Vicepremierul, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, estimează că în cazul în care prețul de achiziție a gazelor naturale pentru R. Moldova, în luna februarie se va menține la 646 de dolari, atât cât este în ianuarie, atunci tariful pentru consumatorii finali ar crește la circa 14,6 lei per m3 consumat. În același timp, Spînu afirmă ce cel mai probabil prețul în următoarea lună va scădea. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Putere a Patra”, la N4.
Andrei Spînu menționează că în decursul a două luni, noimebrie și decembrie, prețul la gaze de 480 de dolari și respectiv de 450 de dolari a permis să fie acoperit cu un tarif pentru consumatorii finali de 11 lei per m3 de gaze consumate.
Acest lucru însă nu ar fi posibil și pentru ianuarie când R. Moldova cumpără gaze la preț de 646 de dolari/mia de m3 de gaz. Prin urmare, s-ar impune o creștere de tarif pe care trebuie să-l anunțe MoldovaGaz în baza calculelor, susține Spînu care a făcut și o estimare în cazul scenariul când un astfel de preț s-ar mențune două luni consecutiv.
„Dacă prețul de 646 de dolari s-ar menține și pentru luna februarie, din calculele preliminare ar fi tariful de 14,6 lei. Dar este un calcul extrem de preliminar”, spune ministrul Infrastructurii care totodată admite că prețul va fi în scădere.
„Prețul la gaz la burse, în primele 10 zile din ianuarie este în scădere. Aceasta presupune că în februarie vom avea un preț de achiziție mai mic decât îl avem în ianuarie. Asta ar însemna că s-ar putea ca în februarie prețul de achiziție să fie iar de 450 de dolari. Și cel mai corect să anunțăm despre creșterile de tarife după data de 20 ianuarie. Pentru că după această dată va fi aproape clar care va fi prețul estimat de achiziție a gazului pentru februarie”, a axplicat vicepremierul.
Mai mult, Spînu spune că în mod normal, prețul de 646 de dolari nu ar trebui să se mai repete. „Aceasta pentru că suntem în perioada în care ieșim deja din iarnă. Deci și acele rezerve care sunt la nivel european, și piața se așteaptă că consumul de gaz va scădea, deci în mod normal prețul ar trebui să scadă. Prin urmare, dacă se fac ajustări de tarif, acestea trebuie să fie pe termen scurt 1-2 luni ca să se asigure plățile curente către Gazprom”, a menționat Andrei Spînu.
Amintim că, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat astăzi într-o conferință de presă că tariful la gazele naturale ar putea crește în următoarea perioadă și că Guvernul ar urma să identifice noi măsuri de sprijin a populației, inclusiv prin majorarea compensațiilor. Acesta a mai precizat că Moldovagaz are nevoie de încă 25 de milioane de dolari pentru a putea achita avansul pentru luna ianuarie.
Vezi și aceste știri

Un cuplu iranian care s-a filmat dansând în centrul Teheranului în sprijinul protestelor, condamnat la peste 10 ani de închisoare (VIDEO)

R. Moldova, condamnată din nou la CtEDO pe cazul privării ilegale de libertate a omului de afaceri Valentin Eșanu (DOC)

Cererea Ucrainei de a primi și avioane F-16, respinsă de Joe Biden. Unele state europene discută solicitarea Kievului
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
