Una dintre cele patru bănci cu care negociază MoldovaGaz un eventual împrumut a spus „NU”. Ce soluții examinează instituția

Una dintre cele patru bănci cu care negociază MoldovaGaz un eventual împrumut a spus „NU”. Ce soluții examinează instituția

MoldovaGaz mai are nevoie de circa 35 de milioane de dolari ca să achite către Gazprom până la 20 ianuarie 50% din consumul de gaze naturale a R. Moldova în luna ianuarie. Drept soluție, se continuă negocierile cu băncile pentru un eventual împrumut. Asta deși, instituția a primit un refuz de la una din cele patru bănci cu care discută. De altă parte, MoldovaGaz mizează și pe suport din partea Guvernului ca să reducă din sumă. Declarațiile au fost făcute de președintele Consiliului de administrație al MoldovaGaz, Vadim Ceban, la emisiunea Cutia Neagră la TV8.

„35 de milioane de dolari, deficit de casă. Dacă avem o susținere din partea Guvernului, putem reduce această sumă până la 18 mil de dolari. Este o sumă pentru achitările față de Energocom pentru consumul de gaze ce le-am cumpărat în perioada stării de urgență în octombrie și noiembrie. E vorba de 10 milioane de dolari. Iar altă pasibilitate este facilitatea privind TVA - 7 milioane de dolari. Și atunci deficitul de casă va fi de 18 milioane de dolari”, a spus Vadim Ceban.

Președintele Consiliului de administrație al MoldovaGaz a mai menționat că dacă bilanțul instituției era pozitiv și capitalul propriu indica valori pozitive, nu ar fi fost necesar suportul guvernului. Or astfel de situații se rezolvă prin creditare. Totuși, în condițiile actuale, accesarea unui credit este dificilă, așa cu există datoria istorică față de Gazprom. MoldovaGaz a primit un prim refuz de la una dintre bănci.

Publicitate

Ne-am adresat la patru bănci. Azi am primit oficial un refuz, iar cu celelalte trei suntem în discuții. Aceste discuții au început în noiembrie și permanent încercăm să convingem, cu medierea BNM, dar situația este cum este. Suntem neconformi pentru că avem capital negativ. Avem pierderile care sunt acumulate pe parcursul anilor. Dar avem active. Putem oferi oficii, edificii, rețele în gaj. Noi putem să asigurăm îndeplinirea angajamentelor, dar băncile se uită la prognozele financiare, care va fi fluxul încasărilor și ei urmăresc să fie pozitive

Vadim Ceban

Autor:

AGORA amintește că, la 13 ianuarie, MoldovaGaz a transferat în întregime către Gazprom plata pentru gazele naturale furnizate în luna decembrie 2021. În contextul ultimelor evenimente din domeniul energetic, administrația întreprinderii le mulțumește consumatorilor, care au achitat înainte de termenul limită facturile pentru gaze naturale.

Mai devreme, la 12 ianuarie membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au stabilit un set de soluții pentru rezolvarea problemei livrării gazelor naturale. Printre acestea se enumeră și analizarea unor opțiuni privind amânarea plății TVA de către Moldovagaz pentru o perioadă scurtă, astfel încât compania să poată achita plățile curente.

Menționăm că, vicepremierul, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, estimează că în cazul în care prețul de achiziție a gazelor naturale pentru R. Moldova, în luna februarie se va menține la 646 de dolari, atât cât este în ianuarie, atunci tariful pentru consumatorii finali ar crește la circa 14,6 lei per m3 consumat. În același timp, Spînu afirmă ce cel mai probabil prețul în următoarea lună va scădea.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal