În plan regional, observăm că cea mai mică vârstă medie la naștere a primului copil este caracteristică femeilor din regiunea de sud – 21,8 ani, iar cea mai mare – celor din municipiul Chișinău – 24,5 ani.
Nivelul de studii al femeilor diferențiază cel mai mult acest indicator. Astfel, femeile cu studii superioare nasc primul copil la aproape 25 de ani, decalajul pe medii de reședință fiind mai puțin pronunțat. Femeile cu studii superioare din mediul rural, de asemenea, încep procrearea mai târziu decât alte categorii de femei, vârsta medie depășind 24 de ani.
Vârsta medie la nașterea primului copil este mai înaintată la femeile singure (22,9) și mai scăzută la cele care locuiesc în concubinaj (22 de ani). Totuși, femeile din mediul urban, atât în căsătorie, cât și în concubinaj nasc primul copil mai târziu, respectiv, după 24 și 23 de ani.
Corelarea statutului ocupațional cu vârsta medie la prima naștere arată că femeile angajate în câmpul muncii nasc după 23 de ani, acest indicator fiind mai înalt comparativ cu alte categorii, cum ar fi cele șomere, lucrătoarele pe cont propriu etc.
Nivelul scăzut de bunăstare al femeilor se asociază cu vârsta mai mică la nașterea primului copil. Gradul de dizabilitate al femeilor nu prezintă un indicator de diferențiere pronunțată a vârstei femeii la nașterea primului copil.
Vârsta medie a femeilor la nașterea celui de-al doilea copil, calculată pentru femeile cu vârsta de 15- 49 de ani, constituie 26,4 ani, pentru femeile din mediul rural − 25,4 ani și pentru cele din mediul urban – 28,3 ani. Cel mai important factor care diferențiază acest indicator reprezintă nivelul de studii al femeilor. Nașterea mai târzie a primului copil determină și o vârstă mai mare la nașterea celui de-al doilea copil, în special, pentru femeile din mediul urban (30 de ani).
Deși se observă unele diferențe în vârsta mamei la nașterea de rangul doi după statutul marital (căsătorite și în coabitare), acestea nu sunt semnificative.
Vârsta medie a femeilor la nașterea celui de-al treilea copil total pe eșantion este de 29,6 ani. Pe medii de reședință, diferența se menține aproximativ la același nivel ca și în cazul nașterilor de ranguri mai mici (circa 2 ani).
Astfel, femeile din mediul urban aduc pe lume pe cel de-al treilea copil la vârsta de 31,3 ani, iar cele din mediul rural – la 29,1 ani.
Studiul GGS a cuprins peste 10.000 de respondenți din peste 153 de localități ale Republicii Moldova. Acesta a fost realizat în Republica Moldova de către UNFPA Moldova în parteneriat cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Institutul Demografic Interdisciplinar Olandez (NIDI), Fondul Parteneriat pentru Dezvoltare India-ONU și Biroul Național de Statistică. GGS a fost realizat în cadrul unui Program global efectuat până în prezent în peste 24 de țări.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.