Pe durata președenției franceze a Consiliului UE din prima jumătate a anului viitor, Macron va continua încercările de consolidare a întâietății politice a Parisului în cadrul Uniunii Europeane. Ponderea Franței s-a făcut mai simțitoare în agenda europeană după BREXIT, iar tendința va continua pe fundalul incertitudinii dacă noul cancelar german Olaf Scholz va fi la fel de proactiv în politica europeană precum Angela Merkel.
Astfel, Republica Moldova va oscila între Berlinul pasiv, concentrat pe agenda sa internă, și Parisul proactiv, hotărât să preia inițiativa în cadrul structurilor europene. Totuși victoria lui Macron este pusă sub semnul întrebării de șansele crescânde ale candidatei de centru-dreapta Valérie Pécresse sau ale eurospecticilor deschiși Le Pen și Zemmour.
În 2022, apropiata întâlnire dintre Maia Sandu și Vladimir Putin la nivel înalt va da tonul relațiilor moldo-ruse pentru actualul mandat al noii guvernări PAS. Impactul întâlnirii va depinde de hotărârea Chișinăului: va fi o altă întâlnire de protocol neproductivă, care nu va reduce din șantajul și presiunile Moscovei asupra Moldovei, sau va însemna o schimbare în abordarea Rusiei față de noua guvernare de la Chișinău?
Semnarea declarației comune între Nicu Popescu și Serghei Lavrov, la 17 noiembrie 2021, creează premise pentru realizarea planurilor învechite, precum evacuarea munițiilor din depozitul de la Cobasna, care ar putea deja începe în 2022. Dar, pentru mișcările tectonice în relațiile bilatarele partea moldovenească va trebui să demonstreze putere și fermitate. Putin ia în serios doar negociatorii puternici. Maia Sandu, cu pozițiile sale până când sigure în viața politică internă, dar și recunoașterea de care se bucură în Occident, are potențialul de a face față negocierilor și a propune oferta așteptată de Kremlin. Sandu poate să ajungă la un „deal” al deceniului cu Vladimir Putin, inclusiv referitor la soluționarea politică și definitivă a chestiunii transnitriene.
În contextul agravării tensiunilor cu Occidentul, stagnării economice și pierderii ultimilor aliați legitimi în spațiul CSI, Putin, care deja se gândește la testamentul politic după 2024, va continua tactica de retragere treptată din spațiul post-sovietic în schimbul unor garanții de securitate din partea Vestului. Un pretext necesar spre concilierea cu Occidentul este rolul pozitiv al Moscovei în rezolvarea politică a unui conflict înghețat din spațiul post-sovietic. Transnistria ar putea fi acest precedent pașnic de reintegrare prin care Putin, cu ajutorul Chișinăului, va putea obține aprobarea Vestului.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.