Cartea neagră: Milioane de lei cheltuiți din Fondul Ecologic de Național pentru o stație de epurare cu un viitor incert

Cartea neagră: Milioane de lei cheltuiți din Fondul Ecologic de Național pentru o stație de epurare cu un viitor incert

Construcţia Staţiei de epurare a apelor uzate din satul Ivancea, Orhei, este o etapă prefinală dintr-un proiect de peste 27 de milioane de lei, susţinut financiar de Fondul Ecologic Naţional. Pentru toate etapele proiectului, inclusiv reţelele de canalizare și staţiile de pompare a apelor uzate, s-a cheltuit deja o sumă importantă. Cu toate acestea, în al șaptelea an de implementare a proiectului, localnicii stau cu haznale în curţi, iar mulţi dintre ei sunt revoltaţi că Staţia de epurare s-a construit prea aproape de case și de râuleţul din sat. Lucrările au fost sistate de două ori din cauză că aveau loc pe un alt teren decât cel rezervat de Primărie și aprobat de autorităţile abilitate. Pe acest caz, Procuratura Generală a pornit o cauză penală, iar instanţa de judecată l-a obligat pe actualul primar, Boris Ochișor, să plătească o amendă contravenţională. Demnitarul susţine, însă, că la construcţia Staţiei nu a fost comisă nici o abatere și că el personal s-a ghidat doar de dorinţa de a finaliza proiectul și a nu pierde banii de la Fondul Ecologic. Investigația a fost realizată de jurnalista Tatiana Jamanov de la „Radio Orhei” și se regăsește în cea de-a treia ediție a proiectului „Cartea Neagră a risipei banilor publici în Republica Moldova”. Cu sprijinul și acceptul Asociației Presei Independente, AGORA ți-o oferă în dar.

Startul promițător al proiectului 

În anul 2014, Primăria și Consiliul local din Ivancea au selectat și repartizat terenul cu numărul cadastral 6440205.379 pentru construirea Staţiei de epurare biologică a apelor uzate menajere (SEB). Autorităţile sanitare și de mediu au aprobat amplasarea SEB pe acel teren, cu respectarea zonelor de protecţie sanitară în raport cu sectorul locativ și râuleţul Motţa de la marginea satului, care se varsă în Răut. Inspectoratul Ecologic de Stat, care a dat undă verde proiectului de execuţie „Evacuarea și epurarea apelor uzate în s. Ivancea, r-nul Orhei”, elaborat de o firmă specializată din Chișinău, s-a referit în avizul său la același teren, precizând că SEB se va afla la 51 de metri de la râuleţ și va avea o zonă de protecţie sanitară de 150 de metri. Din întreaga sumă de 27 099 020 de lei, necesară pentru implementarea proiectului, Fondul Ecologic Naţional s-a angajat să aloce, nerambursabil, 23 034 167 de lei (85%), în calitate de finanţator, iar Primăria Ivancea, în calitate de beneficiar, urma să ofere restul banilor – 4 064 853 de lei (15%). În anul 2015 firma „Polimer Gaz Conducte” SRL, selectată prin concurs de achiziţii publice, a început executarea lucrărilor – amplasarea a 15 km de reţele de canalizare și a trei staţii de pompare a apelor uzate.

Fostul primar: „Am stopat lucrările care, de fapt, nici nu începuseră”

În anul 2019, implementarea proiectului s-a ciocnit de o problemă mare. În luna iulie, antreprenorul l-a informat pe beneficiar că terenul pe care, „așa cum prevede documentaţia tehnică de proiect, urma să fie construită staţia de epurare, este diferit” de cel repartizat de Consiliul local Ivancea. În luna august 2019, drept răspuns la o petiţie din localitate, același lucru l-a constatat Inspectoratul pentru Protecţia Mediului. Instituţia a atenţionat că SEB „este proiectată pe un alt teren, care nu este coordonat cu organele abilitate” și care se află mai aproape de casele de locuit și de râuleţul Motţa. Beneficiarului i s-a cerut să respecte avizul Agenţiei ecologice de stat și legislaţia în vigoare, să respecte zona de protecţie sanitară de 150 de metri, să revizuiască datele cu caracter tehnic în privinţa locului de amplasare și să modifice schiţa de proiect a SEB. O lună mai târziu, aceleași cerinţe au fost reiterate de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, într-un răspuns semnat de secretarul de stat Iuliana Cantaragiu, actualmente – ministru al Mediului. Oleg Gașper, care la acea vreme conducea Primăria Ivancea, ne-a spus că îndată ce au fost depistate neconcordanţele, lucrările au fost stopate: „Am mers la faţa locului, am verificat, ne-am convins că în proiect e un alt teren decât cel pe care l-am alocat și am stopat lucrările. Atunci, de fapt, lucrările nici nu începuseră. Altceva nu am mai reușit să fac, nu am avut timp”. Timp nu a fost din cauza campaniei electorale și a alegerilor locale din octombrie 2019, pe care Oleg Gașper le-a pierdut. În prezent, el este consilier local, iar faptul că o parte din săteni sunt revoltaţi de vecinătatea imediată a staţiei de epurare Gașper îl explică prin frica lor faţă de mirosul urât și poluarea care ar putea proveni de la SEB. Președinta AO „Ivancea”, Tatiana Vacarciuc, care reprezintă comunitatea la iniţierea și implementarea proiectelor de utilităţi locale, ne-a spus că oamenii se tem că, atunci când va începe să funcţioneze, staţia va răspândi un miros greu, de aceea rezolvă problema apelor uzate menajere pe vechi: „Se folosesc de haznale. Pentru a evacua murdăria, plătesc și vine autospeciala. Tot așa fac la școala din sat, dar și locatarii din cele patru blocuri cu două etaje și un bloc cu cinci etaje. Nu, miros acum nu este. Toţi se străduie să menţină ordinea”.

Lucrări executate pe terenul problematic. Controale, amendă și iarăși sistare

În anul 2020, după o perioadă lungă de acalmie, evenimentele legate de amplasarea Staţiei de Epurare din Ivancea au început a se precipita. În luna august, mai mulţi săteni, revoltaţi de faptul că antreprenorul a revenit pe acel „alt” teren, care se află de două ori mai aproape de râuleţ și sat decât era prevăzut iniţial, și a demarat în trombă lucrările, s-au plâns din nou la Inspectoratul pentru Protecţia Mediului. La începutul lunii septembrie, inspectorii de mediu au găsit la faţa locului un adevărat șantier și au constatat că, în pofida cerinţelor formulate de ei anterior, neregulile nu au fost înlăturate. Cel de-al doilea control a avut loc după ce, timp de aproape un an, mandatul de primar al comunei îl deţinea Boris Ochișor. În actul de inspectare a mai fost menţionat că lucrările de amplasare a SEB se efectuează pe terenul cu numărul cadastral 64402050.382, care a fost delimitat în ianuarie 2020, adică după ce Boris Ochișor preluase primăria. În luna octombrie 2020, urmare a încălcărilor constatate pe teren, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului Orhei a întocmit un proces-verbal de contravenţie pe numele primarului, amendându-l cu 7 500 de lei. Ochișor a contestat procesul-verbal în instanţă, însă în martie curent a pierdut la Judecătoria Orhei, iar în septembrie – definitiv, la Curtea de Apel Chișinău. Alţi 17 413 de lei urmează să fie recuperaţi de la beneficiar pentru prejudiciul adus mediului. Despre aceasta ne-a informat Ministerul Mediului, care a menţionat că dacă nu se va reuși recuperarea extrajudiciară, se va recurge din nou la instanţa de judecată. Tot în octombrie 2020, Agenţia pentru Supraveghere Tehnică a sistat lucrările la construcţia SEB. Directorul „Polimer Gaz Conducte”, Serghei Cocîrlă, l-a informat atunci pe primarul Boris Ochișor că lucrările au fost sistate, după cum a prescris Agenţia, „până la obţinerea de către beneficiar a unui nou aviz al expertizei ecologice de stat la proiectul de execuţie «Evacuarea și epurarea apelor uzate din s. Ivancea», cu includerea în el a terenului cu numărul cadastral 64402050.382, atribuit pentru construcţia SEB”.

Antreprenorul: „Am primit o scrisoare oficială de la beneficiar”

L-am întrebat pe Serghei Cocîrlă de ce în vara anului 2020 a revenit, totuși, pe terenul problematic. Ne-a răspuns că, anterior, beneficiarul l-a informat în scris că neconformităţile au fost înlăturate și că totul e în ordine. Altfel, a mai spus Cocîrlă, Primăria Ivancea nici nu ar fi primit o nouă tranșă de bani de la Fondul Ecologic Naţional: „La începutul anului 2020, Consiliul local Ivancea și-a reparat greșeala și a atribuit teren pentru staţia de epurare, așa cum este prevăzut în proiect (proiectul de execuţie, n.r.). Eu am primit în acest sens o scrisoare oficială. [...] Însuși faptul că totul este în ordine este confirmat prin faptul că Fondul Ecologic, în anul 2020, a reluat debursările financiare către Primăria Ivancea, care a primit banii alocaţi”. În luna septembrie 2020, bugetul localităţii, într-adevăr, a fost suplimentat cu 6 148 200 de lei, primiţi de la FEN pentru realizarea proiectului „Evacuarea și epurarea apelor uzate din s. Ivancea”. Dar vreo decizie a Consiliului local de atribuire a terenului pentru SEB, datată cu începutul anului 2020, nu poate exista. Or, abia la mijlocul anului 2020, în luna iunie, acest teren, cu numărul cadastral 64402050.382, a fost delimitat printr-o decizie a Consiliului local și inclus în categoria terenurilor cu destinaţie agricolă. Și mai târziu, în ianuarie 2021, Consiliul a decis să-i modifice destinaţia, trecându-l în categoria terenurilor destinate construcţiilor. Nici de această dată, însă, în decizie nu a fost menţionat expres că modificarea se face în scopul amplasării SEB.

Urmărire penală pe numele primarului. Consilier local: „Judecata a confirmat ilegalitățile”

Modificarea destinaţiei terenului s-a făcut după ce, în decembrie 2020, pe numele primarului Boris Ochișor a fost pornită o urmărire penală pe art. 327 Cod Penal, „abuzul de putere sau abuzul de serviciu”. Urmărirea penală este exercitată de Centrul Naţional Anticorupţie. La solicitarea de informaţii despre etapa la care se află urmărirea penală și constatările făcute în cadrul acesteia, CNA ne-a răspuns că „ţinând cont de prezumţia de nevinovăţie și confidenţialitatea urmăririi penale”, informaţia solicitată va fi prezentată după ce urmărirea penală, care la moment e în derulare, va fi finalizată. Urmărirea penală a fost pornită în baza unei sesizări depuse la Procuratura Generală în septembrie 2020 de către consilierul local Victor Marahovschi. El ne-a declarat că SEB a fost construită cu încălcări grave, fapt pentru care cei vinovaţi trebuie trași la răspundere. În opinia sa, e grav că banii din bugetul de stat se utilizează pentru un obiect care poate dăuna mediului și sănătăţii oamenilor: „Staţia a fost construită ilegal, în doar două luni, fără vreo aprobare pentru acel teren, care se află prea aproape de localitate și râuleţ, iar acum se încearcă legalizarea și obţinerea documentelor permisive, care lipsesc. De exemplu, avizul sanitar la decizia de modificare a destinaţiei terenului, care s-a obţinut mai apoi, este pentru construcţii, în general, dar nu pentru staţie. Primăria trebuia să schimbe proiectul, să facă modificări în proiectul de execuţie, dar nu a făcut-o. Și după toate acestea, chiar și după ce judecata a confirmat ilegalităţile, anul acesta, cu vreo trei zile înaintea alegerilor parlamentare, Fondul Ecologic ia decizia să acorde pentru staţia de epurare încă 8,5 milioane de lei”.

Primarul: „Am pus stația conform proiectului, nu am încălcat nicio virgulă”

Primarul Boris Ochișor spune că abia în luna octombrie 2020, când Inspectoratul pentru Protecţia Mediului i-a întocmit procesul-verbal pentru contravenţie, a aflat că SEB se construiește pe alt teren decât cel alocat de consiliul local și coordonat cu organele abilitate. Demnitarul ne-a declarat că încă atunci totul a fost adus în ordine, iar lucrările au fost efectuate corect, conform proiectului de execuţie. Drept dovadă, ne-a prezentat Decizia Consiliului local din ianuarie 2021 privind modificarea destinaţiei terenului cu numărul cadastral 64402050.382. Pentru greșelile din documente, mai susţine Boris Ochișor, este responsabil fostul primar, iar dacă staţia de epurare nu se construia, de la FEN nu mai veneau mijloace financiare. „Primarul care era atunci nu a adus în ordine toate documentele. Din 2015 până în 2019 s-au făcut lucrări, au îngropat 8 milioane la reţelele de canalizare, dar staţia de epurare nu era. De aceea am spus să facem staţia de epurare și am primit 7 milioane pentru aceasta. Noi am pus staţia de epurare conform proiectului (de execuţie, n.r.), nu am încălcat nicio virgulă din proiect. Ceea ce a fost cu pământul, nu-i clar – pe proiect se arată unde e staţia de epurare acum, iar pământul a fost oferit cu 200 de metri mai într-o parte. Asta eu pe urmă am aflat, după ce au venit și mi-au făcut proces-verbal. Eu nu știam de chestia asta. — Aţi revizuit deja totul? — Clar, încă atunci am revizuit. — Și aveţi toate avizele de la sănătatea publică, de la protecţia mediului – tot pachetul de documente îl aveţi? — A fost Agenţia pentru Supraveghere Tehnică și a blocat lucrările, pentru că, atunci, s-au uitat – pământul nu este. După ce s-a trecut pământul (modificată destinaţia, n.r.) ne-au dat permisiunea să lucrăm. Și au venit și au măsurat, că trebuie să fie nu mai puţin de 20 de metri de la râu. La noi e și mai mult. Și ne-au permis să lucrăm mai departe”. Primarul Boris Ochișor ne-a declarat că lucrările ar putea fi reluate chiar și acum, dacă n-ar exista o datorie de 3,5 milioane de lei faţă de antreprenor, firma „Polimer Gaz Conducte”. De aceea, speranţa lui e ca măcar o parte din suma de 8,5 milioane de lei, aprobată de FEN în anul curent, să vină cât mai curând.

Fondul Ecologic: „Problema nu e a finanțatorului, ci a beneficiarului”

În data de 6 iulie 2021, Consiliul de Administrare al FEN a decis să acorde ultima tranșă financiară, în sumă de 8,5 milioane de lei, pentru proiectul „Evacuarea și epurarea apelor uzate din s. Ivancea”, iar la 20 iulie fostul ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, și primarul comunei, Boris Ochișor, au semnat contractul de finanţare. Vladlena Toian, șefa Serviciului fonduri de dezvoltare din cadrul FEN, ne-a confirmat că în ultimii doi ani pentru proiectul din Ivancea au fost aprobate și transferate sume mai mari de bani. Aceasta s-a făcut doar din considerentul unor costuri mai mari legate de amplasarea SEB și a necesităţii de a finaliza proiectul, pe durata căruia, practic în fiecare an, se încheiau acorduri de continuare a implementării. Ultimul acord de acest fel a fost semnat în 2 decembrie 2020 și va fi valabil până în 2 decembrie 2021, a pecizat funcţionara. Vladlena Toian ne-a spus că a auzit despre problemele legate de terenurile pentru SEB din satul Ivancea tocmai prin decembrie 2020, când staţia deja era amplasată, și că nu cunoaște dacă, conform contractului de finanţare, Primăria era obligată să informeze FEN despre aceasta: „Eu am auzit despre confuzia cu terenurile anul trecut, iarna, prin luna decembrie, de la juriștii noștri care au primit o petiţie, dacă nu greșesc. Dar deja era și staţia de epurare pusă pe teren. Pentru fiecare tranșă de finanţare s-a încheiat contract separat și nu pot spune dacă este sau nu în fiecare dintre ele condiţia că beneficiarul trebuie să comunice finanţatorului despre astfel de situaţii. Și problema nu e a finanţatorului, dar a beneficiarului, care își asumă răspunderea atunci când se implică în proiect”. În opinia sa, lucrurile s-ar putea clarifica după finalizarea proiectului, când beneficiarul va trebui să organizeze darea în exploatare și să obţină semnături de la instituţiile de protecţie a mediului, sănătate publică și altele care, în anul 2014, au dat proiectului undă verde. 

 ***

Cartea Neagră a risipei banilor publici în Republica Moldova este un proiect implementat de Biroul pentru România și Republica Moldova al Fudației Friedrich Naumann, în parteneriat cu Asociația Presei Independente. Cea de-a treia ediție include cazuri de la diferite niveluri ale administrației publice din Republica Moldova și din diferite regiuni ale țării. În total, în cele 70 de pagini, vei descoperi investigații jurnalistice independente care se referă la instalarea centralelor de biomasă în instituții publice, angajări fictive în instituții de stat, repartizarea neconformă a locuințelor sociale și alte subiecte de interes public. 

Cu sprijinul și acceptul Asociației Presei Independente, AGORA ți-o oferă în dar. Toți cititorii AGORA, care s-au abonat la newsletterul „Porția de știri” vor primi absolut gratuit CARTEA NEAGRĂ, versiunea PDF. Procedura pentru ca s-o primești și tu este extrem de simplă: imediat ce îți faci cont pe site (agora.md/login) primești un mail de confirmare, care va conține și PDF-ul. Mai mult, celor care devin membri abonați AGORA le expediem cartea în format hard copy acasă. 

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
CARTEA NEAGRĂ 2021: Războiul sângelui între doi furnizori locali de preparate medicale și implicarea șefei de la Centrul de Transfuzie

CARTEA NEAGRĂ 2021: Războiul sângelui între doi furnizori locali de preparate medicale și implicarea șefei de la Centrul de Transfuzie

Cartea Neagră 2021: Unde-i votul electronic din Consiliul Municipal Chișinău

Cartea Neagră 2021: Unde-i votul electronic din Consiliul Municipal Chișinău

Cartea Neagră 2021: Încălzirea pe biomasă: Istoria unui eșec moldovenesc alimentat cu milioanele japonezilor

Cartea Neagră 2021: Încălzirea pe biomasă: Istoria unui eșec moldovenesc alimentat cu milioanele japonezilor

CARTEA NEAGRĂ a risipei banilor publici 2021: Descarcă gratuit versiunea PDF a publicației

CARTEA NEAGRĂ a risipei banilor publici 2021: Descarcă gratuit versiunea PDF a publicației

CARTEA NEAGRĂ a risipei banilor publici: Descarcă gratuit versiunea PDF a publicației

CARTEA NEAGRĂ a risipei banilor publici: Descarcă gratuit versiunea PDF a publicației

Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)

Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)

Advertoriale
Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Cetățenii pot renunța la compensațiile acordate de Guvern pentru plata facturilor la gazele naturale. Care este procedura
 • 2
  Republica Moldova se numără printre coautorii Rezoluției ONU privind „Negarea Holocaustului”
 • 3
  EXCLUSIV! Uzurpare și samavolnicie. Reprezentanții Tiraspolului care au îngrădit accesul la terenurile din Dubăsari sunt cercetați penal
 • 4
  Franța ridică din restricțiile anti-COVID, după intrarea în vigoare a pașaportului de vaccinare
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.