Postul de televiziune Jurnal TV informează că în adresa instituției este pornit un proces contravențional pentru calomnie. Acesta ar fi inițiat de Inspectoratul de Poliție Buiucani, după o investigație din 2021 a postului de televiziune în care sunt vizați mai mulți polițiști. Pe seama problemei de la Jurnal TV nu au ezitat să iasă în evidență și câțiva politicieni. Iată ce spun cei vizați.
„Jurnal TV a devenit ținta unui atac din partea Inspectoratului de Poliție Buiucani. Această autoritate, neglijând legea, a declanșat împotriva instituției noastre un proces contravențional pentru calomnie, în favoarea unui fost polițist vizat într-o investigație jurnalistică. Dosarul a ajuns la Judecătoria Ciocana. Este un caz fără precedent în practica jurnalistică din Republica Moldova”, notează postul TV.
Potrivit Jurnal TV, într-un proces contravențional pornit pe numele „Reforma Art SRL”, șeful Secției securitate publică al Inspectoratului Buiucani, Alexandru Spoialo, a constatat că JurnalTV „a difuzat informații false și defăimătoare privind săvârșirea unei infracțiuni de către cetățeanul Grabovschi Vitalie, fapt prin care i-a fost lezată onoarea, demnitatea personală și reputația profesională”.
S-a întâmplat după ce Grabovschi, fostul șef al Inspectoratului de Poliție Dubăsari, a fost vizat într-o investigație Jurnal TV din iulie 2021, alături de alți doi polițiști, Ion Țărnă și Alexei Vîzdan, care ar fi implicați în contrabanda cu țigări.
Spoialo invocă încălcarea articolul 70 al Codului Contravențional și cere magistraților ca postul tv să-și înceteze activitatea pentru un an. Spoialo n-a fost de găsit pentru reacție, în schimb, șeful Inspectoratului, Oleg Bîrliba, susține că subalternul său a făcut rost de probe care ar demonstra că materialul difuzat este fals.
Jurnal TV a consultat juriștii. Aceștia susțin că articolul invocat nu poate fi aplicat în privința unei persoane juridice. Prin urmare, procesul verbal ar fi ilegal.
„Eu sunt șocat de existența unui asemenea document și sunt convins că polițistul care a semnat acest document, trebuie să fie urgent dat afară din sistem. Nu este vreun polițist care să poată constata cu de la sine putere care material jurnalistic este fals sau nu este fals. Deci este cusut cu ață albă. Aș recomanda doamnei ministru de Interne să investigheze de urgență acest caz pentru că, în afara faptului că este un atac asupra presei nepermis și absolut ilegal, nu trebuie să fii nici jurist și nici măcar polițist ca să-ți dai seama de lucrul acesta”, a spus directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei.
Postul TV mai menționează că șeful Inspectoratului de Poliție Buiucani, Oleg Bîrliba, susține că în cazul în care procesul va fi pierdut în instanță, polițistul ar putea fi atras la răspundere.
Politicienii au un cuvânt de spus
Problema de la Jurnal TV a servit motiv de expunere pentru mai mulți politicieni. De exemplu, Andrei Năstase face tangențe dintre poliție și politica din diferite timpuri.
„Pe timpul lui Plahotniuc poliția ne intercepta, ne fila, gaza, ne bătea, iar tentativele de limitare a libertății de exprimare erau de domeniul banditescului. În vremurile bune e de domeniul instituțional. Se intră abuziv în sediul unei televiziuni, se intimidează jurnaliștii pentru difuzarea unui reportaj calificat drept calomnie și se cere privarea de activitate a companiei ce deține licența Jurnal TV”, scrie Năstase pe pagina sa de Facebook.
Deputatul BCS Bogdan Țîrdea a venit și el cu o replică acidă: „Chipurile polițiștii din sectorul Buiucani vor să le închidă instituția pentru un an. Voi credeți în astea? Andrei Năstase chiar apără postul TV. „Это уже не дно, а днище”, notează Țîrdea pe canalul său de Telegram.
Și deputatul PAS, Radu Marian a ieșit în evidență: „Este un act foarte dubios din partea acestui polițist! Am încrederea că conducerea Inspectoratului General al Poliției se va autosesiza și investiga acțiunile acestei persoane”, notează Radu Marian pe canalul său de Telegram.
Vezi și aceste știri

Investigație Jurnal TV: Cum funcționa rețeaua de complici care au delapidat Metalferos între 2009 - 2019

Campania electorală la televizor: Amenzi de 10.000 de lei pentru TVR Moldova, TV8, NTV, Jurnal TV și Pro TV. În schimb, Canal3, PRIME, Publika, Moldova 1 „au reflectat echilibrat”

TV8 și Jurnal TV, amendate cu 5.000 de lei după ce n-ar fi respectat sancțiunea anterioară a Consiliului Audiovizualului. „Noi respectăm radiodifuzorii, dar ei nu ne respectă”
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
