Spitalul din Bălți, cu gândaci în secția pentru copii, a primit finanțări de peste 18 mil. de lei în ultimii doi ani. Când a fost ultimul control epidemiologic

Spitalul din Bălți, cu gândaci în secția pentru copii, a primit finanțări de peste 18 mil. de lei în ultimii doi ani. Când a fost ultimul control epidemiologic

Ultimul control epidemiologic la Spitalul Clinic Municipal Bălți, acolo unde au fost surprinse imagini cu gândaci în Secția de pediatrie, a fost desfășurat în septembrie 2021. Inspectorii n-au depistat atunci nici urmă de insecte, comunică pentru AGORA, Ministerul Sănătății. Mai mult, în ultimii doi ani, spitalul a primit de la stat peste 18 milioane de lei pentru „dezvoltarea bazei tehnico-materiale”. Iată ce se întreprinde după cazul făcut public de părintele unui copil internat în instituție.

După ce imaginile din salonul de copii plin de gândaci au împânzit spațiul online, șeful Spitalul Clinic Municipal Bălți, Serghei Rotari, a venit cu o reacție în care a comunicat că instituția medicală necesită reparație capitală care, potrivit lui, nu a fost făcută de 30 de ani. 

Într-un răspuns pentru AGORA, Ministerul Sănătății informează că bani pentru dezvoltarea bazei tehnico-materiale a instituției au fost alocați. Mai exact, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 39/2019, IMSP Spitalul Clinic Bălți a trecut în subordinea Ministerului Sănătății din anul 2019. Prin urmare, deținând în continuare statutul de fondator al spitalului, MS a alocat în anul 2020 au fost alocate 13,545 milioane de lei, iar în anul 2021 – 4,995 milioane de lei. 

Publicitate

În plus, așa cum se știe, periodic, instituțiile medicale sunt supuse controlului epidemiologic, AGORA a întrebat când a fost desfășurat ultimul control la Spitalul din Bălți.

Ministerul Sănătății a confirmat că, potrivit unui plan prestabilit, în septembrie 2021 instituția medicală a fost supusă verificărilor programate. „În urma verificărilor, la acel moment, specialiștii nu au depistat insecte dăunătoare”, comunică MS.

Și totuși, cum ar fi fost posibil că, la distanță de doar patru lui, insectele să mișune în secția de copii. În reacție, reprezentanții Ministerului Sănătății dau asigurări că s-au autosesizat și că, în prezent, sunt întreprinse un șir de măsuri: „În scopul evitării unor situații similare, în Departamentul de Pediatrie a început procesul de permutare a secțiilor în alte spații, pentru a fi efectuată dezinsecția întregii clădiri. De asemenea, pentru anul 2022, în secția situată la etajul V al Departamentului de Pediatrie este planificată schimbarea integrală a linoleumului în teracotă”, notează MS.

Totodată, ministerul susține și mesajul directorului Spitalului din Bălți, cu privire la condițiile de păstrare a mâncării aduse de vizitatori: „Specialiștii Departamentului respectiv, îndeamnă părinții copiilor spitalizați să respecte regulile sanitaro-epidemice și recomandările privitor la păstrarea produselor alimentare, atât pentru binele copiilor cât și pentru a evita apariția și răspândirea dăunătorilor în cadrul instituției”.

AGORA amintește că mama unui copil internat la Spitalul Clinic Municipal Bălți a făcut publice mai multe imagini din salonul Secției Pediatrie în care erau internați cei mici. Încăperea era invadată de gândaci, loc în care paralel se acordau îngrijiri medicale. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal