
EDITORIAL | Cinci trenduri pentru 2022
Evenimentele și felul în care acestea ne modelează comportamentul, deseori fără ca noi să observăm, creează, în fiecare zi câte puțin, viitorul. Pandemia, de exemplu, a fost un reality show, care ne-a arătat cum viața se poate schimba într-o perioadă foarte scurtă, iar noi trebuie să ne adaptăm. Adevărul e că aceste schimbări sunt ca un perpetuum mobile. Or, viața este antonimul stabilității. Pornind de la fenomenele pe care le observ în jurul meu, am dedus cinci trenduri ale anului 2022, care vor evolua, într-un fel sau altul, și vor deveni noua realitate a oamenilor contemporani. Lista este, desigur, una foarte subiectivă.
・
Fumatul nu va mai fi ceea ce-a fost odată
Cândva fumatul era asociat cu viața boemă, cu independența și chiar cutezanță. An de an, însă, fumatul se transformă în rămășița unei epoci din care am fi putut lua lucruri mai bune decât această fixare orală, urât mirositoare. Pe scurt - să fumezi nu mai este cool. Și mai e și din ce în ce mai scump.
Să porți tricou iarna în casă - devine un lux, dar și o risipă
Criza gazelor naturale, facturile pipărate, discuțiile tot mai dese despre diversificarea surselor energetice și ecologie, preocuparea tot mai frecventă pentru efectele dăunătoare ale consumului necontrolat și nejustificat ne va face să mărim viteza cu care redefinim noțiunea de trai confortabil. Confortul va trebui să fie, în primul rând, eficient: din punct de vedere financiar, energetic, ecologic. Excesele de tot felul devin,în sfârșit, un anacronism.
Achitarea cu cash va deveni o curiozitate din trecut
Achitarea cu cash - să porți cu tine bancnote și monede, care au fost mototolite și atinse de mii de alte mâini, este, în primul rând, neigienic. Când, dacă nu în pandemie, să vorbim despre asta? Achitarea cu cardul sau alte mijloace electronice nu reprezintă viitorul - e realitatea de azi, la care trebuie să ne adaptăm.
Se va lucra mai puțin, dar mai eficient
Epoca workaholismului fără noimă și mai ales laudei despre excesul de lucru este pe cale de dispariție. Azi nu mai impresionezi pe nimeni cu povești despre cum stai nopțile și lucrezi. Ba dimpotrivă, cei care te ascultă ar putea să te întrebe dacă n-ai încercat să-ți gestionezi mai bine timpul și dacă nu cumva faci lucruri pe care ai putea să le deleghezi sau să le abandonezi. Omul modern lucrează mai puțin, dar cu cap.
Masca în transportul public va deveni ceva obișnuit și după pandemie
Masca în transportul public ne protejează nu doar de virusul SARS-Cov-2, ci de orice virus. De unde și rata nemaivăzut de joasă de infectare cu gripă din timpul pandemiei. Masca, însă, ne mai protejează și de mirosurile neplăcute pe care le emană, bunăoară, fumătorii, mai ales a celor a căror gură încă mustește de gudronul țigării aruncate din mers înainte de a urca în troleibuz.