Relansarea cererii interne și înviorarea activității economice sunt principalii factori care au determinat creșterea economică a țării noastre în 2021. Potrivit unui raport al Ministerului Economiei, în anul care tocmai s-a încheiat, economia națională a intrat pe o traiectorie ascendentă. În primele nouă luni ale anului trecut, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere cu 10,3% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Domeniile care au atestat o creștere economică în 2021: comerțul interior, agricultura, sănătatea și asistența socială, informații și comunicații
Evoluția pozitivă a comerțului interior, adică a serviciilor prestate populației, indică o îmbunătățire a cererii. În sectorul agricol, creșterea a fost determinată exclusiv de producția vegetală, pe când cea animalieră rămâne în scădere.
„A fost în creștere roada la majoritatea culturilor agricole (grâu, orz, floarea soarelui, rapița, legume, cartofi, pomușoare de cultură, fructe, porumb etc.)”
Raportul lunar al Ministerului Economiei, privind evoluția social-economică a Republicii Moldova
Intensificarea sectorului industrial s-a datorat, plenar, activității prelucrătoare, în special, fiind vorba despre fabricarea mobilei, industria ușoară și cea de prelucrare a fructelor și legumelor.
Serviciile de sănătate au fost dintre cele mai solicitate, având o influență majoră asupra creșterii PIB-ului.
Semne de revigorare s-au atestat și în sectorul IT, care a marcat o creștere de 11,9% în ianuarie-septembrie.
„Această evoluție s-a datorat, în mare parte, relansării cererii pentru serviciile IT și serviciile informatice, politicilor favorabile dezvoltării sectorului, în special, regimului fiscal distinct, în care operează rezidenții parcului virtual „Moldova IT Park”.
Raportul lunar al Ministerului Economiei, privind evoluția social-economică a Republicii Moldova
Sectoarele care au stagnat în 2021:
- activități ale gospodăriilor casnice în calitate de angajator de personal casnic;
- activități ale gospodăriilor casnice de producere de bunuri şi servicii destinate consumului propriu;
- activități de cazare și alimentație publică;
- distribuția apei;
- salubritate,- gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare;
- activități profesionale, științifice şi tehnice.
Potrivit ultimei prognoze publicate de Institutul Național de Cercetări Economice, Republica Moldova urma să atingă în 2021 cea mai mare creștere economică din istoria ultimilor 30 de ani. Raportul oferit de Ministerul Economiei (mai sus) nu oferă date și despre ultimul trimestru al lui 2021, informații care să concretizeze dacă prognozele specialiștilor s-au adeverit.
Deși, în comparație cu anul 2020, anul 2021 a fost aparent bun din punct de vedere economic, experții au prognoze mai sumbre pentru anul care tocmai a început. Potrivit lor, economia țării va fi, în continuare, afectată de criza pandemică, dar și cea energetică. Astfel că, dacă previziunile specialiștilor se vor adeveri acestea vor avea un impact negativ major asupra situației economice din țară.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
