La un eveniment din 13 septembrie 2020, în faţa sediului Comitetului Executiv al autonomiei găgăuze au fost transmise centrelor COVID ale spitalelor din Comrat și Ceadîr-Lunga două aparate de ultrasonografie, cumpărate din banii Uniunii Europene. Potrivit anunțului public al Irinei Vlah ambele dispozitive au costat în jur de un milion de lei.
Procesul de achiziție a început mai devreme, când la 13 mai 2020, Direcţia Sănătate a autonomiei a adresat o scrisoare conducerii proiectului SLPA al Uniunii Europene (Support to Local Public Authorities in ATU Gagauzia), prin care a cerut ca banii economisiţi de la implementarea proiectului să fie folosiţi pentru cumpărarea a două aparate USG.
La 3 iulie 2020 conducerea SLPA a autorizat folosirea sumei de 756.000 de lei pentru procurarea aparatelor. Delegaţia UE la Chișinău informează că achiziţia a fost lăsată în totalitate în seama Executivului de la Comrat. La doar trei zile, adică la 6 iulie 2020, aparatele USG au fost deja cumpărate de la firma „Ikar-Global”, cu suma de 756.000 de lei ambele, potrivit site-ului Agenţiei Achiziţii Publice.
„Ikar-Global” este o companie fondată la 19 iunie 2020, adică în timp ce la Comrat se știa deja că urmează să fie procurate aparatele. Fondatorul este un bărbat din Comrat, Iurii Cara, iar adresa juridică a firmei este str. V. Vîsoţki 37, or. Comrat. Astfel, se dovedește că la două săptămâni de la fondarea acestei firme, care, în mod firesc, nu avea nici un portofoliu, Bașkanatul alege anume „Ikar-Global” ca agent economic de la care să cumpere aparatele.
De pe portalul Mtender.gov.md, care este o platformă gestionată de Ministerul Finanţelor, aflăm că nici măcar nu a fost organizat un concurs public, s-a cumpărat prin procedura „negocieri fără publicare”, adică s-a negociat direct cu „Ikar-Global”.
În „criteriile de evaluare” s-a indicat concret ce parametri ar trebui să aibă aparatele USG și de la ce producător – Mindray (China). În Republica Moldova există un singur distribuitor al echipamentelor Mindray - Întreprinderea Mixtă „Dutchmed-M” SRL.
Solicitaţi de Moldova Curată, reprezentanţii acesteia au spus că „IkarGlobal” a cumpărat aparatele USG anume de aici, cu 300.000 de lei fiecare, în total 600.000 de lei. Pentru a verifica informaţia, a fost sunat fondatorul și administratorul „Ikar-Global”, Iurii Cara care a confirmat că a cumpărat aparatele de la distribuitorul local și că, în general, firma sa nu se ocupă de astfel de achiziţii, ci a fost o achiziţie singulară.
Prin urmare, apare întrebarea: de ce Bașkanatul nu a cumpărat echipamentul direct de la distribuitorul oficial? Ar fi economisit 156 de mii de lei, care, astfel, s-au dus în buzunarul firmei intermediare.
Reprezentantul ÎM „Dutchmed – M” a confirmat pentru Moldova Curată că întreprinderea face și livrări directe, nu doar către intermediari, dar că nimeni din Găgăuzia nu „s-a adresat” cu o astfel de propunere.
Solicitați pentru o explicație, atât management financiar al bașkanatului, Mariana Pîrău, care a organizat achiziţia, cât și reprezentanții Comitetul Executiv din Găgăuzia, au refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor, dând doar niște date cronologice despre achiziție.
Mai mult de atât, firma „IkarGlobal”, după achiziţia aparatelor USG și a unor calculatoare, efectuate în aceeași zi de către Comitetul executv de la Comrat, nu a mai figurat până în prezent în nici o achiziţie publică.
Firma care a primit bani europeni aparține unui activist pro-rus, se constată în investigație. La 6 iulie 2020, adică în ziua când „Ikar-Global” a încheiat cu Vlah contractul de furnizare a aparatelor USG, pe pagina de Facebook a organizaţiei „Народный антикризисный штаб” (НАШ), în traducere Celula Populară Anticriză, a apărut o fotografie în care fondatorul Iurii Cara apare împărţind ajutoare sub formă de produse și obiecte de primă necesitate familiilor cu venituri mici din Găgăuzia. Deși iniţial au anunţat că reprezintă o organizaţie apolitică, liderul НАШ, Victor Petrov, a candidat la alegerile care au avut loc la 19 septembrie 2021 și a devenit deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. De asemenea, în campania pentru alegerile președintelui R.Moldova, din toamna anului 2020, Petrov a citit o declaraţie, în cadrul unei conferinţe de presă, în care a susţinut că nu va admite amestecul Occidentului în alegerile din Moldova. În timpul conferinţei, în spatele său stăteau activiști ai НАШ, între care Iurie Cara.
Urmare a analizei acestui caz, Diana Ranga-Enachi, economistă la IDIS „Viitorul”, spune că În această achiziție există un indicator de risc, o posibilă înțelegere dintre autoritatea publică și agentul economic.
***
Cartea Neagră a risipei banilor publici în Republica Moldova este un proiect implementat de Biroul pentru România și Republica Moldova al Fudației Friedrich Naumann, în parteneriat cu Asociația Presei Independente. Cea de-a treia ediție include cazuri de la diferite niveluri ale administrației publice din Republica Moldova și din diferite regiuni ale țării. În total, în cele 70 de pagini, vei descoperi investigații jurnalistice independente care se referă la instalarea centralelor de biomasă în instituții publice, angajări fictive în instituții de stat, repartizarea neconformă a locuințelor sociale și alte subiecte de interes public.
Cu sprijinul și acceptul Asociației Presei Independente, AGORA ți-o oferă în dar. Toți cititorii AGORA, care s-au abonat la newsletterul „Porția de știri” vor primi absolut gratuit CARTEA NEAGRĂ, versiunea PDF. Procedura pentru ca s-o primești și tu este extrem de simplă: imediat ce îți faci cont pe site (agora.md/login) primești un mail de confirmare, care va conține și PDF-ul. Mai mult, celor care devin membri abonați AGORA le expediem cartea în format hard copy acasă.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.