„ANSP deține un chit de teste care, în conformitate cu coeficientul termic, poate presupune, cu o probabilitate de 80-90 la sută, ce variantă de virus este în această probă. Respectiv, din aceste 38 de probe, 29 au fost amplificate cu acest chit și 16 probe au fost preselectate pentru secvențiere și a fost depistată varianta Omicron”, a punctat Jelamschi.
Potrivit directorului ANSP, în rezultatul secvențierii, s-a demonstrat că în jur de 10% din probe care au fost pozitive, pasibile pentru examinare, au arătat că este varianta Omicron, ceea ce indică faptul că și în populație ar fi cam aceeași repartizare procentuală.
Totodată, Jelamschi a menționat că o singură secvențiere costă în jur de două mii de euro, prin urmare cele 16 secvențieri realizate de ANSP au costat în jur de 30.000 de euro.
Din cei 16 pacienți, nouă nu au fost imunizați. De asemenea, opt dintre ei se tratează în instituții medicale, iar ceilalți opt, la domiciuliu.
Nicolae Jelamschi a menționat că măsurile de prevenire a variantei Omicron sunt aceleași ca și în cazul altor variante și se rezumă la purtarea corectă a măștii, spălarea mâinilor, evitarea locurilor publice aglomerate și respectarea distanței sociale.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.