
Eliminarea imunității avocaților - necesitatea de a lupta cu corupția sau îngrădirea drepturilor și libertăților avocaților (DOC)
Un amendament al deputatei Olesea Stamate, care prevede lipsirea avocaților de imunitate, a stârnit critici dure din partea societății civile, care acuză guvernarea că ar vrea să limiteze drepturile și libertățile avocaților. De cealaltă parte, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate și ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, sunt de părere că această prevedere ar trebui totuși exclusă, deși admit faptul că este nevoie de discuții suplimentare pentru a identifica o soluție de compromis.
・
Președintele Uniunii Avocaților, Dorin Popescu, a făcut un apel la solidarizare „privind neadmiterea atentării la independența avocatului în exercitarea profesiei și la independența profesiei de avocat”. Acesta a criticat amendamentul depus de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, susținând că acesta atentează la independența avocatului în exercitarea profesiei de avocat, reduce esențial independența exercitării profesiei de avocat „și, implicit, contribuie la diminuarea calității actului justiției”.
Mai mult, Popescu susține că și argumentarea amendamentului este una „josnică, umilitoare și care arată că autorii amendamentului NU înțeleg importanța profesiei de avocat în general și rolul avocatului în special, în societate, precum și la înfăptuirea justiției”.

„Avocații sunt figuri de bază în asigurarea drepturiior și libertăților persoanelor ce necesită asistență juridică calificată. Garantarea independenței avocaților în exercitarea profesiei constituie un element important în acordarea asistenței juridice și în protejarea lor de eventuale abuzuri din partea autoritătilor statului atunci când acordă asistență juridică calificată”, a scris Popescu pe pagina sa de Facebook.
„Sunt sigur că avocații nu se ascund după imunitate și cred ca avocații nu au nevoie de imunitate când este vorba despre suspiciuni de comitere a pretinselor fapte în afara exercitării profesiei (fapte contra persoanei, accidente rutiere etc.). Consiliul Uniunii Avocaților nu va „acoperi” pretinse faradelegi comise în afara exercitarii profesiei. Dar atunci când este vorba despre pretinse fapte comise în exercitarea profesiei, evident, sunt necesare garagnții impotriva abuzurilor”, a adăugat acesta.
Popescu a anunțat că va convoca pentru ziua de luni, 17 ianuarie, o ședință a Consiliului Uniunii Avocaților din Republica Moldova, unde se va discuta inclusiv o eventuală modalitate de întrunire în grevă.
Fostul ministru al justiției, Fadei Nagacevschi, a numit amendamentul depus de Stamate drept unul „rușinos”, prin care se încearcă a se alunga garanțiile de independență ale avocaților.
„Puterea nu este veșnică. Mulți dintre voi veți avea nevoie de un avocat independent. Fiți siguri”, a declarat fostul oficial.
Și fostul premier Ion Chicu a criticat intenția deputatei Olesea Stamate de a elimina prevederea ce garantează imunitatea avocaților, acesta afirmând că susține poziția avocaților din R. Moldova, care consideră „acest derapaj antidemocratic al autorităților unul inacceptabil și de condamnat”.
De cealaltă parte, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, consideră că necesitatea de a exclude acordul Consiliului Uniunii Avocaților, pentru reținerea avocaților în cadrul urmăririlor penale este necesară pentru o luptă mai eficientă împotriva corupției.
„Avocații rămân ca o insulă care beneficiază de o protecție de care nu beneficiază nimeni altcineva în această țară și eu cred că aceasta este disproporționat, comparativ cu alți reprezentanți ai sectorului public și, totodată, nu este neapărat justificat și necesar”, a declarat Stamate într-un interviu pentru Ziarul de Gardă. Aceasta însă a precizat că este deschisă pentru identificarea unui compromis în această speță.
Solicitat de AGORA să comenteze această inițiativă a deputatei Stamate, ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că prevederea care se încearcă a fi anulată este de fapt o modificare la legea avocaturii promovată de deputata Partidului Șor în primăvara anului 2021.
„Nu sunt sigur că prevederea respectivă din legea avocaturii este în general aplicabilă de vreme ce nu este prevăzută și în Codul de procedură penală. Oricum, eu nu cred că e benefică nici existența unei imunități absolute, dar nici excluderea în totalitate a acestei imunități. Eu aș susține o formulă echilibrată. Cum este, de exemplu, în cazul judecătorilor sau așa cum se propune în cazul deputaților prin proiectul de lege pentru modificarea Constituției – imunitatea nu trebuie să existe pentru infracțiunile de corupție”, a declarat pentru AGORA, ministrul justiției, Sergiu Litvinenco.
Potrivit datelor de pe site-ul Parlamentului, amendamentul în cauză a fost depus de către deputata PAS Olesea Stamate la data de 22 decembrie 2021, la proiectul de lege pentru modificarea legii cu privire la avocatură.