizoare pentru toate gusturile

Aveți nevoie de un televizor nou? LG vă propune o gamă variată de televizoare pentru toate gusturile

Maib reinventează aplicația mobilă și Internet Bankingul pentru Business Banking

Maib reinventează aplicația mobilă și Internet Bankingul pentru Business Banking

Vasilii Macovei, manager regional Nord: „La Microinvest finanțăm orice idee de dezvoltare” (INTERVIU)

Vasilii Macovei, manager regional Nord: „La Microinvest finanțăm orice idee de dezvoltare” (INTERVIU)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Radiografia succesului (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Radiografia succesului (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultimă oră! Un m3 de gaze va costa 15,18 lei cu TVA. ANRE a aprobat noul tarif care se va aplica din 1 ianuarie curent. Reacția directorului MoldovaGaz (DOC)
 • 2
  Serghei Lavrov: „Dacă depinde de Rusia, nu va fi război” cu Ucraina. Propunerile Statelor Unite, mai bune decât cele venite de la NATO
 • 3
  Ce înseamnă sistemul SWIFT și ce consecințe ar avea eliminarea Rusiei. Precedentul iranian
 • 4
  Pentru a treia oară, Becul AGORA a ajuns la Parlament. Cum a reacționat Olesea Stamate când i-a fost înmânat trofeul (VIDEO)
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.