Probabil, foarte mulți așteaptă răspuns la întrebarea cum va evolua piața imobiliară în Republica Moldova în anul 2022 și care vor fi tendințele. Este totuși încă prematur să se facă unele previziuni la acest subiect, mai ales că nu pot fi făcute nici previziuni cu referire la este foarte greu de prezis cum vor evolua lucrurile la nivel mondial. Compania imobiliară Acces Imobil a realizat o analiză, din care reies următoarele concluzii.
„Lebede negre”
Când ne referim la greu de prezis, ne gândim, în primul rând, la fenomene care pot apărea în viitor de tip „lebădă neagră”, o metaforă folosită pentru un eveniment extrem de rar, neașteptat și cu un impact foarte mare - a renumitului statistician, analist de risc și autor de cărți, Nassim Nicholas Taleb.
O „lebădă neagră” poate fi apariția unei alte crize la nivel mondial precum cea provocată de pandemia de coronavirus, un dezastru provocat de tensiunile dintre marile puteri dintre Est și Vest, o altă criză imobiliară etc. Din păcate nu prea avem posibilitatea să prezicem ce se va întâmpla în astfel de situații și care vor fi efectele asupra pieței imobiliare dar și a întregii economii per ansamblu.
Inflația și majorarea ratei dobânzii la credite ipotecare
Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat pentru 2022 o inflație de până la 14% anual. Acest fapt va influența creșterea ratei dobânzii la creditele ipotecare oferite de băncile comerciale.
O rată mai mare a dobânzii înseamnă o scumpire a creditelor ipotecare, ce va reduce din atractivitatea acestora pentru consumatorii finali. Dacă populația va lua mai puține credite ipotecare, atunci se va diminua cererea de procurarea a apartamentelor, iar acest fapt va influența la stabilizarea prețurilor la imobile.
Stabilitatea social-economică din țară
Atunci când avem o stabilitate social-economică în țară, agenții economici se gândesc la dezvoltarea proiectelor noi, la atragerea de noi investiții iar populația este mai predispusă să se gândească la a construi un viitor aici acasă, la a găsi un loc de muncă mai bine plătit, la a întemeia o familie, la a investi pe termen lung în procurarea unei locuințe și îmbunătățirea condițiilor de trai.
Dacă situația social-economică-politică din țară va avea o anumită stabilitate dar și o minimă creștere, atunci sectorul imobiliar se va menține la prețurile actuale de piață.
Concluziile analizei
Prețurile la apartamentele în varianta albă din blocurile noi sunt cele care dictează tendințele pe piața imobiliară. Cei care dețin un apartament în bloc vechi au majorat la rândul lor prețurile astfel încât să corespundă majorării prețurilor pe piața primară. Astfel, cei mai afectați de scumpirile pe piața imobiliară sunt categoriile de persoane care intră pentru prima dată pe piața, cei care vor să-și procure pentru prima dată o locuință.
Suprapunerea mai multor factori (accesibilitatea creditelor ipotecare, efectele pandemiei Covid-19 asupra cererii, creșterea prețurilor pentru materialele de construcții și terenuri, creșterea salariului mediu brut pe economie), într-o perioadă relativ scurtă de timp a produs un efect al bulgărelui de zăpada, astfel încât prețurile au crescut rapid iar pe mulți dintre moldoveni ia luat prin surprindere.
Creșterea bruscă a prețurilor s-a datorat faptului că piața noastră imobiliară a reacționat foarte lent după marea criză din 2008. Am avut nevoie de o perioadă mult mai mare pentru a reveni la prețurile de până în 2008, în comparație cu alte regiuni și țări.
Cu toate aceste, în ultimul trimestru al anului 2021 se atestă o scădere a cererii din partea cumpărătorilor din cauza prețurilor exagerate. Astfel, în perioada următoare ne așteptăm la o ușoară corecție a prețurilor la imobile în Chișinău.
Vezi și aceste știri

Piața imobiliară: Cum a evoluat de la criza din 2008 până în prezent și de ce continuă să crească prețurile la apartamente

„Paradisul imobiliar”. Cum a evoluat prețul apartamentelor din Chișinău până la cea mai mare creștere din ultimii 14 ani (VIDEO)
