În primele trei luni ale anului curent, volumul total al vânzărilor pe acest segment de piață s-a redus cu 2,4 mil.lei (-5,9%) și a totalizat circa 38,4 mil.lei, iar numărul de abonați la serviciul TV contra plată a scăzut cu 6,4 mii (-2,4%) și a alcătuit 267,6 mii.

Diminuarea veniturilor pe piața serviciului TV contra plată a fost determinată, în temei, de scăderea volumului de vânzări a furnizorilor care operează reţelele de cablu şi reţelele MMDS (Multichannel Multipoint Distribution Service - sistem de transport al semnalului TV prin unde radio între două sau mai multe puncte). Cifra de afaceri a acestor furnizori s-a redus cu 4 mil. lei (-14,5%) şi a totalizat 23,5 mil. lei. În acelaşi timp, veniturile furnizorilor din vânzarea serviciului TV furnizat în baza IPTV a crescut, faţă de primul trimestru al anului 2014, cu 1,6 mil. lei (+12%) şi au alcătuit 14,9 mil. lei.

Diminuarea venitului mediu lunar per abonat

Prin urmare, s-a înregistrat o diminuare ușoară a venitului mediu lunar per abonat (ARPU) al furnizorilor de pe piaţa serviciului TV contra plată cu 1% şi a alcătuit 47,4 lei. De asemenea, în această perioadă s-a înregistrat o scădere a acestui indicator la cei mai mari furnizori de pe piața serviciului TV contra plată:  SRL „Sun Communications” - 4,8% și a constituit 36,3 lei și la SA „Moldtelecom” - 2,2%, ajungând la un venit mediu lunar per abonat de 65,8 lei.

Descreșterea respectivă a fost cauzată de scăderea numărului de abonați al celui mai mare furnizor de pe piața serviciului TV contra plată - „Sun Communications” - cu o mie abonați (-1 %), pecum și a altor furnizori de pe acest segment de piață - cu 6,8 mii abonați (-5,8%). În același timp, s-a atestat o creștere a numărului de abonați de către SA „Moldtelecom” cu 1,4 mii (+2,5%). 

Câți furnizori operează pe piață

La finele primului trimestru al anului 2015, pe piaţa serviciului TV contra plată activau 83 de furnizori.  Cotele de piaţă, în funcţie de cifra de afaceri, deţinute de principalii furnizori de pe piaţa serviciului TV contra plată erau următoarele: SRL „Sun Communications” - 28,9%, SA „Moldtelecom” - 28,3%, SRL „AMT” - 3,9. Ceilalţi furnizori deţineau împreună o cotă de piaţă de 38,8%.

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!