„Ziua Națională a Culturii, Ziua nașterii lui Mihai Eminescu, este ziua pe care ar trebui să o sărbătorim, prin muncă, efort, talent, curaj și dăruire, întregul an. Nu există doar o zi a culturii, există cultura fiecărei zile, cultura fiecărui gest, a fiecărui gând, a fiecărui act și a fiecărui moment trăit. Cultura nu e numai spectacol, balet, ie sau colind; cultura e felul în care ne înțelegem pe noi înșine, felul în care îl înțelegem și îl acceptăm pe celălalt, felul în care vorbim și ne comportăm cu cei din jurul nostru, felul în care ne înțelegem potențialul și prezentăm această unicitate lumii întregi.
Țările mici nu sunt în mod obligatoriu culturi mici. Important e să apreciem moștenirea culturală pe care ne-au transmis-o părinții și bunicii noștri”, scrie în această zi, președinta țării, Maia Sandu.
La 15 ianuarie, șefa statului a acordat Medalia „Mihai Eminescu” și diverse titluri onorifice mai multor personalități din domeniul culturii. Iar Ansamblul de cântece și dansuri populare „Diuz-Ava” din orașul Comrat s-a învrednicit de titlul de „Colectiv Artistic Emerit”.
În capitală, astăzi au avut loc depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu. La eveniment au fost prezenți ministrul Culturii, Sergiu Prodan, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, primarul Chișinăului, Ion Ceban.
„Sărbătorim la Chișinău și la București, avem un singur Eminescu și facem parte dintr-o singură cultură românească. Ziua Culturii este în primul rând despre oamenii care și-au dedicat viața culturii ți-mi exprim profundul respect față de ei. Mă refer nu doar la cei care deseori și binemeritat sunt aplaudați, dar și toți cei care fac posibil actul cultural la noi în Moldova. Marii scriitori, cântăreți de operă, ajungând la lucrătorii de scenă, lucrătorii caselor de cultură. Sarcina noastră e să readucem statutul omului de cultură la loc de cinste”, a spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
„A venit cu flori la bustul lui Eminescu pentru că prin acest gest dorim să-i felicităm pe toți admiratorii de frumos, pe toți oamenii de cultură care prin actul lor de creație au reușit să înscrie cultura română în vastul patrimoniu universal. Sărbătoresc această zi a cincile an la Chișinău. Este o zi care aici se simte deosebit pentru că sărbătorim la fel această zi”, a spus la rândul său ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.
Menționăm că opera marelui poet Mihai Eminescu a fost apreciată de-a lungul timpului de alți oameni din cultură, poeți și scriitori.
George Călinescu scria, în cartea „Viața lui Mihai Eminescu” (Editura pentru Literatură, 1964): „Astfel se stinse în al optulea lustru de viață cel mai mare poet pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie şi peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-şi strângă toate sevele şi să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale\'”, notează Agerpres.ro.
Iar criticul literar și eminescolog, acad. prof. dr. Zoe Dumitrescu Bușulenga (devenită ulterior Maica Benedicta) nota în studiul „Eminescu - cultură și creație” din 1976: „Ca o stea fixă, opera eminesciană luminează acum întregul cer al nației dându-i glorioasele ei raze, arătând participarea ei la algoritmurile geniilor universale. [...] Lumina Lui, a Poetului, este veșnică pentru că actualitatea „marilor” este eternă”.
Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani. A fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist. Avea o bună educație filosofică, opera sa poetică fiind influențata de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică - de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant și de teoriile lui Georg Wilhelm Friedrich Hegel.A fost activ în societatea „Junimea” şi a lucrat ca redactor la ziarul „Timpul”. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena.
Manuscrisele lui Mihai Eminescu, adunate în 46 de volume (aproximativ 14.000 de file), au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în 25 ianuarie 1902.Eminescu a murit la 15 iunie 1889, în București. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.