Avocatul Poporului este îngrijorată de creșterea tarifelor la resursele energetice și a prețurilor la mărfurile de consum. Ombudsmanul subliniază că nivelul de sărăcie în 2021 în țara noastră a crescut pe fundalul crizei pandemice, a crizei economice și a celei energetice. În acest context, solicită Guvernului să intervină cu un set de măsuri în susținerea populației. Mai exact, se cer mecanisme de compensare a cheltuielilor la consumul de resurse energetice.
Avocatul Poporului menționează că legea supremă a țării, Constituția Republicii Moldova, în articolul 47, stipulează că statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea și bunăstarea, lui și a familiei lui, cuprinzând hrana, îmbrăcămintea, locuința, îngrijirea medicală, precum și serviciile sociale. Orice om are dreptul la asigurare în caz de pierdere a mijloacelor de subzistență, în urma unor împrejurări independente de voința sa.
La fel, amintește că țara noastră a ratificat principalele instrumente internaționale în domeniul drepturilor omului, prin care s-a angajat să asigure un nivel de trai decent. Ratificând Carta socială europeană revizuită, primul tratat internațional care consacră dreptul la protecția împotriva sărăciei şi a excluderii sociale, R. Moldova s-a angajat să asigure standarde sociale, realizarea reformelor în toate domeniile vieții sociale, pentru asigurarea unei protecții sociale reale a cetățenilor.
Prin urmare, Ombudsmanul susține că adoptarea unor legi, politici sau măsuri regresive care au un efect negativ, direct sau indirect, asupra nivelului de protecție acordat drepturilor prevăzute în tratatele internaționale, constituie o încălcare a drepturilor omului din partea statului.
Mai mult, Avocatul Poporului notează că rata sărăciei absolute în R. Moldova rămâne a fi înaltă, de 25,2% în 2019, iar 10,7% din populație se află sub pragul sărăciei extreme. De asemenea trezește îngrijorare calitatea vieții familiilor cu mulți copii, a familiilor monoparentale sau/ și a familiilor în care sunt copii cu dizabilități în contextul creșterii tarifelor la resursele energetice și pentru serviciile comunale, a prețurilor la produse alimentare și cele de consum, precum și a majorării ulterioare planificate a agentului termic și energiei electrice.
Beneficiarii de pensii, în special pensii de dizabilitate, beneficiarii de alocații sociale, părinții care își cresc singuri copiii/se află în concediul de îngrijire a copilului sau în situație de șomaj și familiile cu copii sunt cele mai afectate categorii de persoane în situația dată.
Avocatul Poporului crede că deși au fost majorate, valoarea prestațiilor sociale, în mare parte, nu acoperă minimul de existență, care, în pofida faptului că este anual revizuit, nu ține cont de nevoile reale ale populației după categorii de vârstă și necesitățile specifice ale acestora, statut social și alte criterii.
Cât despre recentul mecanism compensatoriu pentru consumul gazelor naturale/energiei termice în perioada rece a anului aceste ar fi binevenit. Însă, Avocatul Poporului consideră că legea dată nu acoperă necesitățile categoriilor de persoane cu venituri mici, în contextul când mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă la 1 ianuarie 2022 constituie 2.595,31 lei, a pensiei de dizabilitate – 1736,91 lei, iar mărimea medie a alocației sociale de stat este 1174,24 lei.
Avocatul Poporului consideră că sunt necesare măsuri suplimentare urgente, atât pe termen mediu, cât și pe termen lung, orientate spre asigurarea protecției sociale și susținerea eficientă a grupurilor vulnerabile, în contextul creșterii tarifelor la resursele energetice și pentru serviciile comunale, a prețurilor la produse alimentare și cele de consum.
Pentru depășirea acestei situații, Avocatul Poporului solicită Guvernului să elaboreze mecanisme suplimentare eficiente de susținere a populației și mecanisme speciale pentru grupurile vulnerabile, prin care să asigure compensarea cheltuielilor în legătură cu majorarea în lanț a tarifelor la resursele energetice și pentru serviciile comunale, majorarea prețurilor la produse alimentare și cele de consum, pentru a nu admite aprofundarea sărăciei și excluziunii sociale a acestor categorii de persoane, care este contrară demnității umane, pentru a asigura o justiție socială și realizarea dreptului la protecție socială.
Menționăm că, până la numirea de către Parlament a unui nou Avocat al Poporului (Ombudsman), Maia Bănărescu, Avocat al Poporului pentru drepturile copilului, îndeplinește atribuțiile funcției de Avocat al Poporului .
Vezi și aceste știri

Sindicatele, îngrijorate de situația energetică a țării: Intențiile de majorare a tarifelor la gaze și electricitate ar atrage scumpirea mărfurilor și serviciilor

Andrei Spînu: Dacă prețul la gaz de 646 de dolari se menține și în februarie, tariful ar crește la 14,6 lei. Dar prețul ar trebui să scadă
