Parlamentul ar urma să se întrunească în sesiune extraordinară la sfârșitul lunii ianuarie pentru a vota mai multe proiecte de legi care au rămas din sesiunea precedentă. Anunțul a fost făcut de deputatul Dumitru Alaiba, care susține că în cadrul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) se poartă discuții privind convocarea unei ședințe plenare pentru ziua de joi, 20 ianuarie curent.
„Sunt așa discuții, sunt unele subiecte care trebuie puse, De exemplu același acord cu FMI în lectura a doua, noi am vrut să îl dăm gata anul trecut, din păcate, mă rog, există proceduri, între prima și a doua lectură trebuie să ai 10 zile, acuma sunt proiecte în a doua lectură pe care trebuie să le votăm în aceeași zi, dar asta trebuie să fie un consens și având așa o opoziție, uneori distructivă, am văzut în asta risc, să ne trezim cu acordul FMI atacat la CC, și alte proiecte”, a declarat președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, Dumitru Alaiba în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.
Alaiba a susținut că nu există încă o decizie în acest sens în cadrul Biroului Permanent, dar se discută cu privire la convocarea unei sesiuni extraordinare pentru ziua de 20 ianuarie.
Despre necesitatea majorării pachetului de compensații la achitarea gazelor naturale a vorbit și deputatul PAS, Dan Perciun, președintele Comisiei Protecție Socială, Sănătate și Familie.
„În condițiile creșterii în continuare a prețului de achiziție trebuie să vorbim despre un pachet mai mare de compensare a tarifului. Noi am calculat că pentru a acoperi această majorare de tarif, care încă nu este clar dacă va avea loc sau nu, ar fi nevoie de 700 de milioane de lei suplimentar pentru următoarele 3 luni, astfel încât chiar dacă se majorează tariful dincolo de nivelul actual, să putem menține nivelul actual din facturi”, a spus deputatul PAS, Dan Perciun, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.
„E una din soluții. Nu exclud că vom identifica surse pentru compensații și mai generoase”, a adăugat parlamentarul.
AGORA amintește că, la 13 ianuarie, MoldovaGaz a transferat în întregime către Gazprom plata pentru gazele naturale furnizate în luna decembrie 2021. În contextul ultimelor evenimente din domeniul energetic, administrația întreprinderii le mulțumește consumatorilor, care au achitat înainte de termenul limită facturile pentru gaze naturale.
Mai devreme, la 12 ianuarie membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au stabilit un set de soluții pentru rezolvarea problemei livrării gazelor naturale. Printre acestea se enumeră și analizarea unor opțiuni privind amânarea plății TVA de către Moldovagaz pentru o perioadă scurtă, astfel încât compania să poată achita plățile curente.
Menționăm că, vicepremierul, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, estimează că în cazul în care prețul de achiziție a gazelor naturale pentru R. Moldova, în luna februarie se va menține la 646 de dolari, atât cât este în ianuarie, atunci tariful pentru consumatorii finali ar crește la circa 14,6 lei per m3 consumat. În același timp, Spînu afirmă ce cel mai probabil prețul în următoarea lună va scădea.
Vezi și aceste știri

Una dintre cele patru bănci cu care negociază MoldovaGaz un eventual împrumut a spus „NU”. Ce soluții examinează instituția

Economie de resurse energetice la Parlament: Căldura din garajul instituției, deconectată

„În 2022 vor fi alegeri noi”, „Vin vremuri bune” sau „Vor fi proteste”. Deputații spun ce evenimente au marcat 2021 și ce prevăd în noul an (VOX în Parlament)
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
