În condițiile în care crizele umanitare continuă să se intensifice la nivel mondial, iar situația este, din ce în ce mai des, exacerbată de dezastre naturale precum seceta sau inundațiile, alimentate de schimbările climatice și de degradarea mediului, Comisia Europeană a adoptat bugetul său anual inițial pentru ajutor umanitar de 1,5 miliarde euro pentru anul 2022.
Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat că nevoile umanitare se află la un nivel record și continuă să crească.
„Această situație este cauzată în principal de conflicte, dar din ce în ce mai mult și de provocările globale, precum schimbările climatice și COVID-19. Grație ajutorului nostru umanitar, UE își va putea juca rolul, continuând să salveze vieți și să acopere nevoile de bază ale populațiilor afectate. Bugetul permite nu numai gestionarea crizelor noi și foarte vizibile, ci și evitarea punerii în plan secund a crizelor umanitare existente”, a menționat Janez Lenarčič.
Asistența umanitară acordată de UE în 2022 se va distribui după cum urmează: 469 milioane de euro se vor aloca Africii Subsahariene; 351 milioane de euro din ajutorul umanitar din partea UE se vor aloca nevoilor Orientului Mijlociu și Africii de Nord; 152 milioane euro vor finanța proiecte în Europa de Sud-Est și în vecinătatea europeană; 188 milioane de euro vor continua să sprijine populațiile cele mai vulnerabile din Asia și America Latină.
Restul de 370 milioane de euro se vor utiliza pentru a răspunde unor crize neprevăzute sau exacerbări bruște ale crizelor existente, precum și pentru finanțarea altor acțiuni.
Vezi și aceste știri

Fără Zone Economice Libere din 2024? Prevederile Acordului de Asociere cu UE, părerile experților și ale administratorilor

Cei 700 de milioane de euro acordați de UE pentru supremația legii în Balcanii de Vest nu au produs schimbări majore în regiune

Zero consum de energie pentru instituțiile publice din Feștelița, Ștefan Vodă, datorită proiectelor finanțate de UE (VIDEO)
Advertoriale

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib
