
EDITORIAL internațional | Imperativul categoric al vaccinării, schimbare de tactică în Israel, animalele câștigă drepturi în Spania
Cât noi am digerat bucatele de Revelion și ne-am făcut loc pentru cele de Crăciun, în lume s-au întâmplat lucruri care au zguduit opinia publică și care vor configura, într-o formă sau alta, viitorul.
・
Macron și imperativul categoric al vaccinării
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a șocat de-a binelea vecinii europeni, prin declarația sa de „a enerva la culme” (în traducere liberă și eufemizată) francezii nevaccinați. Macron a spus că nu-i va „arunca în închisoare” sau „vaccina cu forța”, însă intenționează să le facă viața mai grea. Și asta într-o țară unde peste 77% dintre locuitori și 92% dintre cei cu vârsta de peste 12 ani au primit cel puțin două doze de vaccin împotriva Covid-19. Nu vreau să spun că felul în care s-a exprimat președintele francez este cel mai indicat în comunicarea cu cetățenii, dar pasiunea cu care tratează Macron problema vaccinării inspiră. Sper să inspire și autoritățile noastre.
Tot de pe harta europeană a Covid-19 - Italia introduce obligativitatea vaccinării pentru populația în vârstă de peste 50 de ani, conform unei noi legi. Cei care nu s-au vaccinat încă, transmite RFI România, au primit o perioadă de graţie până la sfârşitul lunii ianuarie pentru a o face. De la 1 februarie, toţi cei care nu sunt vaccinaţi sau care nu au primit a doua doză sau o injecţie de rapel, deşi au avut ocazia să o facă, vor fi amendaţi cu 100 de euro.
În același timp, oamenii de știință se întreabă până când și cât va trebui să ne „boost”-uim se, sugerând că intenția autorităților de a cere populației să se vaccineze o dată la câteva luni nu este tocmai realistă și nici nu are prea mult sens științific. Potrivit The New York Times, planul de rapel nu este practic, deoarece mai puțini oameni se prezintă pentru doza booster decât pentru a doua doză. Deci, e nevoie de o nouă strategie, una care va pune la punct coabitarea cu virusul pe termen lung.
Israelul adoptă o nouă tactică de gestionare a pandemiei
În mod paradoxal, cu un număr record de contaminări, Israelul a decis să-și redeschidă granițele. Potrivit RFI France, lista roșie a țărilor afectate de pandemie a fost abandonată. Politica de carantină este, de asemenea, simplificată, în special pentru cazurile de contact vaccinate.
Testele de screening PCR sunt acum rezervate persoanelor peste 60 de ani. Pentru restul populației, se vor folosi autotestele, iar în unele cazuri testele antigenice.
Deocamdată nu este clar care va fi efectul pe termen lung a acestei schimbări de abordare, primul rezultat este, însă, deja vizibil (sau, mai exact, invizibil) - mai puține date privind numărul de contaminări zilnice.
Animalele, ființe cu sensibilitate și, respectiv, drepturi
Spania a adoptat o lege care nouă ne lipsește foarte mult. De acum înainte, în Spania un animal, și mai ales animalul de companie, este o ființă care simte și este înzestrată cu sensibilitate și nu mai este un obiect sau un lucru.
Odată cu modificările normative, un câine, de exemplu, va juca un rol important în cazul separării unui cuplu, în aceeași măsură în care îl joacă un copil - un judecător va trebui să decidă asupra custodiei partajate. Dacă se dovedește că unul dintre cei doi soți s-a făcut vinovat de maltratare a animalului, soțul în cauză va fi despărțit pentru totdeauna de animal. Judecătorul, de asemenea, va decide cine va acoperi costurile pentru îngrijirea animalului.
Deși, noi mai întâi ar trebui să învățăm elementara lecție că animalele nu trebuie maltratate, lăsate să moară pe dealuri și-n păduri și omorâte. Abia după, peste câteva decenii, când gândul că un animal este o ființă vie, cu sensibilitate, n-o să mai șocheze pe nimeni, vom putea adopta legi despre bunăstarea lor materială și morală.