
EDITORIAL internațional | Scurt ghid anti-anxietate pentru un început de an plin de crize
Am avut o săptămână deosebit de tumultoasă pe plan internațional. Atenția noastră a oscilat între serialul australian, cu Novak Djokovic în rolul principal, discuțiile (fără mare rezultat, de altfel) dintre SUA și Rusia, la care s-au alăturat NATO și OSCE, și prognozele, deloc optimiste, despre evoluția situației pandemice în Europa, pe de o parte, și reconsiderarea statului COVID-19, de la pandemie, la endemie, pe de altă parte. Și toate acestea pe fundalul protestelor masive ale celor care nu sunt de acord cu anumite măsuri anti-COVID-19: de la protestul profesorilor din Franța până la protestele anti-vaxxerilor și altor disidenți COVID-19 de pe tot întinsul Europei - ceea ce arată că oamenii au acumulat nu doar oboseală după acești doi ani ieșiți din comun, ci și multă frustrare și furie, care se cere exprimată.
・
Pe scurt: anul a început foarte intens. Sintagma „Războiul Rece” este la ordinea zilei, în timp ce OMS avertizează că peste jumătate din populația Europei se va infecta cu Omicron în următoarele săptămâni. Trăim o iarnă grea, care prevestește un an complicat. Mișcările de pe arena internațională suprapuse stării lucrurilor din țară, ne creează o stare de neliniște și disconfort. Cum să le supraviețuim fără daune prea mari pentru bunăstarea noastră emoțională?
Una din opțiuni ar fi să așteptăm să treacă iarna, așa cum făceau strămoșii noștri, care petreceau iernile în casă, lucrând manual și socializând. Tradus în limbajul și posibilitățile moderne asta ar însemna să ne concentrăm atenția și forțele rămase către interior - spre sine și spre cercul cel mai apropiat de oameni. Deconectarea conștientă de la sursele informaționale sau dozarea atentă și grijulie a informației care intră sunt ingredientele principale ale unei iernări cu minime pierderi pentru sistemul nervos central sau, pe limba noastră de acum, detoxifieri. Ce s-ar întâmpla, dacă nu am fi la curent, în timp real, cu tot ce se petrece în lume? Ce am pierde? Cum ar avea de suferit calitatea vieții noastre, dacă am rămâne în urmă de la evenimentele mondiale? Sunt câteva întrebări pe care să ni le punem în momentele în care deconectarea de la fluxul informațional ne provoacă anxietate.
Mai sunt, însă, și alte opțiuni. De exemplu, atitudinea filosofică față de viață. Sau credința în Dumnezeu, care dă răspuns la toate întrebările și le aranjează pe toate în viața celui care crede. Sau renunțarea la viața obișnuită și evadarea în iluzia pe care ți-o oferă, bunăoară, Asia de Sud-Est.
Oricare opțiune am alege-o, important e să nu uităm că în orice clipă putem, avem dreptul și suntem liberi să ne schimbăm părerea, drumul, canalul.