Moldovenii apelează mai des la microcreditare

Moldovenii apelează mai des la microcreditare

Pe parcursul anului trecut volumul microcreditelor acordate în Republica Moldova a fost în creștere cu 23%, volumul acestora fiind de peste trei miliarde de lei. De asemeni se atestă o majorare a profitului net al întreprinderilor de microfinanțare cu circa 40,8 %.

Potrivit raportului anual prezentat de CNPF, la finele anului 2014 în țara noastră sunt înregistrate 101 organizaţii care practică activitatea de microfinanţare, din care 77 au prezentat rapoarte financiare. Numărul organizațiilor de microcreditare a crescut cu 16 unităţi sau cu circa 18,8 % pe parcursul anului 2014, proces similar constatat pe parcursul ultimilor 8 ani de evoluție a sectorului.

Majorarea profitului net cu circa 40,8 % în raport cu anul 2013 le datorează creșterii portofoliul de împrumuturi acordate cu 28,0 % față de perioada precedentă, condiționată de majorarea creditelor bancare și împrumuturilor primite cu 45,1%. Creșterea rentabilității activelor cu 0,5 % în comparație cu anul precedent denotă faptul că organizațiile de microcreditare au continuat să efectueze investiţii preponderent în active generatoare de dobândă cu o profitabilitate sporită.

Cea mai mare pondere, de 49,1% din împrumuturile acordate de organizațiile de microcreditare,sunt oferite pe un termen mediu de la 1 an până la 5 ani, 76,7 % din care sunt garantate. Totodată, 44,0 % din împrumuturi sunt acordate pe un termen mai mic de 1 an, 58,6 % din care sunt asigurate cu gaj, iar 6,9 % din împrumuturi sunt acordate pe un termen mai mare de 5 ani, acestea fiind garantate în mărime de sută la sută.

Astfel, la fel ca și în 2013, se constată că organizațiile de microcreditare continuă să aplice o politică prudentă de gestiune a portofoliului de împrumuturi, asigurându-și riscurile de nerambursare a împrumuturilor acordate pe măsura creşterii termenului de scadenţă a acestora.

Activele organizațiilor de microcreditare, constituite preponderent din contul împrumuturilor acordate clienţilor, La sfârșitul anului 2014 este constatată valoarea maximă sectorială a acestora, de circa 3,31 miliarde lei, în creștere cu 32,3 % față de aceiași perioadă a anului precedent.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.