În diferite țări, Crăciunul este sărbătorit în date calendaristice diferite - la 25 decembrie sau pe 7 ianuarie. În R. Moldova, ambele date sunt cu roșu în calendar, iar oamenii, adesea, sărbătoresc de două ori. Așadar, haideți să vedem ce popoare mai cinstesc Nașterea Domnului pe stil vechi.
La mijlocul secolului al IV-lea, Biserica Creștină Apuseană (romano-catolică) a stabilit data Crăciunului pe 25 decembrie. Creștinii ortodocși din Europa de Est, Centrală și din alte părți ale lumii sărbătoresc însă Crăciunul pe 7 ianuarie, adică la 13 zile mai târziu.
Data sărbătoririi Crăciunului depinde de calendarul de care se conduce biserica dintr-o anumită țară. Au rămas câteva Biserici Ortodoxe cu calendarul iulian neîndreptat, ca: Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă și Biserica Sârbă, precum și Mănăstirile din Sf. Munte Athos, cu excepția Vatopedului și alte biserici creștine, precum cea din Etiopia, care se numesc „de rit vechi” și, respectiv, prăznuiesc Crăciunul pe 7 ianuarie.
Totodată, există țări, precum este și R. Moldova, unde Nașterea Domnului este sărbătorită oficial de două ori - Belarus, Liban, Albania, Ucraina și, conform unor date, administrația Eritreei. Acest lucru le permite oamenilor să-și aleagă propria dată de sărbătoare
În Ucraina, spre exemplu, majoritatea oamenilor sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie. După 40 de zile de post, timp în care credincioșii nu consumă carne, lactate și ouă, în Ajunul Crăciunului, pe 6 ianuarie, se pregătesc 12 feluri de mâncare de post, seara familia merge la biserică pentru o slujbă divină festivă și sfințesc coliva. După aceea, toată lumea se adună la masă.
sursa foto: lifestyle.segodnya.ua
În Georgia, după slujba religioasă, în toată țara au loc procesiuni festive grandioase cu cântecele „Alilo”, al căror scop este caritatea. Participanții la procesiuni colectează cadouri, care sunt apoi transmise orfelinatelor. De la biserică, enoriații aduc acasă lumânări și le așează pe pervaz. Luminile simbolizează că această casă este mereu fericită să o primească pe Maica Domnului.
În Serbia, în ajunul sărbătorii, se confecționează sau se procură un buchet de Crăciun, numit badnyak. Acesta este făcut din crenguțe de stejar cu frunze galbene și o grămadă de paie păstrată din toamnă. După slujbe, enoriașii fac un foc lângă biserică și fiecare își arde propriul badnyak. Se crede că problemele, bolile și necazurile dispar tot așa cum ard paiele pe foc. Și cu cât un buchet de Crăciun face mai multe scântei, cu atât mai multă fericire va avea proprietarul acestuia în noul an.
Există o tradiție similară și în Muntenegru. În Ajunul Crăciunului gospodarii se culcă devreme, iar dimineață se trezesc, se spală cu apă cu gheață, se îmbracă în haine de sărbătoare și merg la biserică. După slujbă, vin acasă, beau un pahar de țuică și mănâncă fructe uscate. Apoi aranjează masa și așteaptă să vină oaspeții. Printre bucatele tradiționale de pe masa festivă se numără carnea de porc prăjită, varza înăbușită, fasolea și multe altele.
sursa foto: mymontenegro.org
În Etiopia, în Ajunul Crăciunului, pelerinii ortodocși se adună în orașul Lalibela, renumit pentru bisericile sale monolitice. Într-una dintre aceste biserici - Beth Amanuel - poți pătrunde doar printr-un tunel subteran.
captură ecran: wildrussia.travel
Peste tot, în întreaga lume, indiferent când este sărbătorit, Crăciunul ne dăruiește magia ce învăluie aceasta sărbătoare plină de spiritualitate, de căldură, de sentimente plăcute și bune față de semeni. Împreună cu toate colindele, beculețele colorate și toate pregătirile care se fac, această sărbătoare ne face mai buni, mai cuminți...
CRĂCIUN FERICIT!
Vezi și aceste știri

„Trebuie doar să ne deschidem inimile”. Mesajul de Crăciun al președintei Maia Sandu

Colinde de Crăciun. Poliția de Frontieră a vestit Nașterea Domnului (GALERIE FOTO)

Spider Man și Hulk, pe clădirea Spitalului pentru Copii „Valentin Ignatenco”. Polițiștii de la „Fulger” au devenit complicii lui Moș Crăciun (FOTO)
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
