Apeductele de sub Prut. Între interesele operatorului din Iași și apa de proastă calitate din Ungheni, Fălești, Glodeni și Nisporeni

Apeductele de sub Prut. Între interesele operatorului din Iași și apa de proastă calitate din Ungheni, Fălești, Glodeni și Nisporeni

România este dispusă să furnizeze apă potabilă către patru raioane din R. Moldova aflate la graniță, prin apeducte construite pe sub râul Prut, întrucât, în ultimii ani, în țara vecină au fost făcute investiții majore în domeniul infrastructurii de apă potabilă și uzată, iar acum, statul vecin dispune de capacități suplimentare de furnizare.

Astfel de informațiile se găsesc într-o notă emisă de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor al României, atașată la hotărârea Guvernului de la București, prin care s-a aprobat Acordul între România și R. Moldova, semnat la Chișinău la 20 mai 2021, privind reglementarea construirii unor apeducte cu subtraversarea râului Prut. 

Mai exact, autoritățile române au propus celor moldovenești să coopereze în acest domeniu, întrucât spun că dețin o vastă experiență. Or, încă din 2014, Consiliul Județean Iași, în calitate de acționar majoritar al operatorului regional de servicii de apă și canalizare „ApaVital”, a derulat și are în implementare proiecte majore de finanțare, în cadrul diferitor programe ce au acumulat investiții de peste 500 de milioane de euro.

De asemenea, statul vecin spune că își propune astfel să sprijine autoritățile naționale și locale, în vederea conformării cu cerințele directivelor europene din domeniul apei și, în mod special, a celei privind calitatea apei destinate consumului uman. 

Interesele României 

Totuși, marele avantaj pentru România constă în faptul că, după finalizarea proiectului, operatorul regional de apă și canalizare de peste Prut, „ApaVital”, va beneficia de un număr majorat de consumatori, ceea ce va duce la câștiguri financiare mai mari.

Potrivit Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor din România, după demararea proiectului, din județul Iași,  vor putea fi deservite cu apă potabilă cel puțin patru orașe din Republica Moldova: Glodeni, Nisporeni, Ungheni și Fălești și aproximativ o sută de comune din raioanele ce poartă numele orașelor, cu o populație de aproximativ 250 de mii de persoane.

Mai exact, este vorba despre acele zone, unde nu există surse și rețele centralizate în exploatare de apă potabilă pentru aprovizionarea consumatorilor casnici. Or, potrivit unui raport realizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în 2020, raionul Glodeni nu sunt implementate tehnologii moderne de tratare a apei, iar raioanele Fălești și Ungheni sunt unele dintre cele mai afectate din țară de contaminarea surselor, urmare a lipsei sistemelor de epurare a apelor uzate, lipsa sistemelor de canalizare în localităţi, precum şi insalubritatea localităţilor.

Primește cel care investește

Investițiile în proiect vor fi realizate din bugetul „ApaVital”. Astfel, în prima etapă, se prevede construirea unei subtraversări a râului Prut, între localitățile Măcărești, România, și Măcărești,Republica Moldova, prin care va fi furnizată apă potabilă către cetățenii din treisprezece localități din raioanele Ungheni și Nisporeni, cu o populație de aproximativ 30 de mii de locuitori. Pentru acesta există deja proiectul tehnic și finanțare.

În total, se prevăd două subtraversări, cea menționată mai sus și între localitățile Sculeni România și Sculeni Republica Moldova. Alte două apeducte vor fi construite deasupra râului Prut, între localitățile Tabăra, România, - Viilor, Republica Moldova, Ungheni, România, - Ungheni, Republica Moldova. 

Menționăm că „ApaVital” dispune de nouă surse de apă de suprafață, dintre care, două sunt asamblate în râul Prut, și de șase surse de apă subterane. 

Cum a devenit posibil ca un operator din România să poată furniza apă în R. Moldova 

ApaVital este o societate de stat din România, aflată în subordinea Consiliului Județean Iași, care oferă servicii publice de alimentare cu apă și canalizare, epurare pentru o populație de circa 480 de locuitori și peste trei mii șase sute de agenți economici. Aria de operare a acesteia cuprinde localități din două județe - Iași și Neamț.

La 30 iulie 2014, acest operator a devenit parte a unui acord de colaborare semnat între Consiliul Raional Ungheni, Consiliul Local Ungheni și Consiliul Local Iași. În baza acestui document, a fost creată o formă de parteneriat între principalii furnizori de apă și canalizare din Iași - România și respectiv Ungheni - Republica Moldova. 

Este vorba despre următorii furnizori: operatorul român „ApaVital”, Întreprinderea Municipală „Apă-Canal" din Ungheni și Întreprinderea Municipală „Apă-Ungheni”.

De ce a fost nevoie de semnat un nou acord de parteneriat 

În prezent colaborarea cu Republica Moldova în domeniul gospodăririi apelor se desfășoară în baza Acordului semnat între Guvernul de la București și cel de la Chișinău, privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a apelor Prutului şi Dunării, semnat la Chișinău, la 28 iunie 2010.

Însă, articolul zece al acestui document prevede că, în cazul în care va apărea oportunitatea realizării unor lucrări, care ar servi interesele României și/sau a R. Moldova, atunci asupra acestor construcții se vor încheia acorduri separate. 

Ulterior, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor al României a elaborat un proiect de Acord între cele două state, privind reglementarea construirii unor apeductelor sub râul Prut, care a fost semnat la Chișinău, la 20 mai 2021.

La data de 5 ianuarie curent, Guvernul de la București a aprobat acest acord. Guvernul de la Chișinău încă nu l-a aprobat. În prezent, documentul se află, pentru ratificare, pe masa Ministerului de Externe. După ce Cabinetul Gavrilița va ratifica acordul, acesta urmează a fi votat în Parlament, în ambele lecturi.

Acordul constituie baza legală pentru realizarea lucrărilor de traversare a frontierei de către conductele de alimentare cu apă potabilă, iar după intrarea în vigoare, se va stabili exact amplasamentul apeductului între localitățile Ungheni din România și Ungheni din Republica Moldova, modalitatea de efectuare a lucrărilor, astfel încât să nu afecteze linia frontierei de stat, precum și autorizarea activităților de construcție și rezolvarea unor potențiale diferende. 

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Mai multe localități din patru raioane ale țării vor fi asigurate cu apă potabilă printr-un apeduct din România

Mai multe localități din patru raioane ale țării vor fi asigurate cu apă potabilă printr-un apeduct din România

În anul 2020, peste 53% din localităţile ţării au avut acces la sistemele publice de alimentare cu apă

În anul 2020, peste 53% din localităţile ţării au avut acces la sistemele publice de alimentare cu apă

Construcția apeductelor pe sub Prut, pentru alimentarea cu apă potabilă a raioanelor din Moldova, aprobată de Guvernul României

Construcția apeductelor pe sub Prut, pentru alimentarea cu apă potabilă a raioanelor din Moldova, aprobată de Guvernul României

Advertoriale
Invitro Diagnostics vine cu pachete promoționale pentru clienți întru evitarea dezvoltării cancerului de col uterin

Invitro Diagnostics vine cu pachete promoționale pentru clienți întru evitarea dezvoltării cancerului de col uterin

5 milioane de euro în sprijinul întreprinderile micro, mici și mijlocii din Moldova cu ajutorul EXIMBANK și BERD

5 milioane de euro în sprijinul întreprinderile micro, mici și mijlocii din Moldova cu ajutorul EXIMBANK și BERD

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Jurnalistul Valeriu Cațer a plecat la Ceruri: „S-a stins Vulcan-ul”
 • 2
  SUA ordonă ca familiile diplomaţilor americani să părăsească Kievul. Declarația Departamentului de Stat (VIDEO)
 • 3
  O companie producătoare de electronice anunță că se va apuca de produs și mașini electrice
 • 4
  Cifrele mari de pe facturi - revenire la focul din vatră. Oamenii de la sat, nevoiți să facă drum întors de pe calea modernizării (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.