Centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice (ASP), care au fost lansate în 2017 de către Guvernul Filip, se vor schimba la față. Mai exact, acestea vor prelua modelul după care activează Centrul unificat de prestare a serviciilor publice (CUPS).
„Cu conducerea ASP lucrăm asupra remodelarea prestării serviciilor la ghișeul de la ASP. Acest model de CUPS-uri va fi preluat și de Centrele multifuncționale, ca să devină cu adevărat ghișee unice”, a precizat viceprim-ministru pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, la 14 ianuarie, în cadrul clubului de presă pentru transformare digitală.
Practicile care urmează a fi preluate din modul de funcționare al CUPS-urilor și implementate în centrele multifuncționale se numără: prestarea serviciilor electronice, un operator care va solicita din numele beneficiarului serviciile necesare, prestarea altor servicii decât cele oferite de ASP (n.r. autoritățile nu au precizat despre care servicii este vorba).
„Dacă vă uitați atent ce se întâmplă acolo, numai ghișeu unic nu este de fapt. Dacă te uiți la câteva ghișee, atunci este ceață de oameni. Cetățenii se înghesuie să obțină extrasuri de la cadastru și alte servici, iar multe alte ghișee rămân libere”, a spus Iurie Țurcanu.
„Numita reformă în 2017, de fapt, a fost un proiect fie imobiliar, în care, pur și simplu s-au adus oamenii din diferite structuri și sau pus sub un acoperiș. , în realitate, până în prezent, chiar dacă s-au făcut unele optimizări în direcția respectivă, până în prezent, ele funcționează relativ separat”, a declarat ministrul Sergiu Gaibu.
Mai mult, pentru a asigura accesul mai multor cetățeni la serviciile publice digitale, viceprim-ministru pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, a declarat că se poartă discuții cu ministrul Culturii Sergiu Prodan, pentru a amplasa CUPS-urile nu doar în primării, dar și în bibliotecile digitale deschise în țară.
Menționăm că primul Centru unificat de prestare a serviciilor publice a fost deschis la 21 decembrie 2021, iar până în iunie 2023, sunt planificate a fi inaugurate 80 astfel de centre. Până la sfârșitul acestui an sunt planificate a fi deschise 17 centre în țară și nouă peste hotare.
Vezi și aceste știri

În R. Moldova a fost deschis primul Centru Unificat a Serviciilor Publice. Care sunt beneficiile acestuia

INTERVIU | E-semnătura, serviciile online și votul electronic. Despre digitalizare, cu vicepremierul Iurie Țurcanu (VIDEO)

Municipiul Cahul a desemnat primul viceprimar din Moldova, responsabil de digitalizare
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
