Piața imobiliară: Cum a evoluat de la criza din 2008 până în prezent și de ce continuă să crească prețurile la apartamente

Piața imobiliară: Cum a evoluat de la criza din 2008 până în prezent și de ce continuă să crească prețurile la apartamente

Criza imobiliară din SUA care a apărut în 2008 a afectat și piața imobiliară din Republica Moldova, ducând la o scădere majoră a prețurilor la apartamente, de rând cu nefinisarea multor construcții noi, în timp ce apartamentele în blocurile vechi practic nu se mai vindeau. Evoluția pieței imobiliare de atunci a fost una lentă comparativ cu piața imobiliară din alte state, arată analiza companiei imobiliare Acces Imobil.

Creșterea prețurilor la apartamente în Chișinău în medie cu 20% în ultimul un an și jumătate este, la moment, una din cele mai aprinse discuții în societate. Părerile sunt împărțite, fiind lansate discuții interminabile despre cine și cum au crescut prețurile la imobile.

Piața imobiliară, la fel ca alte ramuri ale economiei, este dictată de cerere și ofertă. Cu cât mai mare este cererea din partea cumpărătorilor cu atât mai mare este prețul la bunuri și servicii, și invers, dacă cererea este una mică atunci prețurile încep să scadă.

Evoluția pieței imobiliare din 2008 până în prezent

În anul 2008, când marea criză imobiliară din SUA a ajuns în Republica Moldova, piața imobiliară autohtonă a avut de suferit enorm, prețurile la apartamente au scăzut practic de la 800-900 euro per metru pătrat la 500 de euro, astfel încât foarte multe construcții noi au rămas nefinisate iar apartamentele în blocurile vechi practic nu se mai vindeau. 

Dacă piața imobiliară din SUA practic și-a revenit foarte rapid, în 2-3 ani, la prețurile de până la criza din 2008 și acestea au continuat să crească, atunci în Republica Moldova, piața imobiliară practic a avut o perioada de stagnare de câțiva ani după anul 2008. Ulterior, s-a înregistrat o creștere foarte lentă a prețurilor de 5-10 euro la metru pătrat pe an, astfel încât această dinamică lentă practic era de neobservat pentru consumatorul final, arată o analiză a companiei Acces Imobil.

Astfel, până la începutul pandemiei, în primăvara anului 2020, prețul apartamentelor în blocurile noi, în varianta albă era în jur 650 de euro. Pe perioada lockdown-ului, timp de 2-3 luni piața imobiliară a fost practic paralizată, iar ulterior prețurile au început să crească vertiginos cu aproximativ 50 de euro la metru pătrat în fiecare trimestru. Iar la sfârșitul anului 2021, avem un preț mediu de 850-900 euro per metru pătrat la apartamentele în blocuri noi în varianta albă sau la cele aflate la etapa de construcție.

Ce factori au condus la creșterea prețurilor

Un prim factor este emigrarea populației peste hotare și migrarea internă din raioane spre Chișinău. Astfel, pe de o parte, moldovenii plecați peste hotare ajung să-și investească o mare parte din economiile de-o viață, fie în procurarea unei locuințe peste hotare sau în îmbunătățirea propriei locuințe. Totodată, o altă variantă pentru care optează atât cei de peste hotare cât și cei din raioanele țării este procurarea unei locuințe noi în Chișinău, datorită perspectivelor oferite de capitală, de la locuri de muncă până la condițiile de viață.

Astfel, avem creată o cerere constantă care este alimentată de moldovenii plecați la muncă peste hotarele țării dar și de cei care nu mai văd alte oportunități de a găsi un loc de muncă stabil în raioane și se decid să se mute la Chișinău.

Credite mai accesibile

Un alt factor este legat de accesibilitatea creditelor din punctul de vedere al condițiilor de creditare care s-au îmbunătățit începând cu 2018. În acel an a avut loc lansarea programului de stat „Prima Casă” care avea drept scop îmbunătățirea condițiilor de trai pentru familiile tinere dar și alte categorii sociale. Acest program reprezenta de altfel o alternativă la un credit ipotecar simplu.

Primul și cel mai important criteriu fiind aportul propriu sau rata inițială necesară la procurare, de 30% în cazul unui credit ipotecar simplu și de doar 10% pentru Prima Casă. Pragul mic de doar 10% a aportului propriu a contribuit la faptul că foarte mulți moldoveni au năvălit să ia un credit ipotecar de la bancă, un fenomen care nu era tocmai bine văzut în anii precedenți. 

Pe lângă aceste condiții avantajoase se numără și micșorarea ratei dobânzii și a altor comisioane. Practic acest program a schimbat piața creditelor ipotecare în general, iar din 2019, accesibilitatea creditelor ipotecare în comparație cu condițiile anterioare a contribuit la creșterea cererii la apartamente în Chișinău. De altfel în 2019 și 2020 s-a menținut recordul de aproximativ 28.000 de apartamente vândute pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Mai puține autorizații de construcție

Ca să înțelegem mai bine cum anume acest factor a influențat majorarea prețurilor, este important să punem faptele cap la cap. 

Cunoaștem deja că, la acel moment, era o creștere a cererii pe piața imobiliară datorită interesului sporit a moldovenilor aflați la muncă peste hotare, dar și a condițiilor de creditare ipotecare mult mai avantajoase pentru cei aflați în interiorul țării - emiterea unui număr mai mic de autorizații de construcție a redus din volumul total de imobile aflate la etapa inițială de construcție, iar odată cu aceasta a contribuit la crearea unui deficit de apartamente noi pe piața din Chișinău.  

Având un efect întârziat (un bloc locativ / complex locativ nou se construiește în decurs de 1,5 -2 ani), acordarea unui număr mai mic de  autorizații de construcții de către autorități a contribuit la un deficit de apartamente pe piața primară în anul 2020-2021 și la majorarea prețurilor acestora

Creșterea salariului mediu brut pe economie

Pentru a înțelege mai bine termenul de accesibilitate a apartamentelor, vom face un exercițiu simplu mai jos, care ne va arăta care era efortul depus de moldoveni pentru procurarea unui apartament similar (apartament cu 2 camere cu suprafața de 60m2) în anul 2016, în comparație cu 2019 până la creșterea prețurilor la apartamente, cât și în 2021 după o creștere fără precedent a prețurilor la imobile.

Creșterea salariului mediu pe economie a contribuit la creșterea cererii pe piața imobiliară. Dacă în 2016, efortul depus pentru procurarea unui apartament cu 2 camere cu suprafața de 60m2 era de tocmai 11 ani, atunci în 2019, datorită creșterii salariului mediu pe economie efortul depus, de moldoveni, pentru procurarea unui apartament similar s-a redus la 7 ani și 4 luni.

Chiar dacă prețurile la apartamente s-au majorat considerabil în 2021, efortul depus de  moldoveni s-a mărit nesemnificativ, de la 7 ani și 4 luni la 7 ani și 9 luni pentru procurarea aceluiași apartament, datorită la faptul că salariul mediu pe economie a crescut proporțional.

Creșterea prețurilor la materiale și terenuri pentru construcții

Lockdown-ul impus de pandemia de COVID-19, a dus începând cu trimestrul III al anului 2020, la creșterea prețurilor la materialele de construcția, cauza principală fiind legată de problemele de logistică și cererea imensă la nivel mondial. Fiind o țară importatoare de materiale de construcție, efectele s-au resimțit prin scumpiri de până la 100%.

În consecință pentru a compensa efectul acestor scumpiri, majoritatea companiilor de construcții au majorat prețurile la apartamente. Incertitudinea devine și mai mare cu cât mai multe blocuri de locuit sunt la etapa de fundament iar companiile încă nu au dat start vânzărilor. În același timp, au crescut prețurile și pe segmentul reparațiilor interioare, drept consecință a creșterii prețurilor materialelor de construcție.

Scumpirea terenurilor de construcție în Chișinău, de asemenea, a contribuit la majorarea prețurilor la apartamente, acestea fiind parte din  baza formării prețurilor la apartamente în blocurile noi împreună cu materialele de construcție.

Află cum poți beneficia de servicii de contabilitate dacă deții o companie de construcție 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Record de apartamente vândute în Chișinău! Acces Imobil prezintă cinci factori ce au dus la creșterea pieței imobiliare în 2019

Record de apartamente vândute în Chișinău! Acces Imobil prezintă cinci factori ce au dus la creșterea pieței imobiliare în 2019

Acces Imobil -  servicii imobiliare profesioniste în Chișinău

Acces Imobil -  servicii imobiliare profesioniste în Chișinău

„Paradisul imobiliar”. Cum a evoluat prețul apartamentelor din Chișinău până la cea mai mare creștere din ultimii 14 ani (VIDEO)

„Paradisul imobiliar”. Cum a evoluat prețul apartamentelor din Chișinău până la cea mai mare creștere din ultimii 14 ani (VIDEO)

Advertoriale
La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

EMISIUNI
 • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
 • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
Cele mai populare
 • 1
  Litvinenco, despre scoaterea în afara legii a Partidului Șor: Nu constituie un precedent periculos
 • 2
  GÂNDUL ZILEI: Mitropolia instigă la ură
 • 3
  Președintele ales al Cehiei a avut o primă discuție cu președinta Taiwanului. Gestul ar putea provoca furia Chinei
 • 4
  Până la 295 milioane de euro, asistență macro-financiară pentru R. Moldova. Anunțul făcut de prim-ministra Danemarcei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.