
Alocațiile românești, la ciorap: Ce sumă ar putea avea la majorat un copil care a adunat 18 ani indemnizația primită din partea țării vecine
Copiii care se nasc în familiile cetățenilor români beneficiază, încă de la naștere, de o alocație financiară plătită de statul român. Această indemnizație se acordă până la vârsta de 18 ani și crește periodic. De exemplu, începând cu data de 1 ianuarie 2022, alocațiile pentru copii constituie 243 de lei românești, în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani. Micuții sub 2 ani și copiii cu dizabilități primesc alocații lunare în sumă de 600 de lei. Pentru comparație, în 2021, alocația a fost de 214 lei pentru copiii cu vârste cuprinse între 2-18 ani și de 427 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copiii cu dizabilități. Jurnaliștii AGORA au decis să facă un calcul ipotetic, pentru a vedea cu ce sumă s-ar alege un tânăr de 18 ani dacă părinții lui ar aduna indemnizațiile primite lunar din partea statului român, dar și potențiale scenarii ale modului în care sunt cheltuiți acești bani.
・
Majorarea anuală a alocațiilor acordate copiilor este o tendință permanentă, de aceea menționăm din start că aceste calcule sunt ipotetice și pornesc de la suma pe care o primesc copiii astăzi - de 600 de lei în primii doi ani de viață și 243 de lei de la doi până la 18 ani.
Așadar, dacă facem niște calcule simple vedem că în primii doi ani, suma totală a alocației lunare acordate de statul român reprezintă 14.400 de roni, echivalentul a 60.122 de lei moldovenești sau a 2.913 de euro.
Mai departe, constatăm că, dacă un beneficiar al alocației ar alege să păstreze fiecare tranșă lunară până la atingerea majoratului, s-ar alege cu 46.656 de roni, adică aproximativ 194 de mii de lei și circa 9.400 de euro.
Adunăm la această sumă banii primiți în primi doi ani de viață și obținem o cifră totală de 61.056 de roni, echivalentul a 254.921 de lei sau 12.351 de euro.
Ce fac moldovenii cu banii primiți din partea statului român?
Am discutat cu mai mulți moldoveni care au copii, dețin cetățenie română și deci primesc alocații lunare. Am vrut să aflăm cum sunt cheltuiți acești bani și am identificat trei scenarii potențiale.
Scenariul 1:
O parte dintre moldovenii care primesc alocații din partea statului vecin aleg să cheltuiască acești bani pentru nevoile curente. Altfel spus, indemnizația este un plus la veniturile lunare ale familiei.
Scenariul 2:
O altă categorie de persoane adună acești bani pe card și beneficiază de ei, atunci când merg în vacanțe sau peste hotare la cumpărături.
Scenariul 3:
Cea de-a treia categorie de moldoveni spun că au deschis un cont de depozit și virează automat alocația pe el. Scopul este de a aduna acești bani cu o dobândă și de a-i folosi atunci când copilul va atinge majoratul. Unii oameni speră să poată achita studiile odraslelor din aceste resurse, alții - să le dăruiască copiilor cardul ca pe un cadou care le aparține.
Cum se obține alocația de creștere și îngrijire a copilului din partea statului român?
Potrivit legii, alocația de stat pentru copii se acordă tuturor copiilor cu vârsta de până la 18 ani, cetățeni români rezidenți, dar și tinerilor care au deja 18 ani, până la finalizarea studiilor. Actele pentru acordarea alocației pentru copil în 2019 se depun la primăria localității sau sectorului de care aparțin părinții sau reprezentanții legali ai copiilor.
Astfel, părinții copiilor născuţi în Republica Moldova trebuie să prezinte următoarele acte:
-certificatul de naştere al copilului;
-buletinul de identitate al părinților;
-certificatul de căsătorie.
Actele se prezintă în original și copie. Totodată, la dosar se atașează extrasul după contul bancar pe numele solicitantului; adeverinţa de la Casa Națională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova și acordul celuilalt soț (declaraţie scrisă de mână).
Dosarele se depun personal sau pe bază de procură.
Între timp, în Moldova...
În Republica Moldova nu există o alocație de stat pentru copiii de până la 18 ani. Moldovenii beneficiază de o indemnizație unică la nașterea copilului, iar aceasta este oferită indiferent dacă părinții sunt asigurați sau neasigurați din punct de vedere social.
Pe de altă parte, potrivit Legii cu privire la indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, părinții asigurați primesc și o indemnizația de maternitate care se calculează în baza asigurărilor sociale de stat acumulate de beneficiar în ultimele 12 luni premergătoare lunii nașterii copilului.
Cât despre indemnizația de creștere a copilului, în țara noastră ea se oferă doar până la vârsta de trei ani. Pentru persoanele neasigurate, care nu au plătit contribuții în bugetul asigurărilor sociale de stat, această indemnizație este fixă, în timp ce persoanelor asigurate li se calculează în funcție de veniturile declarate.
Citește și: Ce tipuri de indemnizații există și cine le achită.