Opt ani și fără rezultate. Deși în 2014, Guvernul a elaborat și a prezentat conceptul de prelungire a Autostrăzii Unirii până la Chișinău și Odessa, la opt ani distanță, încă batem pasul pe loc. Lucrurile se mișcă greu chiar dacă autoritățile Republicii Moldova au primit și o susținere puternică în cadrul întrunirii anuale a reprezentanților Ministerelor Transporturilor din țările UE și ale Parteneriatului Estic, întrunire la care au fost prezenți și membri ai Instituțiilor Financiare Internaționale. În 2022, ne aflăm abia la etapa de elaborare studiilor de fezabilitate și a documentației de proiect pentru construcția autostrăzii Ungheni – Chișinău – Odessa.
Elaborarea studiilor de fezabilitate și a documentației pentru construcția autostrăzii respective sunt incluse în contractul de finanțare de către Banca Europeană de Investiții a programului „Moldova drumuri IV”, care face parte din strategia națională de transport și logistică. Programul are prevăzut un buget total de 300 de milioane de euro.
Semnarea contractului de finanțare dintre R. Moldova şi BEI, pentru realizarea Proiectului „Moldova drumuri IV”, a fost aprobată deja de către Guvernul Gavrilița, la data de 14 decembrie 2021. Însă, elaborarea studiului de fezabilitate și documentației de proiect va fi lansată după ratificarea de către Parlament a contractului de finanțare „Moldova Drumuri IV”. Întreg procesul, la care ar urma să participe și partea ucraineană, ar putea dura circa 12 luni.
Material dedicat membrilor AGORA
Citește acest material exclusiv și susține jurnalismul independent din Republica Moldova, luând un abonament de Fan sau Ambasador.
Vezi și aceste știri

Proiectul „Autostrada Unirii”, discutat din nou la București. Popescu: „Va fi construit un pod între Ungheni din Moldova și Ungheni din România”

„Autostrada Unirii”, votată de parlamentarii români: Va porni de la granița cu Republica Moldova
