Serviciul de Stare Civilă a lansat oficială trei servicii electronice noi de stare civilă: extrasele de pe actele de naștere, căsătorie și deces, înregistrate în perioada anilor 1915-1944. Astfel, prin intermediul terminalelor electronice pot fi solicitate opt acte de stare civilă.

În toamna 2013, Serviciul Stare Civilă a lansat primul proiect de solicitare a actelor de stare civilă prin intermediul terminalelor de plăți electronice, care sunt amplasate  pe tot teritoriul țării. Este vorba despre extrasele multilingve de actele de naștere, căsătorie și deces, certificatul privind starea civilă și avizul privind infirmarea schimbării numelui de familie sau a prenumelui. La terminale poate fi achitat acest serviciu, iar cu bonul eliberat, cetățenii se pot adresa la oficiile de stare civilă pentru a obține actul solicitat.

„În vara anului 2013 Serviciul de Stare civilă a lansat  primul proiect de digitizare a fondului de arhivă. Prima etapă care a durat 24 de luni a cuprins perioada 1911-1944 a actelor de stare civilă, care este finisată, fiind digitizarea a circa 4,8 milioane de acte.  Pentru continuitatea acestui proces a fost lansată a doua etapă, care cuprinde actele de începând cu 1944 și va dura 32 de luni și unde vor fi digitizate 9 milioane de acte de stare civilă. Deja avem digitizate 1,5 milioane de acte de stare civilă.

De astăzi cetățenii vor putea solicita încă trei acte prin intermediul terminalelor de plată, extrasele de actele de stare civilă de naștere, căsătorie și deces pentru perioada 1915-1944. În total prin terminalelor pot fi solicitate opt acte de stare civilă. În rezultatul implementării acestor servicii cetățenii vor fi scutiți de deplasări în plus la oficiile de stare civilă și vor fi evitate cozile., declară Larisa Ciobanu, Directorul Serviciul Stare Civilă.

„Aceste acte sunt cel mai des solicitate de cetățeni la oficiul Stării Civile.  Noi dorim să facem serviciile publice mai confortabile pentru cetățeni. Acum sunt disponibile opt acte de stare civilă care pot fi solicitatee prin terminalele de plată, iar în anul viitor vor fi mai mulți. Obiectivul final este ca solicitantul să nu mai fie nevoit să se prezinte la oficiile Stării Civile pentru a primi actele necesare”, a declarat Vladimir Grosu, Ministrul Justiției.

Lista actelor de stare civilă care pot fi solicitate prin intermediul terminalelor de plată: certificatele multilingve de pe actele de naștere, căsătorie și deces, certificatul privind starea civilă și avizul privind infirmarea schimbării numelui de familie sau a prenumelui și actele de stare civilă de naștere, căsătorie și deces pentru perioada 1915-1944.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!