„Sute de persoane - ostatice ale crizei instituționale din Găgăuzia”. Adunarea Populară, două luni fără conducere

„Sute de persoane - ostatice ale crizei instituționale din Găgăuzia”. Adunarea Populară, două luni fără conducere

De două luni, Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) rămâne fără speaker, iar organele de conducere nu sunt constituite. Totul, din motiv că cei 35 de aleși ai poporului nu pot găsi un numitor comun. Cât despre prevederile legale, un anume termen în care membrii APG ar fi obligați să aleagă conducerea instituției nu este prevăzut în lege și nici nu este stipulat vreun număr limită de candidaturi care pot fi înaintate la funcția de speaker. Drept urmare, bugetul Găgăuziei pentru anul 2022 încă nu a fost aprobat, dar și alte acte legislative atârnă în aer.

Interesele deputaților, mai presus de soluționarea crizei instituționale?

La data de 12 noiembrie 2021 a avut loc încă ședință de constituire a APG. Însă, nici de această dată nu a fost ales președintele, adjuncții lui și nu a fost formată o coaliție majoritară care să adopte proiectele de legi interne. Astfel, la mai mult de două luni de la alegeri, Adunarea Populară a Găgăuziei nu-și poate desfășura pe deplin activitatea. 

„Criza politică în Găgăuzia s-a format din motiv că taberele politice nu pot ajunge la un numitor comun. Este vorba despre două grupuri formate din 17 și respectiv 16 deputați. Prima tabără îl propune pe Dmitrii Constantinov, fostul președinte al APG ÎN 2012 - 2016, iar cealaltă pe Victor Petrov”, a explicat pentru AGORA analistul politic, Mihail Sirkeli.

Tot el spune că, din grupul care-l susține pe Victor Petrov ar face parte camarazii acestuia, nouă deputați din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) și un grup mic de aleși, susținători ai bașkanei Irina Vlah. Dar și grupul care-l susține pe Dmitrii Constantinov este divizat în alte două tabere mai mici. 

„Problema e că procesul nu este transparent. Deputații nu recunosc cine și din ce grup face parte și pe cine susțin”, a precizat analistul. Dânsul se arată nedumerit din ce motiv fracțiunea BCS, care este unica oficial înregistrată în APG, nu înaintează candidatul său și nu spune deschis că l-ar susține pe Victor Petrov. 

Irina Vlah, absentă de la proces 

În legislația internă nu este prevăzut un termen în care deputații Adunării Populare ar fi  obligați să constituie organele de conducere ale instituției. Mai mult, nu este stipulat nici un număr limită de propuneri de candidaturi, pe care le poate înainta fiecare deputat în parte. Teoretic, asta înseamnă că această criză instituțională poate continua până la nesfârșit.

„Eu cred că această criză politică poate fi soluționată doar cu implicarea bașkanului, dar Irina Vlah, din păcate, nu se implică în acest proces politic. Ea se comportă astfel, de parcă nu ar fi vizată. Noi știm că în APG, bașkanul are un grup cinci deputați susținători. Dar, acest comportament este foarte straniu. Ea trebuie să vină cu soluții politice transparente”, a punctat Mihail Sirkeli.

Se întâmplă în contextul în care bașkanul Găgăuziei poate dizolva APG-ul, acesta fiind un instrument prin care ar transmite un semnal că procesul de alegere a organelor de conducere trebuie accelerat. Menționăm că Irina Vlah are funcție dublă. Ea este guvernatorul Găgăuziei și, în același timp, este și președinta Comitetului Executiv. 

„Așa și nu înțeleg de ce ea nu colaborează cu Dmitrii Constantinov. Când acesta era președinte al APG, Irina Vlah a câștigat mandatul de bașkan, fiind vorba de anul 2015. Ei au colaborat în acea perioadă”, a precizat Mihail Sirkeli.

Anterior, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, de la postul de televiziune N4, guvernatoarea Găgăuziei a declarat că nu vrea să se implice în procesele legate de alegerea conducerii APG.

„Eu vorbesc cu deputații, le spun cum văd rezolvarea acestei situații, dar eu consider că ei pot să soluționeze aceste probleme singuri. Și așa trebuie să fie, pentru că ei trebuie să fie maturi, dar pentru aceasta trebuie să avem puțin timp, pentru că parlamentarismul în Găgăuzia și Republica Moldova e foarte tânăr și noi nu avem așa experiență bună. Acum eu vorbesc cu partenerii noștri și vreau ca deputații de la noi să învețe ce trebuie să facă parlamentarii în Adunarea Parlamentară”, a zis Irina Vlah.

Alte prevederi legale, în baza cărora APG-ul poate fi dizolvată se bat cap în cap. Pe de o parte, Adunarea poate fi desființată, în cazul în care, în decursul a două luni, nu se aprobă bugetul pentru noul an, în cazul nostru fiind vorba despre februarie 2022 și nu este votat Comitetul Executiv (n.r. Guvernul regional).

Pe de altă parte, regulamentul privind statutul Găgăuziei presupune că Adunarea nu poate fi dizolvată în decursul unui an, după alegeri. „Acesta este un impediment foarte serios pentru a dizolva APG-ul”, a spus Mihail Sirkeli.

Efectul fluturelui. Sute de persoane au devenit ostatice ale crizei instituționale din Găgăuzia

În prezent, din motiv că Adunarea Populară nu-și poate desfășura pe deplin activitatea, nu a fost votat bugetul UTA Găgăuzia pentru anul 2022. Acum, banii sunt virați din bugetul anului 2021, unde sunt prevăzute sume financiare, în cazul unor astfel de situații de criză. 

Directorul Executiv al Asociației Antreprenorilor în Găgăuzia, Vladimir Sarra, a spus pentru portalul nostru de știri că, din motiv că nu a fost aprobat bugetul, agenții economici, nu au acces la fondurile financiare destinate pentru susținerea afacerilor.

Mai mult, criza instituțională blochează activitatea a circa 2.700 de deținători de patentă și certificate fiscale, după ce anterior Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a abrogat unele prevederi din legile locale privind patenta de întreprinzător și certificatul fiscal. 

Astfel, la data de 28 decembrie 2021, președintele ședinței constitutive a APG, Dmitrii Constantinov, a transmis o scrisoare către Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, în care a solicitat următoarele:

„Cu regret, în ciuda numeroaselor încercări, președintele Adunării Populare a Găgăuziei și nu a fost încă ales și nu au fost constituite organele de lucru ale APG. Situația actuală a provocat o criză instituțională și a blocat activitatea legislativă. Adică, APG nu este în măsură să examineze noi proiecte de legi locale privind patenta de întreprinzător și impozitul unic. Pentru a asigura activitatea de întreprinzător a sutelor de persoane care au devenit ostatice ale crizei instituționale din Găgăuzia, vă solicităm să permiteți activitatea de antreprenoriat a titularilor de patente și a deținătorilor de certificate fiscale în regimul fiscal actual, conform legilor locale ale Găgăuziei anulate, fără aplicarea de sancțiuni”, se arată în scrisoarea adresată ministrului Finanțelor. 

La două săptămâni distanță, Ministerul Finanțelor încă nu a dat undă verde acestei solicitări. Contactată telefonic, purtătoarea de cuvânt a instituției, Cristina Bulhac, ne-a spus că Dumitru Budianschi a făcut cunoștință cu această scrisoare și urmează revină cu un răspuns către APG, fără a oferi un termen exact.

De asemenea, întrucât APG nu este funcțională, nu a fost aleasă noua componență a Comitetului Executiv al Găgăuziei și nu a fost deblocat grupul comun de lucru al deputaților din Adunare și Parlamentul R. Moldova. 

Structura Adunării Populare a Găgăuziei 

Menționăm că legislatorii locali urmează să se întrunească într-o nouă ședință la data de 18 ianuarie. Deputații Adunării Populare a Găgăuziei sunt aleși în baza unui vot universal, pentru o perioadă de patru ani. Alegerile se desfășoară în 35 de circumscripții, astfel încât este înaintat câte un candidat din fiecare circumscripție. 

Pretendenții la fotoliul de deputat pot fi independenți sau înaintați din partea partidelor politice. Pentru ca un candidat să ajungă în fotoliul de deputat, pentru el trebuie să-și dea votul nu mai puțin de cinci mii de alegători. 

Structura legislaturii a VII-a a Adunării Populare a Găgăuziei a fost definitivată, după ce la data de 3 octombrie 2021, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin, alegătorii din 17 circumscripții au ieșit la vot. În șase circumscripții au avut loc alegeri repetate, iar în 11  circumscripții s-a organizat turul doi de scrutin. 

Astfel, competența Adunării populare a Găgăuziei arată în felul următor: nouă deputați reprezintă Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, 25 de deputați sunt independenți, iar un deputat reprezintă Partidul Acasă Construim Europa.

Amintim că în perioada electorală și în zilele în care s-au desfășurat alegerile din UTA Găgăuzia, AGORA a monitorizat evenimentele. În acest sens, am completat o pagină dedicată scrutinului din autonomie. Mai multe informații puteți accesa aici.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Îmbrânceli la ședința Adunării Populare a Găgăuziei. Doi deputați nu au împărți un loc la masă (VIDEO)

Îmbrânceli la ședința Adunării Populare a Găgăuziei. Doi deputați nu au împărți un loc la masă (VIDEO)

Mandatele tuturor noilor deputați din Adunarea Populară din UTA Găgăuzia, validate de instanța din Comrat

Mandatele tuturor noilor deputați din Adunarea Populară din UTA Găgăuzia, validate de instanța din Comrat

Rezultatele alegerilor din Găgăuzia. Deputații aleși de cetățeni și Structura Adunării Populare de legislatura a VII-a (INFOGRAFIC)

Rezultatele alegerilor din Găgăuzia. Deputații aleși de cetățeni și Structura Adunării Populare de legislatura a VII-a (INFOGRAFIC)

Advertoriale
METRO a provocat viitorii bucătari să concureze în „rețete delicioase” la Campionatul Gastronomic pentru Juniori

METRO a provocat viitorii bucătari să concureze în „rețete delicioase” la Campionatul Gastronomic pentru Juniori

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Kremlinul consideră situația cu Dodon o chestiune internă a R. Moldova, totuși reprezentanții de la Moscova rămân alarmați
 • 2
  Dodon, mesaj din izolator: Guvernarea îl înlătură pe cel de care se teme
 • 3
  Fostul președinte Igor Dodon a fost escortat de procurori (VIDEO)
 • 4
  Rezultatele perchezițiilor efectuate la ex-președintele Igor Dodon: Au fost supuse verificării 10 imobile și 3 automobile
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.