O grupare specializată în punerea în circulaţie a cardurilor bancare contrafăcute cu sustragerea mijloacelor bănești în proporţii mari a fost anihilată de angajații Centrului pentru combaterea crimelor informatice a Inspectoratului Național de Investigații.
Astfel, în urma investigațiilor efectuate de oamenii legii, s-a stabilit că gruparea, formată din cinci persoane, cu vârste cuprinse între 25 și 30 de ani, domiciliați în municipiul Chișinău, activa din anul 2014. Aceștia, au utilizat în mod fraudulos peste 50 de carduri de plată contrafăcute, emise preponderent în SUA, prin intermediul cărora au efectuat achitări şi tentative de achitări de bunuri şi servicii la diferite puncte comerciale din municipiul Chișinău şi alte regiuni ale țării. Astfel, în total, pentru perioada de activitate, membrii grupării au efectuat tentative de achitări în sumă de peste 300 mii lei, iar suma totală a operațiunilor s-a ridicat la peste 20 mii de lei.
În cadrul percheziţiilor efectuate, la domiciliile suspecților au fost ridicate un calculator staţionar, două laptop-uri, 3 telefoane GSM, 11 carduri de plată care conţin bandă magnetică, 1 cartuş, calibrul 5,45 şi un pliculeţ care conţinea o substanţă de culoare verde.
În acest caz a fost inițiată o cauză penală. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de punerea în circulaţie a cardurilor bancare contrafăcute cu sustragerea mijloacelor bănești în proporţii mari se pedepsesc cu închisoare de la 4 la 8 ani.
Un alt caz
În alt caz, polițiștii au identificat și reținut doi tineri de 20 și 21 de ani, domiciliați în raionul Ialoveni, care sunt suspectați de sustragerea mijloacelor bănești de pe cardurile de plată.
Astfel, unul din ei, care activa în calitate de chelner la o cafenea, în timpul achitării de către victimă cu cardul bancar, a copiat datele cardului și le-a transmis complicelui său, care la 8 martie curent, a utilizat fraudulos datele acestui card, realizând cinci tranzacții online către doi comercianți prin internet, sustrăgînd circa 14 400 lei de pe contul victimei.
Ca urmare a percheziției la domiciliul unuia dintre suspecți, au fost ridicate mai multe obiecte care erau folosite în cadrul infracțiunii. Audiați de polițiști, tinerii și-au recunoscut fapta comisă.
În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 186 alin. 2 Cod Penal. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de ”Furt” se pedepsesc cu amendă în mărime de la 6 000 la 20 000 lei sau cu închisoare de pînă la 4 ani.
Vezi și aceste știri

Prețul benzinei a depășit pragul psihologic de 30 de lei. Câți bani va trebui să scoatem din buzunar pentru motorină

Oportunitate pentru tineri: Bursă plătită pentru stagiu de practică în instituțiile statului
