
Creșterea tarifului la gaz duce la creșterea prețului pentru energie electrică. Premier Energy explică de ce solicită o majorare
Solicitarea Premier Energy de ajustare a prețului la energia electrică se datorează în cea mai mare parte creșterii prețului la gaze la nivel mondial, care a afectat întregul lanț de aprovizionare cu resurse energetice, explică compania. Aceasta s-a reflectat în creșterea prețului la energia asigurată de furnizorul central Energocom, care în perioada rece a anului acoperă 35 - 40% din cererea de energie electrică în R. Moldova.
・
Potrivit Premier Energy prețurile în vigoare de furnizare a energiei electrice pentru Termoelectrica și Energocom au fost actualizate de către Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în regim de urgență în data de 20 noiembrie 2021, cu aplicare retroactivă de la 1 noiembrie. Dar la acel moment nu s-a luat în considerare actualizarea prețurilor și pentru ÎCS „Premier Energy” SRL. Or ajustarea prețurilor întregului lanț de aprovizionare cu energie, dar nu și a ultimei verigi, care este cea care facturează și încasează plățile de la consumatorul final, evident, nu oferă o soluție integrală, întrucât o astfel de abordare nu întărește nicidecum lichiditatea sectorului energetic.
Impactul ajustării prețurilor la energia electrică pentru Furnizorul central Energocom asupra Premier Energy constituie în medie 100 de milioane de lei pe lună, o creștere acumulată de 500 de milioane de lei până la 1 aprilie 2022. Este de la sine înțeles că o companie, care a avut un profit net de 31 de milioane de lei în anul 2020 cu greu poate acoperi sau obține finanțare suficientă pentru a face față la această criză economică de amploare.
Până la sfârșitul lunii noiembrie 2021, ÎCS „Premier Energy” SRL dispunea de resurse provenite din devieri tarifare pozitive, care urmau să fie restituite consumatorilor finali în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare, fapt ce i-a permis să plătească achizițiile de energie electrică din luna noiembrie 2021. Dar deja în luna decembrie, soldul devierilor tarifare este unul negativ, altfel spus, deja consumatorii finali acumulează devieri tarifare (datorii) faţă de ÎCS „Premier Energy” SRL, acestea depășind lunar 100 de milioane de lei şi fiind, în principal, o consecință a ajustării prețului aferent S.A. „Energocom”.
Totodată, calculele costurilor de furnizare pentru anul 2022 indică spre formarea unor devieri ce depășesc pragul de 5%, care implică ajustarea extraordinară a prețurilor de furnizare a energiei electrice în conformitate cu reglementările în domeniu.
Amintim că, la 10 ianuarie curent, Premier Energy s-a adresat cu o solicitare la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetica (ANRE) de majorare a tarifelor la energia electrică pentru consumatori. În prezent, tariful pentru populație este de 1,51 lei/kWh, iar dacă solicitarea Premier Energy va fi acceptată de ANRE, prețul kWh va ajunge la 2,79 lei.