Deși au datorii, au donat peste o treime din profit formațiunii lui Cavcaliuc. Două firme care au finanțat PACE, sub lupa AGORA

Deși au datorii, au donat peste o treime din profit formațiunii lui Cavcaliuc. Două firme care au finanțat PACE, sub lupa AGORA

Deși aveau datorii la stat, au donat peste o treime din profit, în prima jumătate a anului 2021, către Partidul Acasă Construim Europa (PACE), fondatorul căruia este Gheorghe Cavcaliuc, anunțat în căutare internațională, fiind vizat în două dosare penale. Este vorba despre companiile „Gigant Construct SRL”, care a donat către PACE 60 de mii de lei și „Vivalconst”, care a oferit 30 de mii de lei.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a obligat PACE să restituie în buget suma recepționată - în total, de 90 de mii de lei. În urma unei contestații depuse la CEC, membrii Comisiei au admis parțial cererea PACE, de a anula decizia de restituire a mijloacelor financiare, revocând constatările privind donațiile efectuate de „Gigant Construct SRL”, în sumă de 60 de mii de lei. Cât despre cele 30 de mii de lei donate de „Vivalconst”, acestea  totuși urmează a fi returnate din contul subvențiilor din anul 2022. 

În acest context, AGORA a decis să afle mai multe detalii despre cele două companii. După un șir de căutări efectuate în bazele de date, am depistat că una din firme are cel puțin trei procese de judecată pierdute, iar alta are două procese câștigate. Cert este că firmele au donat către PACE fie jumătate, fie o treime din profiturile înregistrate.

Gigant Construct donează 60 de mii de lei, având un profit de 112 mii lei 

Compania „Gigant Construct” a fost fondată la data de 16 mai 2011 și are trei subdiviziuni. SRL-ul își are adresa în municipiul Chișinău, orășelul Vatra. Acesta a fost implicat în două cazuri judiciare, pe care le-a câștigat.

Fondatorul companiei este Dorin Olaru, care deține și 100% din cota firmei. Potrivit unei investigații a Ziarului de Gardă, Dorin Olaru este cumnatul lui Gheorghe Cavcaliuc, respectiv fratele Eugeniei, soția fostului șef al IGP.

În anul 2020, compania a înregistrat un venit de circa cinci milioane de lei, cu peste două milioane de lei mai mult decât în 2019. Și dacă acum doi ani, firma înregistra pierderi de 183 de mii de lei, în 2020, aceasta a avut un profit de circa 112 mii de lei. La „Gigant Construct” activează zece angajați. 

La data de 14 decembrie 2015, Judecătoria Rîșcani, municipiul Chișinău, a obligat un agent economic să achite companiei „Gigant Construct” SRL datoria de puțin peste 108 mii lei, dobânda de întârziere de opt sute de lei și cheltuielile de judecată de 3.272 de lei. 

Anterior, la data de 6 iunie 2014, într-un alt proces de judecată, aceeași instanță a obligat o altă firmă să achite companiei „Gigant Construct” SRL datoria de 12.096 de lei, dobânda de întârziere de 1.185 de lei și cheltuielile de judecată de 398 de lei. 

În încercarea de a lua o reacție de la reprezentanții „Gigant Construct”, redacția a apelat la serviciul companiei Moldtelecom pentru a găsi un număr de contact atribuit firmei, însă, operatoarea ne-a spus că acesta lipsește din baza de date. Nici pe internet nu am găsit vreun număr de telefon sau vreo adresă electronică a companiei. 

„Vivalconst” donează 30 de mii de lei, având un profit de 85 de mii de lei 

Compania „Vivalconst” a fost fondată la data de 31 ianuarie 2011 de către Victor Vîlcu, care deține 100% din cota-parte a companiei. Firma a fost înregistrată la 1 aprilie 2012.

Aceasta își are adresa în municipiul Chișinău, sectorul Rîșcani. SRL-ul are trei subdiviziuni și doar patru angajați. În 2020, compania a înregistrat venituri de peste patru milioane de lei, având un profit de peste 85 de mii de lei. Activele companiei depășesc trei milioane și jumătate de lei. 

Mai mult, compania a fost implicată în șapte cazuri de judecată. În trei dintre acestea, în 2015, firma a fost obligată de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, să restituie datoriile pe care le-a avut față de unii agenți economici.

Astfel, în decembrie 2015, instanța a hotărât că firma este obligată să achite către „Supraten” o sumă de 7.778 de lei.

În aprilie același an, a fost somată să restituie către „Vitasbenefic” o datorie de 7.260 de lei, penalitate de întârziere 13.069 de lei, dobânda de întârziere de 2 911 lei, cheltuielile de judecată de 653 de lei și o restanță de 44 de lei.

În luna octombrie 2015 a fost obligată să achite companiei „Procarton Grup” o datorie de 3 473 de lei, o penalitate pe contract în mărime de 6.251 de lei, dobânda pe perioada întârzierii de două mii de lei, cheltuielile pentru serviciile avocatului și taxa de stat achitată la depunerea cererii de 300 de lei. 

Administratorul „Vivalconst”: Veniți la șantier și vedeți cum se fac banii

Redacția AGORA l-a contactat pe administratorul companiei „Vivalconst”, Victor Vîlcu, pentru a afla cum se întâmplă că firma a donat practic o treime din profit către PACE, în timp ce avea o restanță față de bugetul asigurărilor sociale de peste trei mii de lei, mai veche de 60 de zile de la data efectuării donației, 22 ianuarie 2021. 

Întrebat ce l-a determinat să facă o astfel de donație, Victor Vîlcu a spus: „Stabiliți o întâlnire și discut cu dumneavoastră ochi în ochi, dar nu la telefon. Trebuie să văd cu cine am onoarea să discut. Acum sunt ocupat, sunt la șantier. Veniți și vedeți cum se fac banii și cum se lucrează”. 

PACE: Vom lua un extras de la CNAS pentru a demonstra nevinovăția 

Prim-vicesecretarul general al PACE, Bogdan Cazacu, a declarat că formațiunea va contesta în instanță ultima decizie a CEC-ului, întrucât, din discuțiile pe care le-ar fi avut cu reprezentanții „Vivalconst”, firma nu ar avea datorii față de bugetul asigurărilor sociale. 

„Am discutat de mai multe ori cu cei de la „Vivalconst” privitor la pretinsa datorie la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) de 3.225 de lei, iar ei au negat. Ei spun că la data de 22 ianuarie 2021 nu aveau o datorie mai veche de 60 de zile față de CNAS”, a declarat reprezentantul PACE.

Bogdan Cazacu a precizat că, în continuare, reprezentanții „Vivaconst” urmează să ia un extras separat de la CNAS pentru a demonstra nevinovăția. „Vom merge către conducerea CEC, o să le prezentăm extrasul de la CNAS și vom spera la bunăvoința lor”. 

Bani donați, dar pentru cine și pentru ce?

PACE s-a lansat în politică în vara anului 2020. În urma alegerilor parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021, pentru această formațiune au votat doar 18 mii de alegători. În timpul campaniei electorale, Gheorghe Cavcaliuc a părăsit R. Moldova. Ultima oară acesta a fost surprins de internauți în capitala Marii Britanii.

Campania electorală a partidului a fost una ma excentrică. PACE și-a imprimat membrii echipei pe seturi de cărți de joc și le-a împărțit trecătorilor în stradă, au întins în Piața Marii Adunări Naționale 1.260 de metri pătrați de stofă ce ar simboliza o mască de protecție și au înscenat ieșirea dintr-un sicriu a unei tinere ce ar simboliza Moldova care va renaște.

La 16 iulie curent, Procuratura Generală a dispus aducerea forțată a lui Gheorghe Cavcaliuc. Asta după ce liderul PACE a refuzat să se prezinte la Procuratura Sîngerei pentru a fi pus sub învinuire în dosarul „verde de briliant”. Acesta spunea că nu a venit pentru că nu are încredere în întregul corp de procurori, dar și pentru că avocatul lui s-ar afla în concediu.

Dosarul a fost deschis, în urma incidentului din 6 aprilie, când mai mulți membri ai partidului PACE l-au stropit cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sîngerei, ultimul având nevoie de spitalizare, ca urmare a leziunilor primite.

Gheorghe Cavcaliuc este vizat și într-un alt dosar. El a fost dat în căutare de Interpol pentru arest și extrădare în august 2021, fiind acuzat că în perioada în care a deținut funcția de șef al Inspectoratului General al Poliției (IGP), ar fi fabricat cauzele penale deschise pe numele lui Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi.

La data de 28 decembrie 2021, Curtea de Apel Chișinău a menținut încheierea Judecătoriei Chișinău cu sediul Ciocana, în baza căreia Gheorghe Cavcaliuc urmează să fie reținut și plasat în arest. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Partidul lui Cavcaliuc solicită CEC-ului să anuleze deciziile prin care a fost obligat să restituie în buget 90 de mii de lei

Partidul lui Cavcaliuc solicită CEC-ului să anuleze deciziile prin care a fost obligat să restituie în buget 90 de mii de lei

PACE califică interpelarea către Interpol în privința lui Gheorghe Cavcaliuc drept o „intenție de denigrare”

PACE califică interpelarea către Interpol în privința lui Gheorghe Cavcaliuc drept o „intenție de denigrare”

Gheorghe Cavcaliuc, căutat de procurori, a fost surprins de un moldovean pe străzile din Londra. UPDATE: Liderul PACE confirmă informația (VIDEO)

Gheorghe Cavcaliuc, căutat de procurori, a fost surprins de un moldovean pe străzile din Londra. UPDATE: Liderul PACE confirmă informația (VIDEO)

Advertoriale
La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

EMISIUNI
 • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
 • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
Cele mai populare
 • 1
  Litvinenco, despre scoaterea în afara legii a Partidului Șor: Nu constituie un precedent periculos
 • 2
  GÂNDUL ZILEI: Mitropolia instigă la ură
 • 3
  Până la 295 milioane de euro, asistență macro-financiară pentru R. Moldova. Anunțul făcut de prim-ministra Danemarcei
 • 4
  Călărași: Percheziții la președintele raionului, la primarul orașului și la un șef de direcție, într-un dosar de corupție
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.