Ce decizii a luat Comisia pentru Situații Excepționale pentru soluționarea problemei livrării gazelor naturale

Ce decizii a luat Comisia pentru Situații Excepționale pentru soluționarea problemei livrării gazelor naturale

Moldovagaz a informat Comisia Situații Excepționale (CSE) că, deși condițiile contractuale de plată au rămas neschimbate, furnizorul nu mai acceptă devieri financiare negative și astfel există  riscul de sistare a livrării gazelor naturale în cazul în care nu se vor face achitările în conformitate cu condițiile contractuale. În acest context, participanții la ședință au discutat despre un set de soluții pentru a evita riscul sistării livrărilor de gazului. 

Membrii CSE îndeamnă în continuare instiuțiile publice să economisească consumul de gaz și energie electrică în baza recomandărilor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. 

De asemenea, Moldovagaz va duce discuții pentru extinderea termenului de plată a facturilor până la sfârșitul lunii ianuarie 2022 și va continua să negocieze cu băncile comerciale privind contractarea unui credit comercial.

Totodată, Ministerul Finanțelor are responsabilitatea de a analiza opțiunile privind amânarea plății TVA de către Moldovagaz pentru o perioadă scurtă, astfel încât compania să poată achita plățile curente.

În același context, Ministerul Muncii și Protecției Sociale în comun cu Ministerul Finanțelor vor căuta surse pentru sistemul de alocații în cazul majorării tarifelor la gaz.  

Amintim că, Moldovagaz întâmpină dificultăți în achitarea avansului pentru consumul de gaze naturale pentru luna ianuarie, fiind necesare încă 25 de milioane de dolari. Pe de altă parte, conform datelor prezentate de vicepremierul Andrei Spînu, 95% dintre cetățeni au achitat facturile pentru consumul din luna noiembrie.

Menționăm că, vicepremierul, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, estimează că în cazul în care prețul de achiziție a gazelor naturale pentru R. Moldova, în luna februarie se va menține la 646 de dolari, atât cât este în ianuarie, atunci tariful pentru consumatorii finali ar crește la circa 14,6 lei per m3 consumat. În același timp, Spînu afirmă ce cel mai probabil prețul în următoarea lună va scădea.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.